Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Η Barclays προειδοποιεί: Οι Ευρωπαίοι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να βγει από το ΔΝΤ!

Είναι απίθανο να αφήσουν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα να βγει από το ΔΝΤ, εκτιμά ο διεθνής οίκος Barclays προκαλώντας ρίγη ανησυχίας στην Αθήνα.
«Το βασικό ερώτημα, κατά την άποψή μας, είναι εάν η Ευρώπη θα άφηνε την Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, το οποίο επρόκειτο να συνεχιστεί για άλλο 1,5 χρόνο. Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ απίθανο», αναφέρει ο επενδυτικός οίκος σε έκθεσή του.

Υποστηρίζει ακόμη ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. εξακολουθούν να είναι πεπεισμένοι ότι το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής απαιτεί την εποπτεία του ΔΝΤ.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τις χαρακτηρίζει δύσκολες, ενώ κάνει αναφορά και στην εμμονή της τρόικας για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, στάση που αν ακολουθηθεί μέχρι το τέλος ίσως να θέσει σε κίνδυνο την οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης.
Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, ο Barclays αναφέρει ότι οι δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εντοπίζονται στο χρηματοδοτικό κενό το οποίο εκτιμάτα στα 11,1 δις ευρώ και πως αναμένεται να μειωθεί στα 8-10 δισ. ευρώ το 2015, εφόσον ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο είχε ανακονώσει ότι θα προχωρήσει στην έκδοση 7ετούς ομολόγου.
Ωστόσο ο βρετανικός επενδυτικός οίκος προειδοποιεί πως ακόμα και μετά τη νέα έξοδο στις αγορές ομολόγων, το χρηματοδοτικό κενό θα είναι υψηλό, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κυμαίνεται πάνω από το 6%.
Τα θετικά για την Ελλάδα από τις προβλέψεις της έκθεσης Barclays έρχονται για την ανάπτυξη:
Όπως εκτιμά θα κυμανθεί στο 0,3% φέτος και 2,5% το 2015 καθώς, όπως εξηγεί:
  • Οι ακραίοι κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν μειωθεί σημαντικά (από τα μέσα του 2012), επιτρέποντας την εμφανή ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και τη βελτίωση των επενδυτικών συνθηκών.
  • Η αύξηση στις δημόσιες επενδύσεις.
  • Η αύξηση του τουρισμού.
  • Έπειτα από μία δραματική πτώση, που έφτασε το 60% από το δεύτερο τρίμηνο του 2007, οι επενδύσεις τώρα ανακάμπτουν και αναμένεται να αποτελέσουν βασικό παράγοντα της ελληνικής ανάκαμψης, ειδικά για το 2015.
Ωστόσο το... σκωτσέζικο ντους συνεχίζεται, καθώς ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι παραμένουν 3 κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία:
1) Ανατροπή των προσδοκιών σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, που αναμένονται από το Νοέμβριο.
2) Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που έχουν ξεπεράσει το 30% και κατ΄ επέκταση αποτελούν βασικό κίνδυνο για την ανάκαμψη, αφού περιορίζουν τον τραπεζικό κλάδο.
3) Οι πολιτικές εξελίξεις, που κρίνονται και ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα, ειδικά εν όψει της ψηφοφορίας για σημαντικά νομοσχέδια (μεταρρυθμίσεις, προϋπολογισμός του 2015) και της εκλογής Προέδρου.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου