Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΝΤ: Δεν υπάρχει αίτημα για έξοδο του Tαμείου από την Ελλάδα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, τόσο η έναρξη όσο και ο τερματισμός ενός προγράμματος στήριξης είναι απόφαση του εκάστοτε κράτουςTo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει ενημερωθεί επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση για ενδεχόμενη πρόωρη λήξη του προγράμματος στήριξης της χώρας στα τέλη του 2014.

Τα παραπάνω δήλωσε την Πέμπτη ο διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, αναφορικά με τα όσα είπε την Τρίτη ο Αντώνης Σαμαράς από το Βερολίνο.
Όπως είπε ο κ. Ράις, η έναρξη και ο τερματισμός ενός προγράμματος στήριξης είναι απόφαση του εκάστοτε κράτους, κι όχι του ΔΝΤ, εφόσον μία χώρα «πιστεύει πως η χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια του Ταμείου δεν είναι πλέον απαραίτητη», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από όσα γνωρίσει, «η Αθήνα δεν έχει ακόμα καταθέσει αίτημα πρόωρου τερματισμού της δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ».

Ερωτηθείς στη συνέχεια για το εάν η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει μόνη τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Ράις περιορίστηκε να πει ότι η προσοχή του Ταμείου επικεντρώνεται στο να γίνει το καλύτερο δυνατό σε συνεργασία με την κυβέρνηση. ώστε ο ελληνικός λαός να βγει το συντομότερο από την κρίση.

Μάλιστα, ο Ράις τόνισε πως το πρόγραμμα του Ταμείου θα λήξει τον Μάρτιο του 2016, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ενδεχόμενο πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από αυτό, δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα της ερχόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως η επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα γίνει σε δύο «δόσεις», υπογραμμίζοντας πως η «πλήρης αποστολή» του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα για το δεύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης, ενώ στο πρώτο μέρος, που αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου, θα συμμετέχει μία μικρότερη ομάδα υπό τον Ρίσι Γκοϊάλ.

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν θα συνοδεύσει την αποστολή του Ταμείου και ο Πόλ Τόμσεν ο κ. Ράις είπε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για αυτό, ωστόσο, δεν απέκλεισε να γίνει κάτι τέτοιο, εφόσον χρειασθεί.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου