Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Οι εφορίες στα πρόθυμα νευρικής κρίσης: 80.000 προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ

Τέλος δεν έχει η διαμάχη κοινωνίας, πολιτείας και εφοριών για τον ΕΝΦΙΑ. Οι αντιδράσεις των φορολογούμενων συνεχίζονται και παίρνουν χαρακτήρα ορμητικού κύματος, καθώς ήδη καταγράφονται 80.000 προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ, θεωρώντας τον αντισυνταγματικό.
Την περασμένη εβδομάδα οι προσφυγές δεν ξεπερνούσαν τις 50.000, αλλά η μαζική κινητοποίηση των οργανώσεων ιδιοκτητών και καταναλωτών και οι δημόσιες παρεμβάσεις κατά της συνταγματικότητας του νόμου από τους προέδρους τους δικηγορικών συλλόγων, δημιουργούν κύμα αντιδράσεων και προσφυγών.

Αν συνεχιστεί αυτή η μαζική κατάθεση προσφυγών κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης στην περίπτωση που τα δικαστήρια κάνουν δεκτές κάποιες από τις αιτιάσεις των πολιτών. Οι φορολογούμενοι προσφεύγουν μαζικά στις Δ.Ο.Υ. ζητώντας ουσιαστικά την ακύρωση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του νέου φόρου ή τη σημαντική μείωση των επιβαρύνσεων που αναγράφουν τα συγκεκριμένα σημειώματα.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Εσόδων είχε εκδώσει εγκύκλιο που έδινε οδηγίες για τις προσφυγές. Συγκεκριμένα αναφερόταν ότι οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους οι φορολογούμενοι προσφεύγουν και ζητούν την διαγραφή ή τη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι:
1) Αντισυνταγματικότητα του φόρου.
2) Αμφισβήτηση του ύψους των αντικειμενικών αξιών με βάση τις οποίες υπολογίστηκε ο φόρος.
3) Αιτήματα για χορήγηση απαλλαγών, καθώς οι προσφεύγοντες θεωρούν ότι υπάγονται στους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα και ότι ως εκ τούτου δικαιούνται μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή πλήρη διαγραφή του ΕΝΦΙΑ, εφόσον είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω.
4) Οικονομική αδυναμία.
5) Διόρθωση στοιχείων της δήλωσης Ε9.
Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε την Πέμπτη και τα τελευταία εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ σε πολίτες οι οποίοι ενώ έχουν κάποια περιουσία δεν θα πληρώσουν γιατί ο φόρος που εκκαθαρίστηκε είναι κάτω από τη μη εισπράξιμο όριο των 5 ευρώ είτε γιατί δεν διαθέτουν κανένα ακίνητο είτε γιατί έχουν εντοπιστεί σοβαρά λάθη στο Έντυπο Ε9 και εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει εκκαθάριση φόρου.
Όπως αναφέρει με δημοσίευμα του το «tovima.gr» στο σύστημα Taxis είναι αναρτημένο πλέον το σύνολο των εκκαθαριστικών που ξεπερνούν τα 7.000.000 εκατομμύρια.
Σημειώνεται ότι βάσει νόμου, φόρος ΕΝΦΙΑ κάτω από 5 ευρώ δεν εισπράττεται , ενώ φορολογούμενοι χωρίς καθόλου ακίνητη περιουσία. μπορούν να τυπώσουν μηδενικό εκκαθαριστικό μέσω του Taxis χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης.
Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εντοπιστεί να έχουν κάνει σοβαρά λάθη στο Ε9 και εξ αυτού του λόγου δεν μπορεί να γίνει η εκκαθάριση του φόρου για κάποιο ή για το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων, η εφορία δεν έχει υπολογίσει το φόρο για το συγκεκριμένο ακίνητο και το εκκαθαριστικό περιλαμβάνει ειδοποίηση ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει σωστά τα στοιχεία του Ε9 ώστε το ακίνητο να θεωρείται δηλωμένο.
Αυτό θα μπορέσει να το κάνει μόλις ανοίξει το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων δηλαδή από τα μέσα Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2014.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου