Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΞΑΝΘΗ – Άνοιξε τις πύλες του και πλημμύρισε από κόσμο ο Μακεδονικός Τάφος (ΦΩΤΟ)

Κοσμοσυρροή σήμερα στην ορεινή Ξάνθη από κόσμο που έσπευσε να δει από κοντά ένα από τα καλύτερα δείγματα του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Ο Μακεδονικός Τάφος της ορεινής Ξάνθης άνοιξε τις πύλες του το πρωί.
Πρόκειται για ένα μνημείο το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στη Σταυρούπολη και τα Κομνηνά, και αποτελεί έναν από τους 6 μακεδονικού τύπου τάφους που έχουν βρεθεί στη Θράκη, ωστόσο ξεχωρίζει τόσο για την αρχιτεκτονική και το μέγεθός του όσο και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Ο Μακεδονικός Τάφος έχει ανακαλυφθεί στις δεκαετίες του ’50 βόρεια των Κομνηνών.

2

Σύμφωνα με τους Αρχαιολόγους ο Τάφος χρονολογικά τοποθετείται στην χρονική περίοδο 200-150 π.χ. Αποτελείται από εσωτερικό δρόμο, προθάλαμο και θάλαμο που είναι σκεπασμένη με καμάρες. Είναι κτισμένος με γωνιόλιθους από εγχώριο μάρμαρο σύμφωνα με το ψευδοϊσοδομικό σύστημα. Οι πόρτες των προθαλάμων και θαλάμων έχουν μονολιθικές παραστάδες και υπέρθυρο, ενώ τα δάπεδα τους καλύπτονται από μαρμάρινες πλάκες. Ο προθάλαμος έχει πλάτος 3,13 μέτρα και μήκος 2,12 μέτρα. Η θύρα προς το νεκρικό θάλαμο έκλεινε με 2 μεγάλα θυρόφυλλα.
3

Ο Μακεδονικός Τάφος των Κομνηνών είναι ο καλύτερα σωζόμενος και ο πιο εντυπωσιακός, από όσους έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στη Θράκη.
Ωστόσο το μνημείο, τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστό, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα παρουσίας φύλακα σε μόνιμη βάση, ενώ όσοι επιθυμούν να δουν από κοντά τον τάφο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την Αρχαιολογική Υπηρεσία ώστε να διατεθεί προσωπικό για να ανοίξει ο χώρος προς ξενάγηση.
4

Σήμερα όμως η Αρχαιολογική Υπηρεσία αποφάσισε να ανοίξει τον τάφο στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσεων και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στο έργο και την προσφορά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με την προσέλευση του κόσμου να ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες των διοργανωτών.
5

Οι πολίτες κυριολεκτικά πλημμύρισαν το μνημείο, συμμετέχοντας στην ξενάγηση και ζητώντας να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την ιστορία του τάφου.

ΠΗΓΗ hellasforce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου