Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Μεγάλος θησαυρός των Βίκινγκς ανακαλύφθηκε στη Σκωτία

Λονδίνο: Πολλά κειμήλια της εποχή των Βίκινγκς βρέθηκαν στη νοτιοδυτική Σκωτία και η αξία τους εκτιμάται σε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες.

Η ανακάλυψη, σύμφωνα με το BBC, έγινε από τον Derek McLennan, συνταξιούχο επιχειρηματία από το Ayrshire, ο οποίος με έναν δυνατό ανιχνευτή μετάλλων, πήγε στην αναζήτηση αρχαίων θησαυρών στην περιοχή του Dumfriesshire.

Η έρευνα του- που βασίσθηκε σε πληροφορίες που ακούγονταν στην περιοχή- ήταν επιτυχής. Ανακάλυψε περισσότερα από 100 αρχαία κοσμήματα, συμπεριλαμβανομένων βραχιολιών, καρφίτσες και ασημένιο σταυρό.

Ο ερασιτέχνης αρχαιολόγος παρέδωσε τα ευρήματα στις αρχαιολογικές αρχές. Ωστόσο, το γεγονός έγινε γνωστό την περασμένη Κυριακή, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων των ευρημάτων και η αξία τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για έναν μεγάλο και πολύτιμο θησαυρό των Βίκινγκ που βρέθηκε ποτε στην Σκωτία.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για αντικείμενα αξίας «ποσού με έξι μηδενικά».
Μεταξύ των αντικειμένων του θησαυρού υπάρχει ένα πρώιμος χριστιανικός σταυρός που ανάγεται στον Θ΄ ή τον Ι΄ αιώνα.

Ο εξ ολοκλήρου ασημένιος σταυρός έχει διακοσμήσεις που οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι είναι ένα στοιχείο εξαιρετικά ασυνήθιστο.


Η ανακάλυψη περιλαμβάνει, επίσης, το μεγαλύτερο ασημένιο σκεύος που χαρακτηρίσθηκε ως εποχής Καρλομάγνου (Carolingian pot), που παρόμοιο δεν έχει ανακαλυφθεί, και το οποίο είχε ακόμη το καπάκι στη θέση του.


Το σκεύος αυτό ήταν περίπου 100 ετών όταν θάφτηκε μαζί με τον υπόλοιπο θησαυρό που χρονολογείται στα μέσα του Θ΄ ή του Λ΄ αιώνα.
Πλήρης ειδησεογραφία: BBC
--
 © mikres-ekdoseis- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

ΠΗΓΗ mikres-ekdoseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου