Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Τα «μυστικά» του σκελετού της Αμφίπολης κεντρίζουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον

Η μεταφορά - «θρίλερ» του σκελετού στο Μουσείο της Αμφίπολης – Πώς και πόσο συνδέονται τα ευρήματα στον Τύμβο Καστά μετη «Σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης - Επιμένει η Ντόροθι Κινγκ: Το σενάριο του Ηφαιστίωνα και οι μα...κες που δεν κατανοούν τις αρχαίες πηγές - Γιατί δεν βρέθηκαν κτερίσματα στον Τάφο
Συνεχίζει να συγκλονίζει τη διεθνή κοινή γνώμη ο τάφος της Αμφίπολης με τα διαρκή εντυπωσιακά ευρήματά του και την πληθώρα σεναρίων και αντικρουόμενων απόψεων ειδικών που έχουν μετατρέψει την ούτως ή άλλως εντυπωσιακή ανασκαφή στο χώρο – που δικαίως έχει ήδη ανακηρυχθεί ως ο σημαντικότερος “ενεργός” αρχαιολογικός χώρος – σε ... σενάριο για χολιγουντιανή ταινία.



Οι τελευταίες εξελίξεις από το σημείο της ανασκαφής έχουν να κάνουν φυσικά με τον σκελετό που βρέθηκε στον τάφο με το μείζον ερώτημα που έπρεπε να απαντηθεί να είναι αυτό του πώς μεταφέρθηκε ο σκελετός του νεκρού από τον τάφο στο μουσείο της Αμφίπολης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η μεταφορά των οστών, προκειμένου να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα ήταν μια πραγματικά δύσκολη διαδικασία. Το ευαίσθητο σκελετικό υλικό έπρεπε να αντιμετωπιστεί με χειρουργικές κινήσεις για να μην μολυνθεί.



Έτσι, τα οστά απομακρύνθηκαν από τον υπόγειο τάφο στον τρίτο θάλαμο μαζί με το χώμα καθώς δεν έπρεπε να τα αγγίξει ανθρώπινο χέρι. Κι αυτό γιατί θα μπορούσαν να μολυνθούν. Τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας που ανέλαβαν αυτό το δύσκολο έργο φορούσαν χειρουργικά γάντια και είχαν πάρει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Τα οστά μαζί με το χώμα τοποθετήθηκαν σε νάιλον και στη συνέχεια σε τελάρα και μέσα σε αυτά μεταφέρθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης.

Οπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος ο καθαρισμός τους δεν θα γίνει εκεί, αλλά από το εξιδεικευμένο εργαστήριο που θα αναλάβει την αποκρυπτογράφησή τους και την εξέταση DNA για να συνθέσουν το προφίλ του νεκρού.

Στο Μάντσεστερ θα μεταφερθεί ο σκελετός;

Επί του πρακτέου το DNA και το λοιπό γενετικό υλικό της Αμφίπολης μπορεί να συγκριθεί με ανάλογο υλικό από τους τάφους της Βεργίνας, αλλά και υλικό από τράπεζες δεδομένων στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες της Ασίας.

Αυτό μπορεί να γίνει τάχιστα καθώς ήδη έχει σταλεί, από τον περασμένο Αύγουστο, γενετικό υλικό από τον τάφο ΙΙ του Φιλίππου και από τον τάφο του Πρίγκιπα στη Βεργίνα, στο εξειδικευμένο Ινστιτούτο Γενετικής και Βιοτεχνολογίας του Μάντσεστερ. Αυτό το πρώτο υλικό μπορεί τελικά να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης του σκελετού που βρέθηκε στον τύμβο Καστά, αρκεί φυσικά να σταλεί στο Μάντσεστερ γενετικό υλικό του.

Όπως δήλωσε την Πέμπτη ο ανθρωπολόγος και μέλος της Ομάδας Ανθρωπολογικών Ερευνών Θόδωρος Αντίκας, τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά σε περίπου έξι μήνες.

"Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει συγγενική σχέση των νεκρών της Βεργίνας με αυτόν της Αμφίπολης θα περιοριστεί ο κατάλογος των υποψηφίων 'ενοίκων' του τύμβου Καστά" λέει στην εφημερίδα Έθνος ο κ. Αντίκας.

Η Σαρκοφάγος του Αλέξανδρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης

Σε κάθε περίπτωση η ανακάλυψη του σκελετού του νεκρού της Αμφίπολης προκάλεσε παγκόσμιο δέος και συγκίνηση, σε σημείο ώστε η υπόθεση να επανέλθει στα πρωτοσέλιδα μεγάλων αμερικανικών και άλλων διεθνών μέσων ενημέρωσης. Χαρακτηριστικότερος όλων ο τίτλος της Washinghton Post, που αναφέρει σε σημερινή της ανταπόκριση πως «ο σκελετός θα μπορούσε να λύσει το αίνιγμα του αρχαίου ελληνικού τάφου». Παρόμοιο τίτλο χρησιμοποιεί και η Washington Post, που κάνει λόγο για το ενδεχόμενο ο σκελετός «να λύσει το αίνιγμα» της Αμφίπολης και να ρίξει φως στο μυστήριο των τελευταίων μηνών. Αλλά και στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC προβάλλεται το θέμα, όπως και σε σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα αρκετοί αρχαιολόγοι έθεταν το θέμα της ομοιότητας των ευρημάτων της Αμφίπολης με την επονομαζόμενη “Σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου” η οποία εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.




Σύμφωνα με αυτούς τους αρχαιολόγους, η σαρκοφάγος δεν συνδέεται με τον Μακεδόνα στρατηλάτη αλλά με τον σπουδαίο στρατηγό της Αμφίπολης Λαομέδοντα, ωστόσο η ομοιότητα των ευρημάτων είναι απίστευτη. Για του λόγου το αληθές οι οπαδοί αυτής της άποψης εστιάζουν στα γυάλινα και ξύλινα διακοσμητικά που βρέθηκαν στην ανασκαφή της Αμφίπολης και τα οποία είναι ιδια με τα μοτίβα που κοσμούν τη «Σαρκοφάγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Πιθανόν να πρόκειται για μια παρόμοια τεχνοτροπία, ωστόσο τα ευρήματα της Αμφίπολης αρχίζουν όλο και περισσότερο να συνδέονται με στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ντόροθι Κινγκ: ίσως ο νεκρός να είναι ο Ηφαιστίωνας

Σε αυτόν τον κυκεώνα εξελίξεων η η διάσημη Βρετανή αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ επιμένει πως ο νεκρός του τάφου της Αμφίπολης είναι ο Ηφαιστίωνας, ο σημαντικός στρατηγός και παιδικός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η κυρία Κινγκ επισήμανε ότι μόνο δύο επιφανείς άνδρες της εποχής ταριχεύθηκαν ώστε τα σώματά τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα και αυτοί ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας.

Η ίδια ανέφερε από την Τετάρτη πως προκρίνει τον Ηφαιστίωνα ως πιθανό ένοικο του τάφου σημειώνοντας ότι το μεγαλοπρεπές μνημείο κατασκευάστηκε κατ' εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.



Επιπλέον, σε μήνυμά της στο Twitter εξηγεί γιατί οι αναφορές του Πλουτάρχου στον Ηφαιστίωνα ενισχύουν τη θέση της. «Ο Πλούταρχος αναφέρει πως για τον Ηφαιστίωνα είχε κατασκευαστεί ένα θαυμάσιο μνημείο, συγχέει όμως τον δημιουργό με τον Στασικράτη, αντί του Δεινοκράτη. Σε άλλο σημείο αναφέρει πως ο Στασικράτης ήταν ο υπεύθυνος για το "σχέδιο Άθως" που είχε ο Αλέξανδρος, κάνοντας έτσι σαφές πως απλώς στο σημείο που μιλά για τον Ηφαιστίωνα έχει μπερδέψει τα ονόματα». Και κλείνει τις αναφορές της στο θέμα επιτιθέμενη σε όσους την κατηγόρησαν ακόμα και για άγνοια ιστορίας λέγοντας, στις αναρτήσεις της στο Twitter, ότι όποιος την κατηγορεί ότι λέει ψέμματα είναι οένας «θυμωμένος μ@@@@@ς που υποστηρίζει πως λέω ψέματα για τη θεωρία του Ηφαιστίωνα είναι απλώς... ανίκανος να καταλάβει τις αρχαίες πηγές».









Παράλληλα η κυρία Κινγκ απεδείχθη καταπέλτης κατά της σκοπιανής προπαγάνδας! Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha διερωτήθηκε κατά πόσον υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι τα Σκόπια έχουν καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία, χαρακτήρισε «γελοίο» να ζητάει κανείς από την Ελλάδα να αποδείξει ότι οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες και τόνισε πως είναι τουλάχιστον περίεργο τα Σκόπια να θέλουν να οικειοποιηθούν την ιστορία της Μακεδονίας.

Μάλιστα χαρακτήρισε την κατασκευή αγαλμάτων και μνημείων της μακεδονικής περιόδου στη FYROM ως «Disneyland». «Δημιουργούν μια ψεύτικη προπαγάνδα για να νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα και για να προσελκύσουν τουρίστες», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κινγκ.

Είχε χρυσάφι, αναθύματα και πολύτιμα αντικείμενα ο τάφος;

Πέραν του καίριου ερωτήματος της ταυτότητας του νεκρού, ακόμα ένα ερώτημα απασχολεί έντονα ειδικούς και κοινή γνώμη: Γιατί δεν βρέθηκαν κτερίσματα, πολύτιμα αντικείμενα δηλαδή που συνήθως τοποθετούσαν στον τάφο μαζί με το νεκρό; Η απάντηση είναι προφανής: από τη στιγμή που ο σκελετός βρέθηκε εντός και εκτός του τάφου ήταν σαφές ότι οι τυμβωρύχοι είχαν συλήσει τον τάφο κι είχαν σαρώσει κάθε κτέρισμα και αντικείμενο αξίας.

Το ότι ο τάφος έχει συληθεί και ότι το γεγονός ότι ο σκελετός βρέθηκε μισός εντός και μισός εκτός του τάφου επιβεβαίωσε εμμέσως και ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας μιλώντας χθες το πρωί σε εκπομπή του Mega.



ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου