Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ρωσικός Στόλος πλέει μεταξύ κυπριακής ΑΟΖ και Συρίας προς Ταρτούς απέναντι στα τουρκικά πλοία

Στη Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Κύπρου και Συρίας με κατεύθυνση την Ταρτούς  πλέει αυτή την στιγμή ρωσικός Στόλος με επικεφαλής το αντιτορπιλικό «Severomorsk» (φωτό) και τουλάχιστον τέσσερα μεταγωγικά πλοία τα οποία μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό στη Συρία ίσως και τμήματα αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU2.
Η αποστολή μόνο τυχαία δεν είναι και συνδέεται σαφώς με τα σχέδια των ΗΠΑ για επιχείρηση ανατροπής του Άσαντ, αλλά και με τις εξελίξεις στα ενεργειακά εντός και της Κυπριακής ΑΟΖ.
  

Την είδηση που είχε γράψει το «defencenet.gr» επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Βορείου Στόλου πλωτάρχης Vadim Serga λέγοντας πώς ρωσικά πολεμικά πλοία συνοδευόμενα από πολλά βοηθητικά σκάφη βρίσκονται στη Μεσόγειο Θάλασσα, έχοντας προηγουμένως πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις στα στενά της Μάγχης.
«Η νηοπομπή ετοιμάζεται να εκπληρώσει τα καθήκοντα ως μέρος της ρωσικής ναυτικής δύναμης στην Μεσόγειο Θάλασσα», δήλωσε με νόημα ο Vadim Serga. Ποια είναι αυτά τα καθήκοντα. Να δηλώσει η Μόσχα την παρουσία της στην περιοχή που οι ΗΠΑ εποφθαλμιούν και παίζουν παιχνίδια σε βάρος της Συρίας του Μπασάρ αλ Άσαντ και να εξοπλίσουν το συριακό στρατό με οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας.
Οι συγκρούσεις του Συριακού Στρατού με τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους που εξοπλίζονται συνεχώς μέσω της Τουρκίας έχουν σαν αποτέλεσμα οι Σύριοι να στερούνται πλέον εφοδίων. Χρειάζονται λοιπόν νέα όπλα και σύγχρονα συστήματα τα οποία η Ρωσία είναι αποφασισμένη να τους δώσει βλέποντας την Ουάσιγκτον να εντείνει τις προσπάθειες της για ανατροπή του Άσαντ.
Θεωρείται μάλιστα πολύ πιθανό πώς τα βοηθητικά πλοία του ρωσικού στολίσκου που βρίσκονται στη Μεσόγειο και θα δέσουν στη ναυτική βάση της Ταρτούς μεταφέρουν τμήματα των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU2 προκειμένου να ολοκληρωθεί η παράδοση τους που σταμάτησε πριν από μερικούς μήνες στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην περιοχή.
Το Ισραήλ, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι η Ρωσία σκοπεύει να προμηθεύσει τελικά την Συρία με το προηγμένο σύστημα πυραύλων εδάφους–αέρος S-300. Πόσο μάλλον τώρα που οι ΗΠΑ φαίνεται αποφασισμένες να κάνουν ακόμη και χερσαίες επιχειρήσεις εντός του Ιράκ και της Συρίας.
Μία τέτοια κίνηση θα είναι ασφαλώς η μεγαλύτερη επιβεβαίωση πώς οι ΗΠΑ είναι αυτές που κρύβονται πίσω από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι έχουν κηρύξει τον πόλεμο κυρίως στον Μπασάρ αλ Άσαντ και τους εξοπλίζουν μέσω της Τουρκίας. Η Άγκυρα δε είναι αυτή που θέλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στα σύνορα με τη Συρία και ψάχνει αγωνιωδώς αφορμές για να εισβάλει στη χώρα.
Η παρουσία πάντως του ρωσικού στολίσκου στη Μεσόγειο συνδέεται και με τις εξελίξεις στα ενεργειακά στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα εκφράσει τη στήριξη της στη Λευκωσία χαρακτηρίζοντας νόμιμο και αναφαίρετο το δικαίωμα της να κάνει έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου κόντρα στις τουρκικές αξιώσεις.
Εξάλλου στην ανατολική Μεσόγειο παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι στον ενεργειακό τομέα και με τα κοιτάσματα όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και του Ισραήλ και της Αιγύπτου και η Ρωσία θέλει να έχει παρουσία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΗΓΗ defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου