Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Επιστήμονες δημιούργησαν "ολογράμματα" που μπορείς να αισθανθείς δια της αφής (Βίντεο)

Η τεχνολογία έχει αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια, μέσω της ανάδρασης αφής, γνωστή ως απτική, που χρησιμοποιείται στην ψυχαγωγία, την αναδόμηση και ακόμη την χειρουργική εκπαίδευση. Νέα έρευνα, με τη χρήση υπερήχων, έχει αναπτύξει μια αόρατη 3-D απτική μορφή που μπορεί να δει και να νιώσει.

Η ερευνητική εργασία, που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του ACM Transactions on Graphics δείχνει πώς μια μέθοδος δημιουργήθηκε για να παράγει 3D σχήματα που μπορούν να γίνουν αισθητά όντας μετέωρα στον αέρα.

Η έρευνα θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα 3D σχήματα χρησιμοποιούνται. Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να επιτρέψει στους χειρουργούς να εξερευνήσουν μια αξονική τομογραφία, επιτρέποντάς τους να αισθάνονται μια ασθένεια, όπως όγκο, χρησιμοποιώντας απτική ανάδραση.
             photo episthmones-dhmiourghsan-ologrammata-poy-mporeis-na-ais8an8eis-dia-ths-afhs_zps3298a858.jpg 

Η μέθοδος χρησιμοποιεί υπέρηχο, που επικεντρώνεται στα χέρια πάνω από τη συσκευή και αυτό μπορεί να γίνει αισθητό. Εστιάζοντας πολύπλοκα πρότυπα (μοτίβα) υπερήχων, οι διαταραχές του αέρα μπορούν να ιδωθούν ως αιωρούμενα 3D σχήματα. Οπτικά, οι ερευνητές έχουν επιδείξει τα πρότυπα υπερήχων κατευθύνοντας τη συσκευή σε ένα λεπτό στρώμα πετρελαίου, έτσι ώστε οι κοιλότητες (εσοχές) στην επιφάνεια μπορούν να ιδωθούν ως κηλίδες όταν η επιφάνεια φωτίζεται από μια λάμπα.

Το σύστημα δημιουργεί ένα αόρατο 3D σχήμα που μπορεί να προστεθεί σε 3D οθόνες για να δημιουργήσουν κάτι που μπορεί να δει και να νιώσει κανείς. Η ερευνητική ομάδα έχει επίσης δείξει ότι οι χρήστες μπορούν να ταιριάξουν μια εικόνα ενός 3D σχήματος με το σχήμα που δημιουργείται από το σύστημα.

Ο Δρ Μπεν Long, Επιστημονικός Συνεργάτης από το Bristol Interaction and Graphics (BIG) group in the Department of Computer Science,, δήλωσε:

Αισθητά δια της αφής ολογράμματα, συναρπαστική εικονική πραγματικότητα που μπορείτε να νιώσετε και πολύπλοκα χειριστήρια αφής ελέγχους σε ελεύθερο χώρο, είναι όλοι αυτοί δυνατοί τρόποι για τη χρήση αυτού του συστήματος.

Στο μέλλον, οι άνθρωποι θα μπορούν να αισθάνονται ολογράμματα αντικειμένων που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να αισθανθούν δια της αφής, όπως να αισθάνονται τις διαφορές μεταξύ των υλικών σε μια αξονική τομογραφία ή την κατανόηση των σχημάτων των αντικειμένων σε ένα μουσείο.





ΠΗΓΗ thecuriosityofcat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου