Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Ορκωμοσία με νέο στιλ από τη νέα κυβέρνηση

Εννέα υπουργοί ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο - Η ορκωμοσία καθυστέρησε επειδή δεν είχαν διευθετηθεί οι λεπτομέρειες της θρησκευτικής ορκωμοσίας και του πολιτικού όρκου - Με μοτοσυκλέτα έφτασε ο υφυπουργός Γιάννης Τσιρώνης - Με παλτό σε έντονο κίτρινο χρώμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου - Δερμάτινο φορούσε ο Γ.Βαρουφάκης
Μία ώρα καθυστέρησε η έναρξη της ορκωμοσίας των μελών της νέας κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.



Η καθυστέρηση στην έναρξη της ορκωμοσίας του νέου υπουργικού συμβουλίου οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχαν αντιμετωπιστεί τα πρακτικά θέματα της ορκωμοσίας των μελών της νέας κυβέρνησης, δηλαδή ποιοι θα ορκίζονταν με πολιτικό όρκο και ποιοι με θρησκευτικό.

Τελικώς, ώρα 18:00, όταν ξεκίνησε η ορκωμοσία, μόνο εννέα νέοι υπουργοί επέλεξαν να ορκιστούν με τον καθιερωμένο θρησκευτικό όρκο. Οι εννέα υπουργοί που δεν ενέδωσαν στη... μόδα του πολιτικού όρκου είναι ο Πάνος Καμμένος, ο Τέρενς Κουίκ, ο Παναγιώτης Σγουρίδης, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Παναγιώτης Νικολούδης και ο Δημήτρης Μάρδας, νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Τον άγραφο κανόνα ότι τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν φορούν γραβάτες, όπως τον διατύπωσε προσφάτως ο νέος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, «έσπασαν» αρκετοί νέοι υπουργοί που εμφανίστηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο με γραβάτα, όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Γιάννης Σταθάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο Πάνος Καμμένος και τα άλλα τέσσερα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που μετέχουν στη νέα κυβέρνηση, δηλαδή ο Τέρενς Κουίκ, ο Παναγιώτης Σγουρίδης, η Ελενα Κουντουρά και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά έφτασαν «αν μπλοκ», όλοι μαζί δηλαδή, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 17:00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό.

Τα περίεργα της ορκωμοσίας

Δεν έλειψαν πάντως τα περίεργα κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης μετά την ορκωμοσία με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τη Θεανώ Φωτίου και τον Νίκο Τόσκα να υπογράφουν όρθιοι. Εντύπωση έκανε επίσης η κίνηση του Παναγιώτη Σγουρίδη να σηκώσει τον αντίχειρά του (σ.σ αυτό που οι βρετανοί αποκαλούν thumbs up), ενώ ο Τάσος Κουράκης εκ παραδρομής υπέγραψε στη θέση του Νίκου Ξυδάκη. Όσο για την Έλενα Κουντουρά υπέγραψε με το βλέμμα στραμμένο στους φωτορεπόρτερ.



Όλοι οι υπουργοί προσερχόμενοι στο Προεδρικό Μέγαρο προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε νωρίτερα: «Από σήμερα πιάνουμε δουλειά. Βασικός οδηγός μας το προεκλογικό μας πρόγραμμα».


Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης

Ο Νίκος Χουντής (αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών) προσερχόμενος στο Προεδρικό δήλωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης «έρχεται ο Σουλτς, ο Ντάισελμπλουμ, όπως είπαμε δεν έρχεται η Τρόικα, μιλάμε απευθείας με τους διαπραγματευτές».


Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης

Πρώτες δηλώσεις Ν. Κοτζιά ως υπουργός Εξωτερικών

Αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει, την Πέμπτη, στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, την οποία συγκαλεί η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Το αντικείμενο συζήτησης της Συνόδου θα είναι οι κυρώσεις στη Ρωσία σε σχέση με το θέμα της Ουκρανίας.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη θέση που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Θα είναι δημοκρατική».


Η τελετή παράδοσης και παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 18:15, παρουσία της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών (Υπουργείο Εξωτερικών, Βασ. Σοφίας 5).


Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς




Διαβάστε τις δηλώσεις των υπουργών - υφυπουργών της νεάς κυβέρνησης καθώς προσέρχονταν στο Προεδρικό Μέγαρο

Ευκλείδης Τσακαλώτος (αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών):
Θα έρθουν διάφοροι. Όλος ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον. Όλων τα αυτιά είναι ανοιχτά αρκεί να έχεις πράγματα να πεις.

Θοδωρής Δρίτσας: Θα πούμε στις προγραμματικές δηλώσεις τι θα κάνουμε με την Cosco.
Όλες οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, χρειάζεται να έχουν κοινωνικό όφελος. Έχουμε σχέσεις φιλίας με την Κίνα. Θα υπάρξουν σωστές λύσεις για το καλό του ελληνικού λαού.

Ράνια Αντωνοπούλου
(υφυπουργός Εργασίας): H ανεργία έχει εκτοξευτεί. Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε από αύριο. Έχουμε άξονες, έχουμε κάνει προεργασία. Πρέπει να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε.

Νίκος Ξυδάκης (αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού): Να σταθούμε όρθιοι να βρούμε αξιοπρέπεια και προκοπή.

Γιάννης Τσιρώνης
(αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος): Είναι δεκάδες τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν πολλά αγαθαά που απειλούνται. Το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ ήταν απαράδεκτο. Προλαβαίνουμε όλα να γίνονται γρήγορα.

Πάνος Καμμένος: Για το υπουργείο Άμυνας είναι ημέρα πένθους για τους δύο πιλότους που χάθηκα. Ζήτησα να μην γίνει παράδοση-παραλαβή. Η Ελλάδα έχασε δύο ήρωες. Για τη χώρα είναι μια ημέρα ελπίδας που φέρνει πίσω τη λειτουργία της Δημοκρατίας.


Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης


Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης




Η Ζωή Κωνσταντοπούλου


Η αναπληρώτρια Υπουργός Οικινομικών, Νάντια Βαλαβάνη


Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. Γιώργος Κατρούγκαλος


Η αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος με τους Τέρενς Κουίκ, (Αναπληρωτή Υπουργός Τέρενς Κουίκ), Αναπληρωτή Υπουργό Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά και την Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Υφυπουργό Εσωτερικών.


Η Υφυπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Τσιρώνη

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου