Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Οι τζιχαντιστές απειλούν να ανατινάξουν τα ιστορικά τείχη της Νινευή

Σύμφωνα με την ασσυριακή ιστοσελίδα www.ankawa.com, το ISIS σχεδιάζει να καταστρέψει τα τείχη της Νινευή, της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων και ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στο Ιράκ. Η Νινευή λεηλατήθηκε το 612 π.Χ. όταν κατέρρευσε η ασσυριακή αυτοκρατορία.
 
Κάτοικοι της περιοχής Bab Nergal της Μοσούλης, δήλωσαν ότι το ISIS τους ενημέρωσε ότι θα ανατινάξουν τα τείχη της Νινευή με την έναρξη των επιχειρήσεων απελευθέρωσης της Μοσούλης από τον ιρακινό στρατό.
Τον τελευταίο μήνα το ISIS έχει κατασχέσει όλα τα ευρήματα του πολιτιστικού μουσείου της Μοσούλης και έχει προβεί σε καταστροφές Ασσυριακών μνημείων της πόλης, τα οποία σύμφωνα με το ISIS «στρεβλώνουν το Ισλάμ.»
 
Οι Ασσύριοι είναι οι μοναδικοί αυτόχθονες του Ιράκ και η παρουσία της χρονολογείται από το 4750 π.Χ. Το 2003, λίγο πριν από την εισβολή των ΗΠΑ, υπήρχαν 1,5 εκατομμύρια Ασσύριοι στο Ιράκ. Σήμερα έχουν απομείνει περίπου 500.000. Πρόκειται για μια σταθερή, χαμηλής κλίμακας γενοκτονία που διαπράττεται από σουνίτες, σιίτες και Κούρδους με αποτέλεσμα να οδηγούνται εκατοντάδες χιλιάδες Ασσύριοι στην εξορία σε χώρες όπως η Συρία, η Ιορδανία, η Τουρκία και το Λίβανο.
 
Στις 7 Αυγούστου του 2014, το ISIS μετακόμισε στη πεδιάδα της Νινευή, το τελευταίο προπύργιο των Ασσυρίων στο Ιράκ, αναγκάζοντας περίπου 200.000 Ασσύριους να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα χωριά τους, και να ζουν ως πρόσφυγες στις περιοχές Dohuk και Arbel.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

ΠΗΓΗ defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου