Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Κύπρος:Ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους από τον ΠτΔ: Είμαστε κυρίαρχο κράτος - Απάντηση στις «παραινέσεις» του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή


Λευκωσία: «Είμαστε κυρίαρχο κράτος και αποφασίζουμε», ήταν το σχόλιο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στα όσα ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία, Ρικ Τοντ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», γύρω από τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στη συνέντευξή του ο κ. Ριντ κάνει παραίνεση σε σχέση με το περιεχόμενο της στρατιωτικής συμφωνίας που αναμένεται να υπογράψει η Κύπρος με τη Ρωσία, λέγοντας ότι η Λευκωσία θα πρέπει να λάβει υπόψη και την κοινή θέση της ΕΕ για τη Ρωσία. «Εγώ δεν θα έκανα παραίνεση για την πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης», απάντησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται «για την ανανέωση υφιστάμενης στρατιωτικής συμφωνίας και ενδεχόμενα (για παραχώρηση) κάποιων διευκολύνσεων που παραχωρούνται και στη δική του χώρα -ίσως με υπερβολή- αλλά και σε άλλες χώρες».

Σχολιάζοντας αναφορά του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή περί δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και ότι το απευθείας εμπόριο αποτελεί στόχο της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως είναι καλύτερα σε μια περίοδο, «κατά την οποία χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί», να αποφεύγονται αναφορές που δεν ευσταθούν, σημειώνοντας ότι «πρέπει να μελετηθούν καλύτερα οι νομικές γνωματεύσεις που έχουν δοθεί».


Ερωτηθείς αν θα συζητήσει το θέμα με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ όταν μεταβεί στις Βρυξέλλες, απάντησε: «Βεβαιότατα ναι».

Αναφορικά με τη διαδικασία στο Κυπριακό και κληθείς να πει αν υπάρχει κάποιο πλάνο με το οποίο προσεγγίζεται η κυβέρνηση από διπλωμάτες σε σχέση με τις συνομιλίες, που να αφορά επίσης και δημοψήφισμα το 2016, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Μακάρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες να επαναρχίσει ο διάλογος και ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε είναι δυνατόν να καταλήξει».

Ευχήθηκε όπως «η δική μας καλή θέληση να βρει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά και ο δικός μας διακαής πόθος να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατόν μια λύση, όπως την περιγράφουμε, να είναι και επιδίωξη της άλλης πλευράς».

Ερωτηθείς αν αισθάνεται άσκηση πιέσεων από τους ξένους, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν αισθάνθηκα καμία πίεση. Βεβαίως ακούω συμβουλές ότι πρέπει να αρχίσει (ο διάλογος) και έχω την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται κανείς να πει στους Ελληνοκύπριους -που εδώ και 40 χρόνια προσμένουν, αναμένουν και επιδιώκουν τη λύση το συντομότερο- αν θα επιστρέψουν στο διάλογο”.

Απαντώντας σε αυτούς που συμβουλεύουν την ελληνοκυπριακή πλευρά, επεσήμανε ότι θα έπρεπε να παρενέβαιναν όταν ανατρέπονταν οι συνθήκες ενός ισότιμου και με αλληλοσεβασμό διαλόγου, ώστε να επιτραπεί ένας ειλικρινής και παραγωγικός διάλογος.

Τέλος, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα πολιτικά κόμματα ζητούν από την κυβέρνηση να στηρίξει την Ελλάδα στη συνεδρία του Eurogroup, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν χρειάζεται να πουν τα κόμματα τι πρέπει να πράξει η κυβέρνηση. Βεβαίως ευπρόσδεκτες οι συμβουλές και οι εισηγήσεις, αλλά με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχα εκτεταμένες συνομιλίες και κοινές θέσεις σε όλα τα θέματα που έχουμε συζητήσει».

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου