Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ - ΜΕΡΚΕΛ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ - ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΣΧΟΒΙΣΙ

Διαστάσεις θρίλερ παίρνει η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, αφού το αίτημα της ελληνικής πλευράς να σταματήσει ο μηχανισμός της τρόικας συναντά σθεναρή αντίσταση από την πλευρά του Βερολίνου. «Δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να παρεκκλίνουμε από έναν δοκιμασμένο μηχανισμό», λέει τόσο ο Σόιμπλε, όσο και η Καγκελάριος η οποία αρνείται να αντιμετωπίσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση σε μια τετ α τετ συνάντηση και προτιμά να στέλνει τα μηνύματά της μέσω... τρίτων.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας στο θέμα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος είναι βεβαίως η δήλωση - παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου, αλλά και η επικείμενη συνάντηση της Μέρκελ με τον Μπάρακ Ομπάμα, όπου στο μενού των δυο ηγετών θα τεθεί - μεταξύ των άλλων - και το ελληνικό πρόβλημα.
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι το Βερολίνο έχει θορυβηθεί από την απρόσμενη στήριξη των ΗΠΑ στο ζήτημα του ελληνικού προβλήματος γεγονός που φαίνεται και από τη στάση που κρατάει αυτές τις κρίσιμες ώρες η Γερμανίδα Καγκελάριος η οποία όχι μόνο δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά λειτουργεί στέλνοντας αγγελιοφόρους και κομιστές ειδήσεων όπως ο κ. Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, έσπευσε να ενημερώσει την Μέρκελ για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
«Δεν συντρέχουν λόγοι να παρεκκλίνουμε από το δοκιμασμένο μηχανισμό».Αυτή ακριβώς, μάλιστα, ήταν η ατάκα της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Κριστιάνε Βιρτς που συμπλήρωσε ότι σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά αναμένονται σκληρές.
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ, η Βιρτς τόνισε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο από πλευράς καγκελαρίας, ωστόσο είναι δεδομένες οι μεταξύ τους συνομιλίες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 12 Φεβρουαρίου. Άλλωστε, «η γερμανική πλευρά επιθυμεί να ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση για το πως σκέφτεται να χειριστεί το θέμα του χρέους. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας είναι καλοδεχούμενος στο Βερολίνο».
Η Ελλάδα βασικό θέμα συζήτησης στις διεθνείς επαφές
Μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους, η Βιρτς άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα της Ελλάδας και οι τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις θα συζητηθούν εκτενώς στη συνάντηση που θα έχουν στην Ουάσινγκτον η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μπαράκ Ομπάμα.
Οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης περί άρνησης διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα αποτελέσουν πάντως θέμα συζήτησης και για τους Πιερ Μοσκοβισί και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που πρόκειται να συναντηθούν το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο, όπως προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του πρώτου, Ολιβιέ Μπαγί. Ο οποίος δεν παρέλειψε, με δηλώσεις στο Reuters να υπενθυμίσει ότι το Βερολίνο δεν θα αποδεχθεί οποιεσδήποτε μονομερείς μεταβολές στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου