Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Ρήξη Βενιζέλου-Φώφης για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ

Διαβάστε τους διαλόγους Βενιζέλου-Γεννηματά - Στα πρόθυρα νέας διάσπασης το ΠΑΣΟΚ - Βαριές κουβέντες αντήλλαξαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την τέως αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας
Στα πρόθυρα νέας διάσπασης βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ αφού μετά το απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται σε διαρκή κόντρα με τους διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος.


Πριν από λίγο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ο κ. Βενιζέλος είχε άγριο καβγά με την κυρία Φώφη Γεννηματά η οποία ζητούσε πιεστικά να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου και πάντως πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που προγραμματίζεται για τον Μάιο.

«Αν πραγματικά θέλεις να φύγεις πρόεδρε...» ειπε μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου της η κυρία Γεννηματά εξοργίζοντας τον κ. Βενιζέλο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε με οργή διακόπτωντας την κυρία Γεννηματά.
«Είναι ανήθικο αυτό που λες!» είπε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στη Φώφη Γεννηματά και συνέχισε: «Εχω πει ότι εγγυώμαι τις διαδικασίες για αλλαγή ηγεσίας! Είναι αδιπραγμάτευτη η εκλογή από τη βάση αλλά το συνέδριο πρέπει να γίνει πρώτα στις 15 Μαϊου».

Στο σημείο εκείνο ο κ. Βενιζέλος ζήτησε έγκριση των χειρισμών του με ομόφωνη απόφαση από τα μελη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ προειδοποιώντας εμμέσως ότι σε άλλη περίπτωση θα αποχωρήσει άμεσα από την ηγεσία του κόμματος. «Αλλιώς να πάτε εσείς στη Βουλή να υπερασπιστείτε τη χώρα» φέρεται να είπε ο κ. Βενιζέλος προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Η τακτική του Ευάγγελου Βενιζέλου εγκρίθηκε ομόφωνα από τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και έτσι αποφεύχθηκε η μεγάλη ρήξη, τουλάχιστον για την ώρα...

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έπειτα απ' αυτές τις εξελίξεις η κυρία Γεννηματά σκέφτεται αν έχει νόημα πλέον η συμμετοχή της στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ...
Βενιζέλος: Απαράδεκτη η αναφορά Γεννηματά ότι μετέβαλα άποψη για την αποχώρησή μου...
Ακρως αποκαλυπτική των όσων συνέβησαν είναι η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ για τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Με την ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από το protothema.gr για τον άγριο καβγά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την υποψήφια διάδοχό του.

«Με την εισήγηση του κ. Βενιζέλου συμφώνησαν όλα τα μέλη του ΠΣ με εξαίρεση την κα Φώφη Γεννηματά που πρότεινε να μη διεξαχθεί συνέδριο, αλλά συνδιάσκεψη, μετά την οποία να διεξαχθεί η διαδικασία εκλογής από τη βάση του νέου προέδρου και αυτός να προσδιορίσει μετά το χρόνο και το πλαίσιο διεξαγωγής του συνεδρίου» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΠΑΣΟΚ και προστίθεται: «Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  τόνισε ότι η διαφωνία της κας Γεννηματά ως προς τη σειρά των διαδικασιών είναι  απολύτως θεμιτή, χαρακτήρισε όμως απολύτως απαράδεκτη την αναφορά της κας Γεννηματά, σύμφωνα με την οποία η απόφαση για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου μπορεί να σημαίνει ότι ο κ. Βενιζέλος μετέβαλε άποψη ως προς την αποχώρησή του. Αναφορά απολύτως ασύμβατη με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι εξελίξεις σε σχέση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ και την κατ´ επανάληψη τονισθείσα επιθυμία του κ. Βενιζέλου να αποχωρήσει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ».

Ενδεικτική του κλίματος «καχυποψίας» μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι η αναφορά που συμπεριλήφθηκε στο επίσημο δελτίο Τύπου ότι «στο τέλος της συνεδρίασης η κα Γεννηματά διευκρίνισε ότι δεν ήθελε να θέσει παρόμοιο ζήτημα»....

Γεννηματά: Εκλογή προέδρου από τη βάση αμέσως μετά τη συνδιάσκεψη
Σε δήλωσή της η κυρία Γεννηματά να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για μια συντεταγμένη «θεσμική επανίδρυση» του ΠΑΣΟΚ.

«Στο πλαίσιο αυτό με αίσθημα ευθύνης καταθέτω την πρόταση μου για το πως μπορούμε να προχωρήσουμε: Οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, για να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο πρέπει να γίνουν στη βάση του καταστατικού και της απαίτησης για πολιτικό διάλογο σε βάθος» τόνισε η κυρία Γεννηματά και προσδιόρισε ως πρώτη ανάγκγη «να ξεκινήσουμε τώρα διαδικασία ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου για τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, την ταυτότητα, την θεσμική ανανέωση, τις συμμαχίες και την οργανωτική ανασύνταξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.  Η διαδικασία αυτή κορυφώνεται με τη σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης Θέσεων, με την προβλεπόμενη από το καταστατικό σύνθεση, πριν από το Πάσχα. Σε αυτή τη διαδικασία  οι υποψήφιοι Πρόεδροι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους  και το σχέδιο τους, βάση του οποίου θα ζητήσουν τη στήριξη των πολιτών».

Σύμφωνα με την άποψη της κυρία Γεννηματά με την οποία διαφώνησε ο κ. Βενιζέλος «αμέσως μετά τη Συνδιάσκεψη θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκλογή του Προέδρου από τη βάση, σεβόμενοι μία διαδικασία, που πλέον αποτελεί πρακτική πολλών κομμάτων και που το ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε σεβόμενο τη βούληση των πολιτών».

«Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος θα ακολουθήσει ένα θεσμικά καταστατικό Συνέδριο  με επανιδρυτικά χαρακτηριστικά  και εκλογής των νέων οργάνων του κόμματος» είναι η άποψη που διακινεί η πρώην υπουργός και διεκδικήτρια της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ για τη συνεδρίαση του  Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος: 


«Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα μεγάλα εκκρεμή θέματα της χώρας και πρωτίστως οι εξελίξεις στις σχέσεις με την ευρωζώνη, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ.

Το Πολιτικό Συμβούλιο συντάχθηκε ομόφωνα  με τη σχετική εισήγηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου (το κείμενο έχει κυκλοφορήσει).

Η ΚΟ θα διατυπώσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με βάση τα κριτήρια που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος στην κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας στις 29.1.2015.

Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε και επίσημα το ΠΣ για την απόφαση του να συγκληθεί, σύμφωνα με το καταστατικό, έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 15 Μαΐου.

Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε, κατόπιν αυτού, να συγκληθεί η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή στις 27 Φεβρουαρίου και στα μέσα Μαρτίου η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου με τη συμμετοχή επιπλέον των γραμματέων των νομαρχιακών επιτροπών, της γραμματείας της δημοκρατικής παράταξης και των στελεχών που έδωσαν από την πρώτη γραμμή τη μάχη των εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι στο συνέδριο θα λήξει η θητεία του και ότι ο νέος Πρόεδρος θα εκλεγεί από τη βάση με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας.

Προς το σκοπό αυτό ο κ. Βενιζέλος πρότεινε να συγκροτηθεί εκ νέου το μητρώο των μελών του ΠΑΣΟΚ, σε πρώτη φάση - ενόψει της εκλογής των συνέδρων - μέχρι 30.4.2015. Στη συνέχεια να διασφαλισθεί και πάλι η δυνατότητα εγγραφής μελών ενόψει της ανάδειξης του νέου προέδρου με το μητρώο να οριστικοποιείται δυο ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε το συνέδριο να είναι ιδεολογικού, αξιακού και προγραμματικού χαρακτήρα, ώστε να δοθεί μέσα από τον προσυνεδριακό διάλογο και τη συνεδριακή διαδικασία το στίγμα της μελλοντικής πορείας του χώρου σε αναφορά με τις προοπτικές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης.

Όπως  επανέλαβε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το συνέδριο τοποθετήθηκε στις 15 Μαΐου,  ώστε στο μεταξύ να έχει αποσαφηνισθεί το τοπίο σε σχέση με την πορεία της χώρας, αλλά και για να διαμορφωθούν συνθήκες που θα καθιστούν ευκολότερη την επαφή του ΠΑΣΟΚ με την ευρύτερη κοινή γνώμη και ειδικότερα με τους πολίτες που τοποθετούνται στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης.

Με την εισήγηση του κ. Βενιζέλου συμφώνησαν όλα τα μέλη του ΠΣ με εξαίρεση την κα Φώφη Γεννηματά που πρότεινε να μη διεξαχθεί συνέδριο, αλλά συνδιάσκεψη, μετά την οποία να διεξαχθεί η διαδικασία εκλογής από τη βάση του νέου προέδρου και αυτός να προσδιορίσει μετά το χρόνο και το πλαίσιο διεξαγωγής του συνεδρίου.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  τόνισε ότι η διαφωνία της κας Γεννηματά ως προς τη σειρά των διαδικασιών είναι  απολύτως θεμιτή, χαρακτήρισε όμως απολύτως απαράδεκτη την αναφορά της κας Γεννηματά, σύμφωνα με την οποία η απόφαση για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου μπορεί να σημαίνει ότι ο κ. Βενιζέλος μετέβαλε άποψη ως προς την αποχώρησή του. Αναφορά απολύτως ασύμβατη με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι εξελίξεις σε σχέση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ και την κατ´ επανάληψη τονισθείσα επιθυμία του κ. Βενιζέλου να αποχωρήσει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ .

Στο τέλος της συνεδρίασης η κα Γεννηματά διευκρίνισε ότι δεν ήθελε να θέσει παρόμοιο ζήτημα.


Η απόφαση του ΠΣ θα παρουσιασθεί ως εισήγησή του στη συνεδρίαση της ΚΠΕ».



ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου