Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Αφιέρωμα των Times στην Κύπρο που «ανακάμπτει» - «Η Κύπρος γυρίζει σελίδα»

Λονδίνο: Δεκαεξασέλιδο αφιέρωμα στην Κύπρο με τιτλο «Κύπρος: Στο δρόμο προς την ανάκαμψη» φιλοξένησε προ ημερών η εφημερίδα Times. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει λεπτομερή αναφορά στα σημάδια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας ανά τομέα, ενώ περιλαμβάνει και τοποθετήσεις της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας της χώρας.

Στο εισαγωγικό άρθρο τονίζεται ότι η Κύπρος «γυρίζει σελίδα προς ένα φωτεινότερο, ζωηρό μέλλον», σημειώνοντας ότι «η ήρεμη στωικότητα του κυπριακού λαού έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη». Γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά στο «πνεύμα του ‘74» που συνέβαλε στην αντιμετώπιση της κρίσης.Όπως σχολιάζεται σε ένα από τα δεκάδες άρθρα του αφιερώματος, ο πόνος της δριμείας ύφεσης απαλύνεται από την ανθεκτικότητα του νησιού. Το «φάρμακο» της τρόικα χαρακτηρίζεται απαιτητικό και σκληρό, ωστόσο τονίζεται πως οι οικονομικές προοπτικές είναι πιο υγιείς. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται μεταξύ άλλων στον ισχυρό τουριστικό τομέα, το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον και τη δύναμη του τομέα υπηρεσιών.

Το αφιέρωμα φιλοξενεί και δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος λέει πως η αποφασιστικότητα να εφαρμοστούν οι σκληροί όροι της συμφωνίας με της τρόικα μετά από την κρίση του Μαρτίου του 2013 έχει βάλει την Κύπρο στο μονοπάτι της ανάκαμψης.

Αναφερόμενος στον πρώτο πυλώνα του προγράμματος προσαρμογής, την αναδιάρθρωση, ανακεφαλαιοποίηση και ενισχυμένη επιτήρηση του τραπεζικού συστήματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτηρίζει «αξιοσημείωτη» την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Σημειώνει ότι έχουν σταδιακά αρθεί σχεδόν πλήρως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που είχαν επιβληθεί.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο πυλώνα του προγράμματος, αυτόν της δημοσιονομικής προσαρμογής, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τονίζει την εξαρχής αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να κάνει ό,τι ήταν αναγκαίο για να έρθουν τα δημόσια οικονομικά σε μια πορεία διόρθωσης. Τέλος, όσον αφορά τον πυλώνα των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα, στην υγεία και στο κράτος πρόνοιας, καθώς επίσης και τις προοπτικές ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει: «Μέσω τέτοιων μεταρρυθμίσεων θα κτίσουμε τα θεμέλια ενός πολυδιάστατου και περισσότερο βιώσιμου οικονομικού μοντέλου για την Κύπρο».

Τονίζει επίσης μεταξύ άλλων τη σημαντική προοπτική που συνιστά ως προς την προσέλκυση επενδύσεων ο τομέας της ενέργειας στην Κύπρο, λέγοντας πως η χώρα θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε ενεργειακό κόμβο στην ανατολική Μεσόγειο μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παραλείπει να κατηγορήσει την Τουρκία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου αναφορικά με τις ενέργειές της επί της κυπριακής ΑΟΖ και δηλώνει πως οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να είναι το πιο ισχυρό κίνητρο για έναν ουσιαστικό διάλογο, μακριά από απειλές ή εκβιασμούς, για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό. Δηλώνει τέλος βέβαιος για τη σύντομη υλοποίηση της οικονομικής ανάκαμψης.

Ειδικό κομμάτι του αφιερώματος αναφέρεται στον κυπριακό τραπεζικό τομέα, σχολιάζοντας ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λαμβάνουν ένα σκληρό φάρμακο στον αργό δρόμο προς μια υγιή κατάσταση, με καλύτερες πρακτικές λειτουργίας και έμφαση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που συντελούν στην επανοικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Χούρικαν δηλώνει στην εφημερίδα ότι οι πελάτες της τράπεζας πρέπει να πειστούν μέσα από δράση και όχι με ρητορική. Τονίζει την επιτυχία στα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής, εκτιμά ότι η αποκατάσταση της φήμης του τομέα γίνεται εκ παραλλήλου με την έναρξη της οικονομικής ανάκαμψης και δηλώνει ότι είναι πιθανή η εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου σε χρηματιστήριο του Λονδίνου, αν και διευκρινίζει πως δεν έχει ληφθεί απόφαση.

Στις υπόλοιπες σελίδες γίνονται αναφορές πέρα από τον παραδοσιακό τουρισμό στις δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας μέσω των νέων τεχνολογιών, της γαστρονομίας και της οινοποιίας, των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, της ναυτιλίας, των σπα και του τουρισμού υγείας και των χαμηλών τιμών στην αγορά κατοικίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον «πόνο» της συνεχιζόμενης κατοχής.

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου