Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015

Γερμανικές αποζημιώσεις: Αποφασισμένη να το πάει μέχρι τέλους η κυβέρνηση-Θα πληρώσουν για το Δίστομο οι Γερμανοί

Υπουργός Δικαιοσύνης: Θα υπογράψω την εκτέλεση της απόφασης του Άρειου Πάγου για αποζημιώσεις - Η απόφαση ισοδυναμεί με «πράσινο φως» για δήμευση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου εντός της Ελλάδας - Προς κατάσχεση και του Ινστιτούτου Γκαίτε!
Αποφασισμένη να το πάει μέχρι τέλους με τις γερμανικές αποζημιώσεις εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε ευθέως το θέμα των οφειλών της Γερμανίας έναντι της χώρας μας λόγω των ναζιστικών θηριωδιών επί ναζιστικής κατοχής με τις τρέχουσες κρίσιμες διαπραγματεύσεις και την αδιάλλακτη στάση που εμφανίζει η γερμανική κυβέρνηση.


Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος επανέλαβε και σήμερα την πρόθεσή του να υπογράψει την εκτέλεση της απόφασης του Άρειου Πάγου για αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων των ναζί στο Δίστομο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ουσιαστικά προτίθεται να ανάψει το «πράσινο φως» για δήμευση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου εντός της Ελλάδας, που θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και την κατάσχεση του κτιρίου όπου στεγάζεται το Ινστιτούτο Γκαίτε!

Ο κ. Παρασκευόπουλος μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 τόνισε: «Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι αμετάκλητη. Η νομοθεσία προβλέπει ότι, για να εκτελεστεί, πρέπει να δώσει άδεια ο υπουργός Δικαιοσύνης, ώστε να σταθμίσει και ζητήματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας στην περίπτωση που η εκτέλεση της αποφάσεως γίνεται κατά αλλοδαπού Δημοσίου».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης άφησε αιχμές κατά των προηγούμενων υπουργών Δικαιοσύνης που δεν προχώρησαν το θέμα, ενώ υπογράμμισε ότι πιθανότατα θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τη Γερμανία για τις αποζημιώσεις: «Προηγούμενοι υπουργοί Δικαιοσύνης είτε σιωπηλά είτε με κάποιο σκεπτικό το οποίο τυχαίνει εγώ να μην συμφωνώ, είχαν αρνηθεί να δώσουν την άδεια. Εγώ πιστεύω ότι η άδεια αυτή πρέπει να δοθεί, είμαι έτοιμος να την δώσω. Η άδεια αφορά εκτέλεση της δικαστικής απόφασης στο ελληνικό έδαφος. Βεβαίως, υπάρχουν νομικές περιπλοκές σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση σε συνέχεια της εκτέλεσης. Θα περιμένω να λυθούν τα ζητήματα αυτά, καθώς και να υπάρξει πιθανώς μία διαπραγμάτευση με τη Γερμανία σε ό,τι αφορά, ειδικά, το θέμα της αποζημίωσης».

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την 137/1997 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, επιδικάστηκαν 28 εκατομμύρια ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου. Η απόφαση αυτή κατέστη αμετάκλητη με την 11/2000 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία απέρριψε αίτηση αναίρεσης του Γερμανικού Κράτους. Σύμφωνα όμως με το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η «αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού της Δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη απόφαση είχε πάρει και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2000. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης είχε υπογράψει την σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου με αποτέλεσμα δικαστική κλητήρας να εμφανιστεί στο γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε των Αθηνών, προκειμένου να εκτελέσει την δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά και κατόπιν την απόφασης της Γερμανίας να εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η τότε κυβέρνηση άλλαξε άποψη και ο υπουργός Δικαιοσύνης απέσυρε την απόφαση για αναγκαστική εκτέλεση.

Γερμανικές αποζημιώσεις: Γιατί ο Τσίπρας επανέφερε στη συζήτηση το Γ' Ράιχ και τις χιτλερικές ορδές

Προειδοποιητικές βολές που εντείνουν το ψυχροπολεμικό κλίμα με τη Γερμανία εκτόξευσε η ελληνική κυβέρνηση από τη Βουλή με αφορμή το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε ευθέως το θέμα των οφειλών της Γερμανίας έναντι της χώρας μας λόγω των ναζιστικών θηριωδιών επί ναζιστικής κατοχής με τις τρέχουσες κρίσιμες διαπραγματεύσεις και την αδιάλλακτη στάση που εμφανίζει η γερμανική κυβέρνηση.

Έμπειροι κοινοβουλευτικοί παρατηρητές μάλιστα σημείωναν πως δεν είναι τυχαία η επιλογή της κυβέρνησης να καθυστερήσει την συζήτηση για την νέα συμφωνία με τους εταίρους ώστε να προηγηθεί αυτή για την επανασύσταση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις που διεξήχθη με πρωτοβουλία της Προέδρου του κοινοβουλίου, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η ηθική δεν μπορεί να είναι αλά καρτ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας πως παρά τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ και των χιτλερικών ορδών, το χρέος της Γερμανίας διέγραφη ενώ εκταμιεύτηκαν και ποσά από τους Συμμάχους για την ανοικοδόμησή της. «Επιλέγουμε το δρόμο της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου, της αλληλοκατανόησης και της δικαιοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Απέναντι σε έναν ηθικολογικό τόνο που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη, εμείς δεν επιλέγουμε ούτε τη θέση του μαθητή που σκύβει το κεφάλι και χαμηλώνει τα μάτια απέναντι στην αφ’ υψηλού ηθική διδασκαλία, αλλά ούτε διεκδικούμε τη θέση του ηθικοδιδάσκαλου που κουνά επιτιμητικά το δάχτυλο, απέναντι στον υποτιθέμενο αμαρτωλό, ζητώντας του να πληρώσει για τις αμαρτίες του».

Ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν παραιτείται από τις αξιώσεις ενώ τόνισε πως «δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής αλλά δεν δεχόμαστε και μαθήματα ηθικής» εξηγώντας «πως το τελευταίο διάστημα στο άκουσμα πολλών προκλητικών δηλώσεων από το εξωτερικό, μου έρχεται στο μυαλό το περίφημο απόσπασμα από την επί του Όρους ομιλία του Ιησού: Βλέπουν την ακίδα στο μάτι του αδελφού τους, αλλά όχι το δοκάρι στο δικό τους».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου