Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης: Οι «μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα πέτυχαν όσο η... επιστροφή της δημοκρατίας στο Ιράκ

Οι Ευρωπαίοι δεν θα διορθώσουν την κρίση με το να ηθικολογούν προς την Ελλάδα - Θα συμφωνήσουμε πριν τις 24 Απριλίου, δήλωσε στο Bloomberg
Οι «μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα είχαν τόση επιτυχία όσο η... επιστροφή της δημοκρατίας στο Ιράκ ανέφερε το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε ομιλία του στο πλευρό του οικονομολόγου Τζόζεφ Στίνγκλιτς στο συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη (New Economic Thinking) του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος.





«Όταν οι Έλληνες ακούν την λέξη "μεταρρύθμιση" σκέφτονται τα ακόλουθα: "Θα μου κόψουν τη σύνταξη, Θα αυξήσουν τους φόρους μου"» συμπλήρωσε ο υπουργός.



Στην πρώτη εισήγηση του ο υπουργός Οικονομικών διατύπωσε την άποψη ότι οι θεσμοί της Ευρωζώνης δεν προσφέρουν ικανοποιητικές λύσεις.



Η ΕΕ είναι μια ασσύμετρη ένωση και σε κάποιο σημείο αυτές οι ενώσεις τελικά καταρρέουν ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στην τοποθέτησή του.



Οι θεσμοί που έχουν δημιουργήσει αυτή την ασσύμετρη ένωση πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες, συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί λειτουργούν σαν τράπεζες και προσποιούνται ότι δεν γνώριζαν ότι η κρίση έρχεται.



Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε ότι «υπήρχε μια μακρά περίοδος μεγάλων αλλαγών ή καλύτερα παράλογου πλουτισμού».



«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπό αυτό το πλαίσιο μπορούμε να πούμε ότι πήραμε το μάθημά μας οικονομικής ιστορίας και μπορούμε να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα. Μπορώ να απαντήσω αμέσως: Οχι δεν πήραμε το μάθημά μας. Εχουμε ακόμα πολλή δουλειά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.



Αναφερόμενος στη συζήτηση περί εξόδου κάποιας χώρας από την ΕΕ σημείωσε ότι «το γεγονός ότι καμία χώρα δεν θα έπρεπε να ενταχθεί στην ΕΕ όπως σχεδιάστηκε δεν σημαίνει ότι πρέπει και να αποχωρήσει, αλλά αντίθετα θα πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός (σ.σ. της ΕΕ)».



Για να βγούμε από την κρίση χρειαζόμαστε επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ένα αξιόπιστο επενδυτικό πρόγραμμα και μία ουσιαστική συζήτηση για το θέμα του χρέους, τόνισε και επανέλαβε: «Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η επόμενη δόση του δανείου».




Ο κύριος Βαρουφάκης είπε ακόμα, αναφερόμενος στην ΕΚΤ πως «έχουμε μία τραπεζική ένωση στην οποία η αρμόδια αρχή απαγορεύει στις τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα γιατί θεωρούνται ριψοκίνδυνα. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο όταν τα κράτη καλούνται να σώσουν τις τράπεζες».









ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου