Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΔΕΑ: Έρευνες για εντοπισμό μαζικού τάφου 200 Ε/κ Στα κατεχόμενα

Λευκωσία: Συνεχίζονται οι έρευνες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για τον εντοπισμό των 200 περίπου αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974, οι σοροί των οποίων, σύμφωνα με τουρκικό έγγραφο, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία και ετάφησαν σε μαζικό τάφο στην περιοχή του κατεχόμενου Τράχωνα, κοντά στις τ/κ κεντρικές φυλακές.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και κληθείς να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Πολίτης”, ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εκσκαφές σε 11 διαφορετικά σημεία στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί οτιδήποτε.Όπως είπε, πρόκειται για μια υπόθεση που βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της ΔΕΑ, λόγω και του μεγάλου αριθμού των Ε/κ αγνοουμένων, σημειώνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται, διευκρινίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται καμία νέα εκσκαφή στο συγκεκριμένο χώρο.

Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Νέστορος είπε ότι “η Τουρκία, με έγγραφο που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 1977, πληροφορούσε, μεταξύ άλλων, ότι περίπου 200 πτώματα Ελληνοκυπρίων περισυνελέγησαν από τις τ/κ δυνάμεις στη Λευκωσία, μετά την κατάπαυση του πυρός, φορτώθηκαν σε 3-4 φορτηγά και μεταφέρθηκαν στο Λήδρα Πάλας για να τα παραδώσουν στην ε/κ πλευρά για ταφή, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς ωστόσο να παραληφθούν”.

Ανέφερε, επίσης, ότι τα φορτηγά με τις σορούς των Ε/κ επέστρεψαν πίσω στα κατεχόμενα και ετάφησαν σε μαζικό τάφο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΔΕΑ, σε σημείο πίσω από τις τ/κ φυλακές, όπου παρά τις εκσκαφές δεν έχει εντοπιστεί οτιδήποτε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα “Π” η τ/κ πλευρά έχει ενημερώσει τη ΔΕΑ πως διαθέτει σοβαρές ενδείξεις ότι σε νέα περιοχή δίπλα από τις τ/κ φυλακές υπάρχει μαζικός τάφος Ε/Κ αγνοουμένων.

Ο κ. Νέστορος είπε, επίσης, ότι συνεργεία εκταφών της ΔΕΑ πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή εκσκαφές σε δύο περιοχές στις ελεύθερες περιοχές, στη Κοφίνου και στην Αθαλάσσα, και σε επτά περιοχές στα κατεχόμενα, στη Λάπηθο, Βασίλεια, Καράκουμι, Άγιο Επίκτητο, Λύση, Γαλάτεια και Γερόλακκο.

  ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου