Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Γκάουκ: Να εξετάσουμε το ζήτημα των αποζημιώσεων προς την Ελλάδα

Eνα ιστορικό έθνος όπως η Γερμανία πρέπει να εξετάσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, δήλωσε ο Γιοακίμ Γκάουκ στην Suddeutsche Zeitung
Η Γερμανία πρέπει να εξετάσει σε βάθος το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο πρόεδρος της χώρας Γιόακιμ Γκάουκ.

«Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου— και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών,
όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα» δήλωσε ο πρόεδρος Γκάουκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και τόνισε πως «είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για (την καταβολή) επανορθώσεων».

«Ο Πρόεδρος δεν εκφράζει στην πραγματικότητα διαφορετική άποψη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, που απορρίπτει το θέμα των αποζημιώσεων» επισημαίνει η εφημερίδα, που όμως επισημαίνει ότι ο κύριος Γκάουκ εκφράζει ενδιαφέρον για την συζήτηση, καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά πως «τις προτάσεις των Ελλήνων που ζητούν δικαιοσύνη πρέπει να τις δούμε με κατανόηση».

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο Γερμανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι δεν γνώριζε το πραγματικό εύρος των θηριωδιών των Ναζί: «Πριν επισκεφθώ την Ελλάδα ασχολήθηκα με τη σχετική βιβλιογραφία που υπήρχε και διαπίστωσα ότι κανείς δεν ήξερε, ούτε και εγώ, σε ποιο βαθμό οι πρόγονοί μας έκαναν θηριωδίες. Επί οκτώ χρόνια ήμουν επικεφαλής συλλόγου ενάντια στη λήθη και για τη δημοκρατία, όπου εργάζονται πολλοί άνθρωποι. Γνωρίζω επίσης για το Δίστομο, όπου η Βέρμαχτ ή τα SS, έκαναν εγκλήματα. Ξέρω ότι υπάρχουν ακτιβιστές που πηγαίνουν εκεί με έργο τη συμφιλίωση. Αλλά δεν μου ήταν ποτέ γνωστές οι πραγματικές διαστάσεις των εγκλημάτων, αν και είμαι ειδήμων σε ότι αφορά το παρελθόν».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου