Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Δημιουργία ορθόδοξου άξονα; Αρμενία και Κύπρος υπέγραψαν αμυντική συμφωνία

Σε μία κίνηση που  έχει μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα η Αρμενία και η Κύπρος υπέγραψαν αμυντική συμφωνία, η οποία ταράζει τα νερά της ανατολικής Μεσογείου, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα hurriyetdailynews.com.
Ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία ενός ορθόδοξου άξονα χωρών , με επικεφαλής την Ρωσία,   ο οποίος συμπεριλαμβάνει  επίσης την Σερβία, την Ελλάδα,την  Αρμενία και την Κύπρο, δημιουργώντας   ένα  «δόρυ» ενάντια στον τουρκικό άξονα σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή. Μια τέτοια κίνηση θα ξεχωρίσει επιπλέον την « ήρα από σιτάρι» , και θα προωθήσει μέσω της ορθοδοξίας  ένα  αντίπαλο δέος στους Τούρκους και στους υπόλοιπους Μουσουλμάνους της περιοχής ( Σουνίτες και Σιίτες) .    

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες πολύ σύντομα θα διενεργηθούν   κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και στους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών. Η Αρμενία αποτελεί στην ουσία μια μεγάλη   «ρωσική βάση» στο Καύκασο , άλλωστε εκεί εδρεύει η 102  ρωσική στρατιωτική βάση, η οποία ενισχύθηκε πριν ένα  χρόνο με πυραυλικά συστήματα Islander-M,  τα οποία  διαθέτουν βεληνεκές 500 χλμ., έχοντας εντός  βεληνεκούς  τους  την τουρκική επικράτεια  .
Η Αρμενία και η Κύπρος υπέγραψαν ένα νέο στρατιωτικό σύμφωνο στο Ερεβάν, το οποίο  ανοίγει το δρόμο στις  δύο χώρες να διενεργήσουν  κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, γράφει το τουρκικό άρθρο.
armenia
Ο Αρμένιος Υπουργός Άμυνας Seyran Ohanyan και ο Ελληνοκύπριος  υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης υπέγραψαν την συμφωνία στο Ερεβάν στις 27 Μαΐου 2015.
Ο Αρμένιος ΥΠΑΜ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συμφωνία  για την στρατιωτική συνεργασία των δύο  χωρών το 2015, πραγματοποιήθηκε  με βάση την «φιλία και την αμοιβαία υποστήριξη στον τομέα της άμυνας».
Ο Αρμένιος υπουργός δήλωσε  επίσης  αποδέχθηκε  την πρόταση   του Κύπριου ΥΠΑΜ για την διοργάνωση  κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.
Η Αρμενία και Κύπρος υπέγραψαν σήμερα πάνω από 20 συμφωνίες στους τομείς της υγείας, της οικονομίας, της εκπαίδευσης,  βιομηχανίας και   άμυνας, καταλήγει το δημοσίευμα  .
Σύμφωνα με ανάλυση  στο  penatpostagma.gr,τίποτα δεν είναι τυχαίο , ειδικά αυτήν την δύσκολη περίοδο  στην Ανατολική Μεσόγειο. Φοβούνται οι δυτικοί ( ΗΠΑ, ΕΕ)  όσο τίποτα στον κόσμο την πιθανή δημιουργία ενός  τέτοιου ακριβώς άξονα των ορθόδοξων χωρών ( Ρωσία  , Ελλάδα ,Σερβία,  Βουλγαρία,   Αρμενία και Κύπρος ) .
Οι καταστάσεις όμως και τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή, ο Παντουρκισμός,  με τα «δίκαια» των  Τατάρων σε Πολωνία και Κριμαία, οι μουσουλμάνοι σε νότια Βουλγαρία , η ελληνική Θράκη και κυρίως η σπουδαιότητα των  στενών του Βοσπόρου για την Ρωσία και την  Κίνα , οδηγούν σε έναν πιθανό  » θρησκευτικό πόλεμο» στην ευρύτερη περιοχή . Από την μία πλευρά οι μουσουλμάνοι ( Σουνίτες) , ξεχωριστά οι ( Σιίτες) και από την άλλη οι ορθόδοξοι  λαοί της περιοχής.
Όλα αυτά σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς αναλυτές , απαιτούν  την «οικοδόμηση παράλληλων υφιστάμενων πολιτικών μηχανισμών, κοινωνικών δομών, και  διασυνοριακών συνδέσεων, με στόχο την ανάπτυξη της «αλληλεγγύης» των Ορθοδόξων Λαών, οι οποίοι  δεν πρόκειται πλέον να αποτελούν   τους παρίες του δυτικού κόσμου (   Ελλάδα Βουλγαρία, Κύπρος).
Η θρησκευτική αυθεντικότητα της ορθοδοξίας θα προκαλέσει ένα κύμα επικρίσεων από πολλούς κύκλους, αλλά  θα  προωθήσει την  οικοδόμηση  μια νέας γραμμής άμυνας των χριστιανικών λαών  γύρω από την Ρωσία,  στην βάση της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας των χωρών  αυτών .
Η Ρωσία και οι περισσότερες χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης (οι περισσότερες από τις σλαβικές χώρες, το ελληνικό κράτος,  η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Σερβία) ανήκουν στον μεταβυζαντινό πολιτιστικό  χώρο.
Η κατεύθυνση της νέας στρατηγικής της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής σε αυτήν την περίπτωση, θα  δίνει αξιοσημείωτη έμφαση αντιμετώπισης του  ατλαντικού χώρου (δυτικό),  και παράλληλα θα προωθεί βήματα για την ολοκλήρωση της Ευρασίας, ως αντίπαλου δέους .
Οι «καθολικοί» ελέγχονται πλήρως από την Δύση,  ενώ τα γεω-οικονομικά συμφέροντα τους  βρίσκονται  στην Ανατολή. Η επιτυχία όμως των σχεδίων  για την ολοκλήρωση και  ένταξη της Ρωσίας στην Ευρασία ,  χρειάζεται  δημογραφικά τους πόρους που μπορούν να ληφθούν μόνο  από πνευματικά  και πολιτιστικά παρόμοιες χώρες  και λαούς, και σίγουρα όχι από τους μουσουλμανικούς λαούς και τους λαούς του Κομφούκιου  στην Ανατολή.
Η Ρωσία σήμερα έχει τη δυνατότητα να οικοδομήσει  μια νέα γραμμή άμυνας και, ταυτόχρονα, να δημιουργήσει μια νέα μεγάλη αγορά στα δυτικά και νότια-δυτικά σύνορα της, στην αποκαλούμενη «μεταβυζαντινή περιοχή».  Το σίγουρο είναι ότι ένας μελλοντικός πόλεμος στην περιοχή θα είναι σίγουρα και πάνω από όλα θρησκευτικός και μετά οτιδήποτε άλλο.
 
ΠΗΓΗ  pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου