Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Αυτός είναι ο ανεκτίμητης αξίας Κούρος που επιχείρησαν να πουλήσουν οι αρχαιοκάπηλοι

Αυτός είναι ο ανεκτίμητης αξίας Κούρος που επιχείρησαν να πουλήσουν οι αρχαιοκάπηλοι

Πρόκεται για δύο αγρότες, έναν μελισσοκόμο κι έναν ιδιοκτήτη πλυντηρίου αυτοκινήτων οι οποίοι αρνούνται να αποκαλύψουν στις Αρχές που βρήκαν το αρχαίο αντικείμενο.
Οι συλλήψεις έγιναν στη Σητεία μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομίας και οι τέσσερις δράστες κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκε ο ένας από τους 35χρονους να οδηγεί ένα αυτοκίνητο μέσα στο οποίο βρέθηκε το χάλκινο ειδώλιο. Ταυτόχρονα συνελήφθησαν και οι τρεις ακόμα δράστες που επέβαιναν σε άλλα δύο αυτοκίνητα.
kriti kouros1
Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι συλληφθέντες είχαν πριν από λίγο καιρό επιδείξει σε άγνωστα –ακόμα- άτομα το ειδώλιο με σκοπό να το πουλήσουν.
Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, το αντικείμενο που επιχείρησαν να πουλήσουν οι αρχαιοκάπηλοι είναι ένα αρχαίο χάλκινο ειδώλιο Μεσομινωικής Περιόδου (16ος – 15ος αιώνας Π.Χ.), ύψους 30 εκατοστών, το οποίο απεικονίζει έναν Κούρο.
Πρόκειται για αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ανεκτίμητης σύμφωνα με τους ειδικούς καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του το καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.
kriti kouros2
Ο Κούρος απεικονίζεται σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος. Φέρει μακριά κόμη, επιχρυσωμένο περίζωμα και σώζει φύλλα χρυσού στις γάμπες και το αριστερό γόνατο. Στη βάση του φέρει έμβολο που παραπέμπει ότι πιθανότατα ήταν στημένο σε βάθρο χώρου λατρείας.
Το αρχαιολογικής σημασίας αντικείμενο θα αποδοθεί στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου