Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

20+1 ονειρεμένες εξωτικές παραλίες της Ελλάδας

Δεν πρόκειται για νησιά της Καραϊβικής αλλά για ελληνικές παραλίες. Καλές βουτιές να έχουμε.

Σε μαγικά νησία θέλω να βρεθούμε και να κάνουμε τις καλύτερες καλοκαιρινές διακοπές στις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας.

Το arttravel.gr μας ταξιδεύει στις ελληνικές παραλίες που θυμίζουν Χαβάη. Κι όμως υπάρχουν και είναι φοβερές. Τροπικό σκηνικό, φοίνικες, διάφανα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου και ολόλευκη άμμος.

1. Σαρακήνικο, Μήλος


  Το σεληνιακό αυτό τοπίο είναι μοναδικό. Τα ηφαιστειογενή διαβρωμένα βράχια διεισδύουν στην σμαραγδένια θάλασσα δημιουργώντας μικρές και μεγάλες σπηλιές, ενώ η έλλειψη πρασίνου, σε συνδυασμό με το λευκό χρώμα βράχων και την έντονη αντανάκλαση του φωτός, δημιουργούν ένα τοπίο που θυμίζει το φεγγάρι και μια εμπειρία αξέχαστη. Το Σαρακήνικο, το οποίο πήρε το όνομά του από τους Σαρακηνούς πειρατές, έχει θέα στην Σίφνο και στην Κίμωλο, ενώ συνιστάται να το επισκεφτείτε όταν δεν πνέουν στο νησί βόρειοι άνεμοι. Αξίζει να το δείτε όχι μόνο την ημέρα, αλλά και τις νύχτες με πανσέληνο, μιας και οι κατάλευκοι βράχοι από μαλακό υλικό αντανακλούν έντονα το φως, ακόμα και του φεγγαριού, και δημιουργούν ένα τοπίο που θα σας μείνει αξέχαστο.

2. Μπάλος, Χανιά


  Η προεξοχή του ακρωτηρίου Τηγάνι στα βορειοδυτικά του νομού Χανίων σχηματίζει έναν ρηχό όρμο με κυανοπράσινα νερά, μια παλέτα που περιλαμβάνει όλες τις αποχρώσεις του μπλε, ενώ η άμπωτη βγάζει στην επιφάνεια ένα στρώμα από λευκή ψιλή άμμο σαν πούδρα. Μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’90, μόνο οι ντόπιοι ψαράδες γνώριζαν τον όρμο αυτό, όπου έβρισκαν καταφύγιο και άφθονη ψαριά. Τουρίστες και ελεύθεροι κατασκηνωτές κατακλύζουν σήμερα το τοπίο που θυμίζει περισσότερο παραλία εξωτικού νησιού παρά ελληνική ακτή. Eπισκεφθείτε οπωσδήποτε το βενετσιάνικο κάστρο της Γραμβούσας.

3. Βουτούμι & Βρίκα, Αντίπαξοι


  Το καταπράσινο νησάκι του Ιονίου φημίζεται για τους απέραντους αμπελώνες όπου παράγεται εκλεκτό κρασί και τις εξωτικές του παραλίες. Δύο από τις πιο γνωστές είναι η Βρίκα και το Βουτούμι με λευκή άμμο και βότσαλα, τιρκουάζ νερά και βλάστηση που φτάνει ως την άμμο. Και στις δύο θα βρείτε ταβέρνες για φαγητό.

4. Θάσος


  Αγαπημένη απόδραση όχι μόνο για τους Καβαλιώτες που την έχουν απέναντί τους, αλλά και για τους υπόλοιπους Βορειοελλαδίτες. Καταπράσινα πευκοδάση και ελαιώνες, πολυσύχναστες αμμουδιές και δαντελωτοί ορμίσκοι, γραφικά ορεινά χωριά και αιγαιοπελαγίτικη αύρα. Το μόνο που χρειάζεται να έχουμε μαζί μας είναι το μαγιό για βουτιές στον Παράδεισο με τα τροπικά νερά και την κάτασπρη λεπτή άμμο, στην πολυφωτογραφημένη Γκιόλα αλλά και την εξωτική Σαλιάρα.

5. Σύβοτα


  Θα ακούσετε τους ντόπιους να αποκαλούν το χωριό και Μούρτος. Είναι η ονομασία που του είχαν δώσει οι Τούρκοι, οι οποίοι το είχαν υπό την κατοχή τους ως το 1913. Μόλις 24 χλμ. από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας βρίσκεται το διασημότερο παραθαλάσσιο χωριό της Θεσπρωτίας, η Καραϊβική της Ελλάδας. Καταπράσινοι κολπίσκοι, διάφανα νερά, δέντρα ως εκεί που φτάνει το κύμα και στο επίκεντρο ο πετρόχτιστος οικισμός που μοιάζει να κατηφορίζει ως το Ιόνιο. Ένας κλειστός κόλπος αγκαλιάζει τα Σύβοτα στον οποίο βρίσκονται διασκορπισμένα νησάκια και βραχονησίδες οι Μαύρο Όρος και Άγιος Νικόλαος, τα οποία θα εξερευνήσετε νοικιάζοντας βάρκα.

6. Βοϊδοκοιλιά, Μεσσηνία


  Είναι η πιο δημοφιλής παραλία της Μεσσηνίας και μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες της Ελλάδας. Σχηματίζει ένα τέλειο ημικύκλιο και είναι απάνεμη με γαλαζοπράσινα, ρηχά νερά και ψιλή άμμο. Δεν είναι οργανωμένη γι'αυτό θα πρέπει να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα. Η Βοϊδοκοιλιά βρίσκεται 10 χλμ από την Πύλο, ακριβώς δίπλα στον υγροβιότοπο της Γιάλοβας.

7. Χρυσή, Λασίθι


  Το νησάκι είναι γνωστό και ως Γαϊδουρονήσι. Η λεπτή, καυτή χρυσίζουσα άμμος σβήνει σε γαλαζοπράσινα νερά, ενώ το εξωτικό τοπίο συμπληρώνει αρμονικά το καταπράσινο δάσος των κέδρων. Χαρακτηριστικό του νησιού είναι τα χιλιάδες κοχύλια στις βόρειες ακτές του.

8. Βάι, Λασίθι


  Εξωτική αμμουδερή παραλία με λεπτή άμμο και κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά, με το μοναδικό φοινικόδασος της Ευρώπης που απλώνεται ανάμεσα σε δυο λόφους. Είναι η διασημότερη παραλία της ανατολικής Κρήτης ενώ οι φοίνικες είναι περίπου 5000, αποτελώντας την μεγαλύτερη αποικία στην Ευρώπη.

9. Εγκρεμνοί, Λευκάδα


  Πιο ήσυχη παραλία από το γειτονικό Πόρτο Κατσίκι - η καλύτερη του νησιού σύμφωνα με τους ντόπιους. Περιτριγυρισμένη από γκρεμούς, με δύο χλμ. λευκής άμμου κι ένα μαγικό συνδυασμό πράσινου και γαλάζιου, αποτελούσε μέχρι πρότινος καλά φυλαγμένο μυστικό. Θα έρθετε με καΐκι ή αυτοκίνητο (αν είστε αποφασισμένοι να ανεβοκατεβείτε τα 350 σκαλιά).

10. Σίμος, Ελαφόνησος


Στη νότια πλευρά του νησιού στην περιοχή της Λεύκης βρίσκεται η διεθνώς φημισμένη παραλία του Σίμου. Την παραλία χωρίζει το Σαρακήνικο δημιουργώντας δύο όρμους, τον όρμο του Σαρακήνικου (μεγάλη παραλία) που εκτίνεται έως τα Κουρνόσπηλα και τον όρμο του Φράγκου (μικρή παραλία) που φτάνει έως το Φράγκο. Η ατέλειωτη παραλία του Σίμου διαθέτει αμμουδιά με ψιλή χρυσή άμμο και αμμόλοφους στο εσωτερικό της που φτάνουν σχεδόν τα 10 μ. ύψος. Το δάσος με τα θαλασσόκεδρα απλώνεται σε μεγάλη έκταση και ενώνει τις δύο παραλίες.

11. Άγιος Δημήτριος, Αλόννησος


  Για τους περισσότερους είναι η καλύτερη παραλία του νησιού ενώ πολλές φορές έχει μπει στη λίστα με τις καλύτερες παγκοσμίως. Είναι πολύ μεγάλη με καταγάλανα διάφανα νερά, κατάλευκα βότσαλα που τις δίνουν ένα εξωτικό χρώμα ενώ απέναντί της βρίσκεται το μικρό νησάκι Περιστέρα.

12. Λιχαδονήσια, Εύβοια


  Στο βορειοδυτικό άκρο της Εύβοιας θα βρείτε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες αλλά και τα καταπράσινα, Λιχαδονήσια, τις “Σεϋχέλλες της Ελλάδας”, όπως τα αποκαλούν. Πρόκειται για μια συστάδα 7 μικρών νησίδων μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Για να φτάσετε τα πάρετε τα καραβάκια από τον Άγιο Γεώργιο ή τα Καμένα Βούρλα που θα σας οδηγήσουν στο νησάκι Μανολιά με τη μοναδική οργανωμένη παραλία και beach bar.

13. Σεϊχέλες, Ικαρία


  Το μυστικό διέρρευσε, όπως θα διαπιστώσετε από τα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ στον κεντρικό δρόμο, και θα έχετε πλέον αρκετή παρέα. Τροπικά χρώματα, διάφανη θάλασσα, λευκό βοτσαλάκι και εντυπωσιακά βράχια που μοιάζουν να τα έχει φτιάξει ο Νταλί συνθέτουν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Για να φτάσετε θα χρειαστείτε δέκα λεπτά κατάβαση με τα πόδια από το μονοπάτι που ξεκινά απ’ τον κεντρικό δρόμο και ακολουθεί την πορεία της ρεματιάς πριν μπείτε στο χωριό Μαγγανίτης. Καθώς βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού είναι –από τις λίγες παραλίες της Ικαρίας- προστατευμένη από τα μεγάλα κύματα. Πάρετε προμήθειες, καθώς δεν θα βρείτε τίποτε εκεί.

14. Πρέβελη, Ρέθυμνο


  Βρίσκεται στην έξοδο του επιβλητικού Κουρταλιώτικου φαραγγιού, όπου περνάει ο Μέγας Ποταμός και είναι η πιο διάσημη παραλία της Νότιας Κρήτης. Παλαιότερα, ήταν αγαπημένος προορισμός των χίπις. Στις όχθες του Μέγα Ποταμού υπάρχει μια μεγάλη αποικία φοινικόδεντρων του Θεόφραστου, η οποία δίνει στην περιοχή μια αίσθηση Αφρικανικού τοπίου. Το ποτάμι, το σχηματίζει μια μεγάλη λίμνη μήκους 1,5 χλμ πριν χυθεί στη θάλασσα, έχει νερό όλο το χρόνο. Μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του ποταμού, κάτω από τη σκιά των φοινίκων και των άλλων δέντρων, και να αρχίσετε να ανηφορίζετε το υπέροχο φαράγγι. Το φοινικόδασος κάηκε ολοσχερώς στις πυρκαγιές του 2010 αλλά επανήλθε σε μεγάλο βαθμό μέσα σε λίγο καιρό.

15. Πράσσα, Κίμωλος


  Παραλία με λευκή, χοντρή, άμμο (μέσα, έξω) και γαλάζια νερά σαν της Καραϊβικής. Στην πλάτη της τα ορυχεία κιμωλίας που της χαρίζουν, όπως λένε οι ντόπιοι το ολόλευκα σεληνιακό σκηνικό της. Λίγα διάσπαρτα αλμυρίκια για σκιά, ενώ τα τελευταία χρόνια έκαναν την εμφάνιση τους και ψάθινες ομπρέλες. Στην είσοδο του ομώνυμου οικισμού λειτουργούν και ιαματικά λουτρά.

16. Κουφονήσια


  Τρία νησιά και πολλές νησίδες. Αυτά είναι τα Κουφονήσια: το Άνω Κουφονήσι, το μοναδικό κατοικημένο του συμπλέγματος, το σχεδόν έρημο Κάτω Κουφονήσι και η Κέρος, ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται ανάμεσα στα Κουφονήσια και την Αμοργό. Όσο και αν έχετε προετοιμαστεί από αυτά που έχετε ακούσει για τις παραλίες στα Κουφονήσια, το συναίσθημα που νιώθει κανείς όταν τις αντικρίζει δεν περιγράφεται. Κολπίσκοι με σμαραγδένια νερά που μοιάζουν με φυσικές πισίνες, με φόντο μοναδικά σμιλευμένα από το κύμα βράχια, συνθέτουν μια μαγική εικόνα που ξυπνά μονομιάς όλες τις αισθήσεις.

17. Πάνορμος, Σκόπελος


  Κατάφυτη, απάνεμη παραλία με βότσαλα και τιρκουάζ νερά που βαθαίνουν απότομα. Εκτός από την μεγάλη παραλία με βότσαλα θα βρείτε και πολλά μικρά κολπάκια, τα οποία οι ντόπιοι ονομάζουν Αντρίνες. Το όνομα τους το πήραν από την Αντρίνα, μια γυναίκα πειρατή που έφτασε σε εκείνο το σημείο με το καράβι της γεμάτο πειρατές, με σκοπό να το κατακτήσει. Οι άντρες της όμως δεν κατάφεραν να νικήσουν τους Σκοπελίτες και όταν η Αντρίνα έμαθε τα άσχημα νέα, έπεσε στην θάλασσα και πνίγηκε. Ο Πάνορμος βρίσκεται περίπου 15 χλμ. νοτιοδυτικά τη χώρας.

18. Ναυάγιο, Ζάκυνθος


  Κατολισθήσεις αιώνων κι ένα πλοίο που μετέφερε λαθραία τσιγάρα και ναυάγησε εδώ στις αρχές του ’80 συντέλεσαν στο να δημιουργηθεί ο μύθος μιας από τις πιο αναγνωρίσιμες παραλίες του κόσμου. Το πολυφωτογραφημένο σκηνικό συνθέτουν σμαραγδένια νερά, λευκή άμμος και άσπρες βραχώδεις πλαγιές. Η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα: με καΐκι από το κοντινό Πόρτο Βρώμη ή κάνοντας το γύρου του νησιού με ένα από τα καραβάκια που ξεκινούν από την πόλη της Ζακύνθου, το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών και αλλού.

19. Κολώνα, Κύθνος


  Είναι η πιο διάσημη παραλία της Κύθνου και μια από τις ομορφότερες του Αιγαίου. Μια λωρίδα στεριάς χωρίζει τη θάλασσα στη μέση δημιουργώντας δύο αμμουδιές στην ίδια παραλία. Οι απάνεμοι όρμοι της είναι αγαπημένο σημείο για σκάφη και ιστιοπλοϊκά. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, 3 χλμ από τη Χώρα. Θα πάτε με θαλάσσιο ταξί ή οδικώς μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου ως την παραλία Απόκρουση και από εκεί ακολουθώντας δύσβατο χωματόδρομο.

20. Χαλκιδική


  Εξωτικά νερά, χρυσαφένια άμμος, δέντρα που σχεδόν ακουμπούν στο κύμα και γραφικά χωριά στο φόντο. Από τις αμέτρητες παραλίες που αξίζουν μια θέση στη λίστα μας, αναφέρουμε τις Καβουρότρυπες, ίσως τη πιο εξωτική ακρογιαλιά του δεύτερου ποδιού, με λευκή άμμο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το τιρκουάζ της θάλασσας. Σήμα κατατεθέν της είναι μια τεράστια γοργόνα την οποία έχει σκαλίσει κάποιος ανώνυμος καλλιτέχνης στο βράχο. Τη Βουρβουρού σε μια περιοχή που μοιάζει με λιμνοθάλασσα με ρηχά νερά και διάσπαρτα νησάκια στον κόλπο αλλά και την Αμμουλιανή, το εξωτικό νησάκι απέναντι από το Άγιο Όρος.

21. Μυλοπόταμος, Πήλιο


  Χωρίς αμφιβολία αποτελεί την παραλία-σταρ του Πηλίου κάτω από της Τσαγκαράδα. Μια συστάδα βράχων την κόβει στη μέση, ενώ ένα στενό πέρασμα ανάμεσα στα βράχια ενώνει τις δύο αμμουδιές με το ψιλό, λευκό βοτσαλάκι που βρέχονται από το Αιγαίο. Τα φουντωτά πεύκα και τα νερά ενός χειμάρρου ενισχύουν ακόμη περισσότερο την εξωτική εικόνα. Είναι οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ στον βράχο υπάρχει και αναρριχητικό πεδίο.

Πηγές Φωτογραφιών: Shutterstock, Visit Greece

ΠΗΓΗ ladylike

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου