Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Χωρίς λύση το Eurogroup - Παράταση αγωνίας μέχρι την Δευτέρα

Λύση πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα θέλει η Μέρκελ - Αύριο Euroworking Group, το Σάββατο θα επαναληφθεί η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος - Οι Ευρωπαίοι ζήτησαν από την Αθήνα να βελτιώσει την πρότασή της - Αισιοδοξεί ο Τσίπρας για συμβιβασμό
Διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, διεκόπη αρκετές φορές και τελικώς η συνεδρίση του Eurogroup «τελείωσε για τώρα» περίπου στις 17:30 ώρα Ελλάδος το απόγευμα της Πέμπτης, όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, χωρίς να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα.


Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονταν μετ' εμποδίων και δεν επετεύχθη συμφωνία σε ένα κείμενο που να συνδυάζει τις απαιτήσεις των δανειστών και τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς.

Ως αποτέλεσμα, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να επαναληφθεί το Σάββατο, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να βρεθεί μια συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα στα ασφυκτικά χρονικά όρια που διαμορφώνονται πλέον ως την 30ή Ιουνίου οπότε και ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως λίγο πριν τελειώσει η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό, ώστε η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση.

Μέρκελ: Λύση πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα
Από την πλευρά της, λίγη ώρα μετά τη διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα και μετά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έκανε λόγο για αναγκαιότητα συμφωνίας μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κυρία Μέρκελ δήλωσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, πριν ανοίξουν οι αγορές.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, φέρεται να είπε κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως γράφει το Reuters, επικαλούμενο δύο συμμετέχοντες στη συνεδρίαση: ««Δεν θα εκβιαστούμε από την Ελλάδα».

Η Μέρκελ δεν διαπιστώνει επαρκή πρόοδο, ενώ ο Τουσκ «βλέπει» happy end
Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας, «διορθώνοντας» εμμέσως την πρόβλεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υποστήριξε ότι τις επόμενες ώρες το ελληνικό ζήτημα θα έχει «happy end», επισήμανε ότι στο θέμα δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος.

Δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα, είπε η κυρία Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται με τους τρεις θεσμούς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Βαρουφάκης: Αρκετοί υπουργοί διαφώνησαν και με το κείμενο των θεσμών
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είπε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο.

Όπως εξήγησε, συζητήθηκαν δύο κείμενα, αυτό της ελληνικής πλευράς και αυτό των Θεσμών. «Το δικό μας κείμενο ήταν προσαρμοσμένο» υπογράμμισε.

Όπως αποκάλυψε, «το καλό είναι ότι αρκετοί υπουργοί διαφώνησαν και με το κείμενο των Θεσμών» και γι' αυτό η συζήτηση θα συνεχιστεί...

Η ακριβής δήλωση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ έχει ως εξής: «Το Εurogroup είχε δύο κείμενα, των θεσμών και το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμογή της τελευταίας εκδοχής των θεσμών που πήραμε αργά χθες το βράδυ. Έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών. Οπότε συμφωνήσαμε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο με στόχο τη σύγκλιση τόσο μεταξύ των κείμενων όσο και γενικότερα στο Eurogroup».
Οι οριακές διαπραγματεύσεις
Μετ' εμποδίων εξελίχθηκαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και όλα δείχνουν ότι η επίτευξη συμφωνίας κρέμεται σε μια κλωστή.

Λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης η συνεδρίαση του Eurogroup διεκόπη, για να ξαναρχίσει έπειτα από λίγα λεπτά και τελικώς να τελειώσει «για τώρα» όπως διευκρίνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Αρχικά, πηγές από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για διάλειμμα επ' αόριστον. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ, είπε ότι δεν υπήρξε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Αυτό που μεταδίδουν ενημερωμένες πηγές από τις Βρυξέλλες, επικαλούμενες Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών που μετέχουν στο Eurogroup ζήτησαν μια καλύτερη πρόταση από την ελληνική πλευρά.

Επικαλούμενο κοινοτικές πηγές, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι θα υπάρξει νέο EuroWorking Group την Παρασκευή, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το νέο Eurogroup, που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο.


«Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα συμβιβασμό ώστε η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να μπορέσουν να ξεπεράσουν την κρίση» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως οι νέες προτάσεις που κατατέθηκαν θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε μια συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Με καθυστέρηση ξεκίνησε το Eurogroup
Ενώ η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε με 45 λεπτά καθυστέρηση, φαίνεται ότι οι δύο πλευρές δεν είχαν καταφέρει να φτάσουν σε ένα κοινό σημείο αφετηρίας. Κι αυτό διότι παρά το γεγονός ότι στην συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των θεσμών Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Βίζερ που προηγήθηκε δεν επιτεύχθηκε συμβιβασμός, οι δύο πλευρές κατέθεσαν τα δικά τους σχέδια συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι δανειστές θεωρούν ότι βάση συμφωνίας αποτελεί το επικαιροποιημένο σχέδιο των θεσμών. Από την πλευρά της η ελληνική αντιπροσωπεία επιμένει ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για την επίτευξη άμεσης συμφωνίας και επέλεξε να καταθέσει το σχέδιό της προς έγκριση στο θεσμικό όργανο της Ευρωζώνης, δηλαδή στο Eurogroup.

Τελευταίες πληροφορίες όμως λένε ότι σημειώθηκε ξαφνική εμπλοκή λίγα λεπτά πριν τις 15:00 το μεσημέρι της Πέμπτης όταν ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών αρνήθηκαν να συζητήσουν την ελληνική πρόταση υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί βάση συζήτησης. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, το Eurogroup διεκόπη και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ώστε να διαμορφωθεί ένα κείμενο το οποίο να υποβληθεί προς έγκριση στη συνεδρίαση.


Τι έγινε στις διαπραγματεύσεις Τσίπρα-θεσμών
Η εξαμερής Τσίπρα-δανειστών δεν έβγαλε λευκό καπνό. Πριν ξεκινήσει το Eurogroup όπου οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν με τις δικές τους προτάσεις, οι θεσμοί συνέταξαν έγγραφο με εφικτά σημεία συμφωνίας (feasibility blueprint). Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό το κείμενο αυτό δεν λαμβάνει πράσινο φως από Αθήνα. Μάλιστα νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας κ. Σέλινγκ αποκάλυψε ότι η Αθήνα έχει καταθέσει δική της πρόταση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες -κατά την άποψη συνεργατών του πρωθυπουργού- είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες μέρες. Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα επισημαίνουν ότι οι ελληνικές προτάσεις εξειδικεύτηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup. «H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση, τώρα είναι η ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός» λένε οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις αλλαγές στην ελληνική πρόταση που κατατίθεται στο Eurogroup είναι η διατήρηση των νησιών στο καθεστώς του χαμηλού ΦΠΑ.

Οσον αφορά τους δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Καθημερινή» η πρόταση τους περιλαμβάνει ένα μείγμα από τα παρακάτω: μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με στόχο έσοδα 1,8 % του ΑΕΠ (πληροφορίες κάνουν λόγο για ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%), στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά μια πιο μετριοπαθή νομοθεσία που θα προβλέπεται να εφαρμοστεί αργότερα αλλά κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, σημεία ελάφρυνσης στη φορολογία των αγροτών και τρεις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, που προέρχονται από το πακέτο που ήδη έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Τα ξένα πρακτορεία διαψεύδουν ότι θα υπάρξει «take it or leave it» τελεσίγραφο από την Ευρώπη και μεταδίδουν ότι πιθανόν να υπάρξει νέο Eurogroup, εκτός από αυτό που συνεδριάζει το μεσημέρι, το Σάββατο. Ο κ. Σέλινγκ δήλωσε ότι το πραγματικό deadline είναι για αυτή την Κυριακή.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την συνάντηση στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες της εξαμερούς μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, των επικεφαλής των τριών θεσμών, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο MNI πως οι συζητήσεις είναι πολύ δυσκολες για όλες τις πλευρές.

«Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της» δήλωναν τη νύχτα  κυβερνητικές πηγές, ενώ νωρίτερα κατηγορούσαν τους δανειστές και περισσότερο το ΔΝΤ ότι με τη «νέα πρόταση μεταφέρουν τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες». Προειδοποιούσαν δε ότι «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου