Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ

ΦωτοΤου Νίκου Χειλαδάκη
Από το nikosxeiladakis

Σίγουρα δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο όπου ο πρόεδρος της, δηλαδή ο υπεράνω κομμάτων αρχηγός του κράτους, κάνει προεκλογική εκστρατεία υπέρ του κόμματος από το οποίο προέρχεται και μάλιστα περιοδεύοντας σε όλη την χώρα με καθημερινές προεκλογικές ομιλίες καλώντας τον λαό να του δώσει το δικαίωμα να γίνει… χαλίφης στην θέση του χαλίφη!

Αυτός είναι ο Ταγίπ Ερντογάν, ο μεγάλος χαμένος των εκλογών της 7ης Ιουνίου που επί μέρες απειλούσε τους πάντες και τα πάντα αν δεν τον έδιναν την απόλυτη πλειοψηφία για να κάνει ότι θέλει δίχως να δίνει σε κανένα λογαριασμό στα νεοοθωμανικά του σχέδια.
Αυτή η υπεροπτική του στάση προβάλλοντας τον εαυτό του ακόμα και με τον ίδιο τον Μωάμεθ τον Πορθητή ακόμα και με τον… προφήτη Μωάμεθ και παράλληλα η αρχομένη σοβαρή οικονομική ύφεση με το κλείσιμο αυτοκινητοβιομηχανιών στην Προύσα, την ιλιγγιώδη αύξηση της ανεργίας και τη άνοδο του πληθωρισμού, συνέβαλλαν στην εντυπωσιακή πτώση των ποσοστών των ισλαμιστών.
Το πιο εντυπωσιακό όμως σε αυτές τις εκλογές ήταν η για πρώτη φορά επιτυχία των Κούρδων να πάρουν ένα ποσοστό περί τα 13%, εκλέγοντας για πρωτή φορά  βουλευτές σαν ενιαίο κόμμα σε όλη την Τουρκία, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο τους ποσοστό έφτανε μετά βίας το 7%.
Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα καθώς η Τουρκία μπαίνει σε μια περίοδο αστάθειας και πιθανής αποσταθεροποίησης, οι συνέπειες τις οποίας θα είναι πολύ σημαντικές για την ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά θέματα όπως ο εμφύλιος της Συρίας, η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα, το πρόβλημα των Τζιχαντιστών και φυσικά τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.
Ο Ερντογάν μέχρι τώρα είχε επιλέξει μια νεοοθωμανική σουλτανικής φύσεως πολιτική σε όλα αυτά, προβάλλοντας συνεχώς την Τουρκία σαν την ηγέτιδα υπερδύναμη στην περιοχή κτίζοντας ένα στρατοκρατικό «τέρας»  σαν φόβητρο κάθε αντίπαλου. Από την άλλη όμως η αντιπαράθεση του με την Αίγυπτο, τα προβλήματα που συνεχώς εμφανίζονται με το Ισραήλ, η ψυχρότητα των σχέσεων του με το Ιράν εξ αιτίας του εμφύλιου της Συρίας και τελευταία οι εμπλοκές τουρκικών και ρωσικών μαχητικών στη Μαύρη Θάλασσα δημιουργούν ένα πολύ προβληματικό πεδίο για την ίδια την Τουρκία.
Το επίμαχο σημείο είναι σε μια αποσταθεροποιητική πορεία πως θα επηρεαστούν οι ελληνοτούρκικες σχέσεις καθώς τον τελευταίο καιρό και όχι χωρίς λόγο, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο έχει χτυπήσει «κόκκινο» ενώ, αναζωπυρώνονται ούτως ή άλλως τα σενάρια διάλυσης αυτού του τεχνητού κράτους.
Το έχουμε γράψει και το παρελθόν, στο ζήτημα αυτό θα πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου