Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Απόρρητο έγγραφο του ΔΝΤ: Το χρέος της Ελλάδας θα είναι στο 118% του ΑΕΠ το 2030 όσο σκληρά μέτρα κι αν ληφθούν

Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται απόρρητο έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσο σκληρά κι αν είναι τα μέτρα λιτότητας που θα ληφθούν, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει ένα μη βιώσιμο χρέος.

Αυτό αποκαλύπτουν τα μυστικά έγγραφα του ΔΝΤ, που δείχνουν ότι η βασική εκτίμηση των πιστωτών θέτει το ελληνικό χρέος στο 118% του ΑΕΠ το 2030, ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση υπογράψει όλα τα σκληρά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το πακέτο των δανειστών.



Ο Guardian αναφέρει ότι το συγκεκριμένο - μη δημοσιευμένο - έγγραφο του ΔΝΤ, αποκαλύπτει ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μη βιώσιμο χρέος έως το 2030, όσο επώδυνα μέτρα κι αν υιοθετήσει.
Το απόρρητο έγγραφο που καταρτίστηκε από την τρόικα, επιβεβαιώνει ουσιαστικά το επιχείρημα ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, ώστε να επιτύχει μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Ακόμα κι αν η οικονομία γνωρίσει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα 15 χρόνια, η χώρα θα έχει, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ταμείου, ένα μη βιώσιμο χρέος.

Η βασική εκτίμηση του ΔΝΤ είναι ότι το χρέος στην χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο 118% του ΑΕΠ έως το 2030. Ουσιαστικά, πολύ μεγαλύτερο από το 110% του ΑΕΠ που θεώρησε το ΔΝΤ ως βιώσιμο χρέος για τα δεδομένα της Ελλάδας, το 2012. Το χρέος της Ελλάδας βρίσκεται σήμερα στο 175% του ΑΕΠ με τάση να αυξηθεί δεδομένης της ύφεσης.
Ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει ανάπτυξη της τάξης του 4% ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια, το επίπεδο του χρέους στην Ελλάδα θα μειωθεί στο 124% μέχρι το 2022. Στην καλύτερη περίπτωση, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα φτάσουν τα 15 δις ευρώ, ποσό πέντε φορές μεγαλύτερο από την πιο ρεαλιστική εκτίμηση.
επιμέλεια: Για το enallaktikos.gr, Βιβή Συργκάνη


         "Συνεχίστε έτσι! Βρίσκεστε στα μισά...! Θα σας δοθεί κι άλλος χρόνος...! Αν συνεργαστείτε!"
ΠΗΓΗ enallaktikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου