Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Φωτιές άναψαν δηλώσεις Κοτζιά από την Πρίστινα

Αθήνα:Τον προβληματισμό της για τις κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά όσον αφορά τη βαλκανική πολιτική της Ελλάδας εκφράζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Είχε προηγηθεί αντίδραση της Σερβίας για τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά, από την Πρίστινα, ότι η Ελλάδα θα στήριζε ένταξη του Κοσόβου στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς.

Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρει: «Οι κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά,
όσον αφορά τη βαλκανική πολιτική της χώρας μας (όπως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του Κοσσόβου), προκαλούν όλο και μεγαλύτερο προβληματισμό, όλο και σοβαρότερα ερωτηματικά, καθώς φαίνεται όλο και πιο καθαρά ότι οδηγούν σε μεταβολή ή ακόμα και σε ακύρωση σταθερών προτεραιοτήτων και θέσεων της Ελλάδας στην τόσο κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα περιοχή των Βαλκανίων».

Και συνεχίζει: «Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την επίσημη και πλήρη ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής των Ελλήνων. Έως τώρα έχουμε εισπράξει άρνηση. Προσβλέπουμε σε πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση στην επικείμενη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Ιουλίου».

Ερώτηση κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε ερώτηση στον Νίκο Κοτζιά. Ο κ. Λοβέρδος σημειώνει ότι στις δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει σταθερές επιλογές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά προσθέτει και νέες παραμέτρους.

«Νέες σημαντικές επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα, αλλά αμφίβολης χρησιμότητας. Συγκεκριμένα μιλήσατε για ίδρυση γραφείο του Κοσόβου στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη (η Αθήνα προκύπτει ως πιθανότερη, με βάση την εκπεϕρασθείσα προτίμηση των γειτόνων), τη διευκόλυνση ένταξης σε συγκεκριμένους διεθνείς Οργανισμούς (Interpol, Unesco), τη δημιουργία δεσμών μεταξύ ΕΕ-Κοσόβου, ενώ θέσατε διπλό κριτήριο για την αναγνώριση του συγκεκριμένου κράτους» αναφέρει ο κ. Λοβέρδος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητά από τον κ. Κοτζιά να απαντήσει εάν αυτές οι πρωτοβουλίες συνιστούν συνέχιση της εθνικής στρατηγικής, όπως υπηρετήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, ή συνιστούν ουσιαστική της μεταβολή.

Παράλληλα, αναφέρει: «Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν στις επιλογές αυτές; Ποιοι άξονες της δικής μας πολιτικής εξυπηρετούνται από αυτές; Θέσαμε εμείς ως Ελλάδα κάποιους όρους και προϋποθέσεις ενόψει των οποίων λάβαμε κάποια σαφή διαβεβαίωση;»

Επίσης, ζητά να μάθει εάν έχουν εκτιμηθεί οι μακροχρόνιες επιπτώσεις από την εκ μέρους μας προώθηση πολιτικών αναγνώρισης Κοσόβου και αποδοχής μονομερούς αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια.

Σερβικές αντιδράσεις για τις δηλώσεις για το Κόσοβο

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Σερβίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική πλευρά.

«Έχουμε στείλει αίτημα στο ελληνικό ΥΠΕΞ ζητώντας διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Κοτζιά στην Πρίστινα. Αναμένω ότι η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται, δεν θα αναθεωρήσει τη στάση για μη αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου» αναφέρει σε δήλωση του για την εφημερίδα Blitz του Βελιγραδίου ο σέρβος υπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο έλληνας υπουργός πραγματοποιεί από προχθές περιοδεία στα Βαλκάνια. Έχει ήδη επισκεφθεί την Πρίστινα και τα Τίρανα, ενώ σήμερα επισκέπτεται το Σεράγεβο.

Newsroom ΔΟΛ

ΠΗΓΗ news.in

1 σχόλιο: