Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Όλα στον βωμό του χρήματος; - Χ.Μιχαηλίδης: "Η -ενωμένη- Κύπρος μπορεί να γίνει το Χονγκ Κόνγκ της Τουρκίας"

Η δήλωση μπορεί να προβληματίζει σε πρώτη φάση, όμως προέρχεται από χείλη Κυπρίου!
 
Για την ακρίβεια προέρχεται από το στόμα του Χρήστου Μιχαηλίδη, προέδρου του Οργανισμού Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) της Κύπρου, σε συνέντευξη του σε τουρκική εφημερίδα για τον ποιό ρόλο μπορεί να παίξει η επιχειρηματική κοινότητα στο να βρεθεί μια λύση στον διαμελισμό του νησιού.
 
«Οι πολιτικές, οι περιφερειακές αλλά και οι οικονομικές παράμετροι, αν όλες αυτές μπουν μαζί, δημιουργούν μία συνέργεια που μας φέρνει πολύ κοντά σε μία λύση» είπε ο κ. Μιχαηλίδης, o οποίος ήταν στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού την περασμένη εβδομάδα για να υπογράψει ένα πρωτόκολλο για την δημιουργία του Κυπριακού Business Forum μαζί με την Τουρκοκυπριακή οικονομική κοινότητα.
 
«Ως επιχειρηματίες, μπορούμε να δουλέψουμε ώστε να έχουμε μια καταλυτική επίδραση στην εύρεση λύσης» είπε. Και πρόσθεσε «Όταν υπάρχουν σοβαροί επιχειρηματίες, τότε και οι πολιτικοί γίνονται ακόμα πιο σοβαροί. Όταν απουσιάζουν οι σοβαροί επιχειρηματίες, οι πολιτικοί δεν πιέζονται τόσο πολύ ώστε να κάνουν το καλύτερο για την χώρα τους».
 
Όταν ερωτήθηκε σχετικά με την αλλαγή σκέψης τον Ελληνοκύπριων επιχειρηματιών να γίνουν πιο πιεστικοί για λύση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε: «Η όλη κατάσταση μας έχει κάνει πιο σοφούς», αναφερόμενος στην οικονομική κρίση τα προηγούμενα τρία χρόνια. Παρά το ότι η παρούσα κατάσταση πιέζει ακόμα περισσότερο για μία λύση, η συγκυρία όσο και οι ηγεσίες και στις δύο κοινότητες δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για μία υπέρβαση αυτή τη φορά, αναφέρει ο κ.  Μιχαηλίδης.
 
«Το όλο θέμα γίνεται πια κουραστικό» λέει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δύο ηγέτες οι οποίοι είναι πρόθυμοι να εργαστούν για μια λύση. «Επιπλέον η γενικότερη αναταραχή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς και η πιθανή ανακάλυψη φυσικού αερίου, είναι παράγοντες που οδηγούν σε ένα επανενωμένο νησί. Ακόμα και η Τουρκία είναι πλέον πιο πρόθυμη να εργαστεί για μία επανένωση» επισημαίνει ο κ. Μιχαηλίδης.
 
«Ένα ενωμένο νησί θα ήταν ευνοϊκή προοπτική για την Τουρκία, αν βέβαια υπάρξει μια λειτουργική λύση. Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο υπερβολικό, αλλά η Κύπρος μπορεί να γίνει για την Τουρκία ότι το Χονγκ Κονγκ για την Κίνα. Η Κύπρος είναι ήδη ένα επιχειρηματικό κέντρο και έχει αναπτυγμένες εμπορικές σχέσεις με πάρα πολλές χώρες» δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης.
 
Οι Ελληνοκύπριοι είχαν ψηφίσει «όχι» ενώ οι Τουρκοκύπριοι «ναι» για το σχέδιο Ανάν το 2004. Τώρα όμως και στις δυο πλευρές του νησιού, η πλειοψηφία των Κυπρίων θέλoυν μια λύση, λέει ο  Μιχαηλίδης. «Αλλά η ελληνική πλευρά ανησυχεί για την ασφάλεια. Πρέπει να έχουμε ενότητα και μια λύση μακράς διαρκείας και λειτουργική. Και να μην πάμε πίσω στην δεκαετία του 1960».
 
«Η Κύπρος δεν πρέπει να έχει εγγυήτριες δυνάμες, ούτε την Τουρκία, ούτε την Ελλάδα, ούτε την Αγγλία», σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, ο οποίος πρόσθεσε ότι μόνον η Ε.Ε. μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής.
 
Σε ότι αφορά στην εκκλησία της Κύπρου και τον ρόλο της, η οποία από παράδοση ήταν σημαντικός πολιτικός παράγοντας στην Κύπρο, και κύριος υποστηρικτής του «όχι» στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Μιχαηλίδης είπε καταλήγοντας στην τουρκική εφημερίδα, ότι ακόμα και η Εκκλησία πλέον εργάζεται για την ειρήνη. Και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι πλέον ένα πρόβλημα για την ανεύρεση μιας λύσης.


Τμήμα ειδήσεων pronews.gr

ΠΗΓΗ  defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου