Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Μπρα ντε φερ θεσμών - κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια

Της Δήμητρας Καδδά
Από το capital.gr
 
Αύριο το πρωί ξεκινά η μεγάλη μάχη για τα κόκκινα δάνεια και για τα κριτήρια υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη σε νέο ραντεβού που θα έχει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης με τους θεσμούς.
Στη σημερινή συνάντηση του υπουργού οριστικοποιήθηκαν οι όροι "απελευθέρωσης" του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, αλλά και παρεμβάσεις σε γάλα, ψωμί και άλλα πεδία, ενώ δόθηκε παράταση για την εύρεση λύσης στα πετρελαιοειδή και στα αλκοολούχα ποτά.

Η διαπραγμάτευση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με επίκεντρο το ασφαλιστικό παρουσία του αρμόδιου υπουργού Γ. Κατρούγκαλου ολοκληρώθηκε πριν λίγο, ενώ το απόγευμα αρχίζει η μεγάλη μάχη σε επίπεδο υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με θέμα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, το δημοσιονομικό και τις τράπεζες.
Μπρα ντε φερ για τα κόκκινα δάνεια
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, οι Θεσμοί επιμένουν για σημαντική μείωση του ορίου προστασίας πρώτης κατοικίας στα 120.000 ευρώ (ξεκίνησαν από πολύ αυστηρότερη θέση, στα 60.000 ευρώ). Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει όριο 300.000 ευρώ, αλλά και εισοδηματικό κριτήριο ένταξης στα 35.000 ευρώ. Με βάση τη συμφωνία που θα επιτευχθεί το επόμενο διάστημα θα συνταχθεί και η απαραίτητη υπουργική απόφαση για να τεθεί σε ισχύ η προστασία από πλειστηριασμούς μέσω του νόμου Κατσέλη. 
Η ίδια πηγή επισήμανε ότι το παραπάνω όριο που η κυβέρνηση προτείνει μαζί με τον φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους θα καλύπτουν το 88% των περιπτώσεων των κόκκινων δανείων.
Κατά το προηγούμενο διάστημα όπου η συζήτηση γίνονταν με τα τεχνικά κλιμάκια, διαπιστώθηκε αδυναμία γεφύρωσης των διαφορών ειδικά ως προς τον χειρισμό των στεγαστικών δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση να στέλνει διαδοχικά μηνύματα πως δεν προτίθεται να μετακινηθεί ούτε βήμα από τις βασικές της θέσεις για απαγόρευση πώλησης στεγαστικών δανείων σε funds και θέσπιση "δίκαιων" κριτηρίων για την πρώτη κατοικία.  Αν και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία ενδιάμεσου φορέα παραμένει προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεν αποκλείεται το θέμα αυτό να παγώσει καθώς σε μεγάλο βαθμό το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αποδεχθεί τη λογική της διαχείρισης των δανείων από τις ίδιες τις τράπεζες με τη χρήση των εργαλείων του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας.
Αντίστοιχα, παρότι η συζήτηση για την δυνατότητα πώλησης δανείων σε funds είναι συνολική, η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει εμφατικά στην απαγόρευση πώλησης στεγαστικών δανείων και δανείων ελεύθερων επαγγελματιών και μικροεπιχειρηματιών, και δεν αποκλείεται να αποδεχτεί τη λύση αυτού του τύπου ενεργητικής διαχείρισης για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. 
Στους εκπροσώπους των δανειστών έχει διαμηνυθεί όμως πως η πώληση κόκκινων δανείων είναι "κοινωνικά μη αποδεκτή" και "πολιτικά ανεφάρμοστη" καθώς δεν θα μπορέσει να την "σηκώσει" καμία κυβέρνηση ούτε θα βρει υποστήριξη από την αντιπολίτευση, ενώ παράλληλα θα είναι αναποτελεσματική για τις τράπεζες και από πλευράς οφέλους. 
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε με τους θεσμούς αναμένεται να αποφασιστούν και τα ειδικότερα κριτήρια που θα ισχύουν με την έκδοση υπουργικής απόφασης, για την εκποίηση της πρώτης κατοικίας. Τα κριτήρια αυτά αναμένεται ότι θα μειωθούν σε σχέση με τα σημερινά ενώ πιθανότατα θα συνδεθούν και με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών. Μέχρι σήμερα από τους πλειστηριασμούς εξαιρείται η πρώτη κατοικία εφόσον η αξία της δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας προσαυξημένο κατά 50%. Ήτοι προστατεύονται ακίνητα με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ για τους άγαμους, μέχρι 375.000 ευρώ για τους έγγαμους και μέχρι 450.000 ευρώ για τις οικογένειες με δύο παιδιά. Οι αξίες αυτές εκτιμάται ότι θα μειωθούν σημαντικά σε ποσοστό που μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 30-50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου