Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Εγκρίθηκε η δόση των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Πράσινο φως για εκταμίευση από τον ESM - Η δόση θα κατατεθεί για πληρωμές χρέους, ληξιπρόθεσμες οφειλές και προγράμματα της Ε.Ε.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε το απόγευμα της Δευτέρας την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
«Η εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα θα χρησιμοποιηθεί κατά πρώτο λόγο για την εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και συγχρηματοδοτούμενων έργων που χρηματοδοτούνται από διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλιντκ δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από πόρους του ESM αντανακλά την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα με την εφαρμογή μιας εκτεταμένης λίστας ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις κλειδιά για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που είναι σημαντικές για να στηριχθεί η συνεχιζόμενη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Αν παραμείνει εξίσου ισχυρή η εφαρμογή του προγράμματος, είμαι βέβαιος ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του ελληνικού λαού θα του επιτρέψουν να επιτύχει ορατά βήματα προς μια υγιή ανάκαμψη».
Τα 2 δισ. ευρώ είναι η δεύτερη δόση από τα 16 δισ. ευρώ που είχαν εγκριθεί τον Αύγουστο του 2015. Τα 13 δισ. ευρώ είχαν εκταμιευτεί στις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ομάδας των προαπαιτούμενων, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ESM.
Ντάισελμπλουμ: Αισιόδοξος για την έκβαση της οικονομικής κρίσης
«Έκτακτη περίσταση» χαρακτήρισε την οικονομική κρίση ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση που Eurogroup, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει την υποδόση των 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε γενικά στην οικονομική κρίση, λέγοντας ότι μπορεί να πυροδοτήσει τη ρήτρα της οικονομικής ευελιξίας.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομη ενημέρωση από τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου