Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

BBC: Γιατί η Κύπρος στηρίζει τη βρετανική στρατιωτική ανάμειξη στη Συρία - «Ασφαλές επίνειο και αξιόπιστος εταίρος στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ»

Λονδίνο: Η Λευκωσία στηρίζει τα σχέδια του Πρωθυπουργού Κάμερον για βρετανική συμμετοχή στις αεροπορικές επιθέσεις κατά τζιχαντιστών στη Συρία διότι η Κύπρος βλέπει το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος ως απειλή, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας του BBC.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι αυτές οι αεροπορικές επιθέσεις θα πραγματοποιούνταν από τη βάση Ακρωτηρίου. Αν και πολλοί Κύπριοι θεωρούν τη διατήρηση των βάσεων ως αναχρονισμό, σημειώνεται, η κοινή απειλή σημαίνει ότι έχει υπάρξει μόνο «αμελητέα δημόσια αντίθεση στη στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στην βρετανική στρατιωτική δράση και λίγη συζήτηση για πιθανά αντίποινα από τους ισλαμιστές». «Βρισκόμαστε στην ίδια στρατηγική βάρκα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ενώ ο συντάκτης του BBC σχολιάζει ότι η συνεργασία με τους δυτικούς συμμάχους κατά του Ισλαμικού Κράτους επιτρέπει στην Κύπρο «να επισημάνει τη γεωστρατηγική της αξία ως ασφαλές επίνειο και αξιόπιστο εταίρο στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ».

Όπως συμπληρώνει ο κ. Ευρυβιάδης, «η συνεισφορά της Κύπρου στην ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, χάρη και στην ιδιότητα μέλους της ΕΕ, υπερβαίνει κατά πολύ τους γεωγραφικούς περιορισμούς της χώρας».

Αναφέρεται επίσης ότι η Κύπρος ποτέ δεν ήταν εύκολος στόχος για τους τρομοκράτες, καθώς έχει καλές σχέσεις με τους Άραβες γείτονες και με το Ισραήλ, ενώ επίσης παρακολουθείται στενά από ειδικούς στα αντιτρομοκρατικά που εδρεύουν σε πρεσβείες στη Λευκωσία, οι οποίοι συνεργάζονται στενά με τις κυπριακές υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας.

Δημοσίευμα των Times εξάλλου ανέφερε πως σε περίπτωση έγκρισης από τη Βουλή των Κοινοτήτων των αεροπορικών επιθέσεων στη Συρία, τα οκτώ βρετανικά Tornado στο Ακρωτήρι θα ενισχύονταν με τέσσερα ακόμα μαχητικά του ίδιου τύπου και έξι Typhoon.

ΠΗΓΗ  philenews/ ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου