Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Διευρυμένες συνομιλίες στο παλάτι - Οικονομία, εξελίξεις στην περιοχή και προσφυγικό συζήτησαν ΠτΔ-Αμπντάλα

Αμμάν: Θετικός στη συμμετοχή της Ιορδανίας σε ad hoc περιφερειακές συνεργασίες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, εμφανίστηκε ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, κατά τις επαφές που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Αμμάν. Προέκρινε παράλληλα έξι τομείς συνεργασίας με τη Λευκωσία.
Η Κύπρος στοχεύει, μέσα από τις επίσημες επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ιορδανία, να αναδείξει τον περιφερειακό της ρόλο, όντας το κράτος μέλος της ΕΕ που μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα με τη Μέση Ανατολή.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι δύο πλευρές συζήτησαν το ζήτημα του προσφυγικού και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην περιοχή, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει στη δωρεά του συμβολικού ποσού των 50.000 ευρώ για την ανακούφιση προσφύγων που διαμένουν στους καταυλισμούς.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε για τη στάση αρχών και τη στήριξη της Ιορδανίας, με τον Βασιλιά Αμπντάλα να διαβεβαιώνει την κυπριακή πλευρά ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της πολιτικής του Αμμάν έναντι της Κύπρου.

Κατά τη συνάντηση, ο Ιορδανός μονάρχης έκανε αναφορά σε «οικογενειακούς δεσμούς» με την Κύπρο, καθώς είναι το κράτος μέλος της ΕΕ με καλή γνώση των θεμάτων και κατανόηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

Είπε επίσης ότι τα προβλήματα της περιοχής δεν μπορούν να λυθούν από ένα κράτος μόνο, αλλά χρειάζονται περιφερειακές και παγκόσμιες συνεργασίες και στο πλαίσιο της λογικής αυτής, εμφανίστηκε θετικός σε συνεργασίες κρατών με συγκεκριμένη στόχευση προβλημάτων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον Βασιλιά Αμπντάλα ότι θα θέσει στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αύριο στη Μάλτα, το θέμα της στήριξης της Ιορδανίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Η Λευκωσία αναγνωρίζει τον σταθεροποιητικό ρόλο που επιτελεί το Αμμάν στην περιοχή και θα θέσει θέμα οικονομικής στήριξης της χώρας αναφορικά με τους πρόσφυγες από τη Συρία. Παρόμοιο αίτημα της Κύπρου θα αφορά και το Λίβανο.

Κατά τη συνάντηση, ο Βασιλιάς Αμπντάλα αναφέρθηκε σε έξι συγκεκριμένους τομείς, στους οποίους μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία με την Κύπρο. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο τουρισμός, τα θέματα ενέργειας, το νερό, οι επενδύσεις, το άνοιγμα της πρεσβείας της Ιορδανίας στην Κύπρο, αλλά και οι ευρύτερες συνεργασίες στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, για τον τουρισμό, είπε ότι μπορούν να υπάρξουν κοινά πακέτα για την προσέλκυση τουριστών στην περιοχή, με ιδιαίτερη στόχευση τους τουρίστες από Ινδία, Κίνα και Ιαπωνία.

Για την ενέργεια, όπου το Αμμάν έχει εκφράσει ενδιαφέρον για αγορά φυσικού αερίου από τη Λευκωσία, αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ενώ σε κατοπινό στάδιο θα πραγματοποιηθεί και επίσκεψη του Ιορδανού Υπουργού Ενέργειας στην Κύπρο.

Όσον αφορά τις επενδύσεις, ο Βασιλιάς Αμπντάλα αναφέρθηκε σε ευκαιρίες που υπάρχουν, τόσο για Ιορδανούς επιχειρηματίες στην Κύπρο όσο και για Κύπριους στην Ιορδανία και είπε ότι πρέπει να προωθηθεί κατάλληλο πλαίσιο.

Αν και οι δύο χώρες έχουν ολοκληρώσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2012 τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, εντούτοις δεν έχει προχωρήσει η εφαρμογή του.

Εξάλλου, η Ιορδανία αναμένεται να ανοίξει την πρεσβεία της στην Κύπρο στις αρχές του 2016, με τον Βασιλιά Αμπντάλα να επισημαίνει πως πρόκειται για σημαντικό γεγονός στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου