Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ Η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ πανηγυρίζει που ο Φίλης δεν αναγνωρίζει την γενοκτονία των Ποντίων

Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη πως οι Πόντιοι δεν υπέστησαν γενοκτονία, έφτασαν μέχρι την Τουρκία και η εφημερίδα Σαμπάχ πανηγυρίζει και έχει το θέμα στο πρωτοσέλιδό της.
Δίπλα σε μία φωτογραφία του Νίκου Φίλη, η τουρκική εφημερίδα έχει τίτλο «Μια γενναία παραδοχή από τους γείτονες».
Το άρθρο αναφέρει πως «ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είπε πως η ρητορική ότι οι Πόντοι σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους ήταν λάθος. Από επιστημονικής απόψεως, είπε δεν ήταν γενοκτονία».

Ο συντάκτης αναφέρει πως οι δηλώσεις Φίλη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και των Ενώσεων των Ποντίων. Παράλληλα υπενθυμίζει πως ο κ. Φίλης πριν εκλεγεί βουλευτής ήταν δημοσιογράφος και στη συνέχεια παραθέτει τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Παιδείας.
«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Τέλος το άρθρο αναφέρει πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ετοιμάζεται να επισκεφτεί την Άγκυρα τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επίσκεψή του έχει προγραμματιστεί αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία.


ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου