Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Αναταραχή προκάλεσαν οι δηλώσεις Τσίπρα στην Τουρκία «Έφταιγε το copy-paste», καμία παρερμηνεία, λένε Αθήνα και Λευκωσία

Αθήνα: Σε μία αγωνιώδη προσπάθεια επιδόθηκαν όλη την ημέρα Αθήνα και Λευκωσία για να αλλάξουν το κλίμα παρεξήγησης που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτές.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της τουρκικής Haberturk για το άνοιγμα «παγωμένων» κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ είπε: «Είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, για τα κεφάλαια 23 και 24», αλλά «δεν θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι, αλλά πρέπει να συζητηθούν και να εκπληρωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις». Τάχθηκε επίσης στο πλευρό της Τουρκίας όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της, καθώς όπως είπε και οι δυο χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτή την πορεία, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα. Όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και τρόπος, δήλωσε.
Οι δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού εξελήφθησαν από κύκλους στη Λευκωσία ως άδειασμα της κυπριακής κυβέρνησης και πως ο πρωθυπουργός όφειλε να υπενθυμίσει στην Τουρκία την υποχρέωσή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το κλίμα ήλθε να βαρύνει η απουσία των επίμαχων δηλώσεων για άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 και για αμοιβαία βήματα από το επίσημο απομαγνητοφωνημένο κείμενο που διανεμήθηκε από το Μαξίμου.

Πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία επέρριπταν στον κ. Τσίπρα έλλειψη γνώσης σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού και θεωρούσαν ότι ο πρωθυπουργός πήγε στην Αγκυρα απροετοίμαστος, δίχως προηγούμενη ενημέρωση, γεγονός που τον οδήγησε σε λάθη.

Ελληνική πρεσβεία: Mea culpa

Το θέμα έσπευσε να «μαζέψει» τελικά το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αγκυρα, το οποίο ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το συμβάν, επικαλούμενο «εκ παραδρομής παράλειψης, από το τελικό απομαγνητοφωνημένο κείμενο της κοινής συνέντευξης Τύπου των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Αχμέτ Νταβούτογλου»

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της πρεσβείας «διευκρινίζει ότι αυτό οφειλόταν καθαρά σε τεχνικούς λόγους».

Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο προϊστάμενος του Γραφείου, Αθανάσιος Φλώρος, αναφέρονται τα εξής:

-Εκ παραδρομής παραλείφθηκε η διευκρινιστική συμπληρωματική ερώτηση της δημοσιογράφου της εφημερίδας Haberturk Σεμά Τσετίν και η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού στην ερώτηση που αφορούσε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

- Το γεγονός ότι η απάντηση δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο, αν και είχε απομαγνητοφωνηθεί, οφείλεται καθαρά σε τεχνικούς λόγους κατά τη διαδικασία αντιγραφής-επικόλλησης (το copy-paste δηλαδή)των επιμέρους απομαγνητοφωνημένων κειμένων από διαφορετικούς συντάκτες που τα επεξεργάζονταν παράλληλα για οικονομία χρόνου με στόχο την έγκαιρη διανομή της απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης .

«Αυτό φυσικά δεν μειώνει στο ελάχιστο την δική μας ευθύνη για το συμβάν που την αναλαμβάνουμε ακέραια» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μαξίμου: Γελοιότητες

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, απάντησαν σε δηκτικό ύφος στα περί αμφισβήτησης της «εθνικής γραμμής» Αθήνας-Λευκωσίας που δημοσιεύτηκαν από μέσα ενημέρωσης της Ελλα΄δας και της Κύπρου, κάνοντας λόγο για γελοιότητες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι εν λόγω πηγές, που δεν κατονομάζονταν, «αγγίζει τα όρια της γελοιότητας ο ισχυρισμός ότι επιδιώκεται εκ των υστέρων παραποίηση των δηλώσεων του πρωθυπουργού, ισχυρισμός που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ένα τεχνικό λάθος στην απομαγνητοφώνηση, που έγινε από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα».

Οι ίδιες υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εθνική γραμμή, η οποία χαράσσεται σε διαρκή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και μετέφεραν τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ως εξής: «Όπως σας είπα πριν, η Ελλάδα είναι αρωγός στην ενταξιακή διαδικασία στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν να κερδίσουν από αυτήν την πορεία, στο βαθμό όμως που γίνουν τα απαραίτητα βήματα και εκπληρωθούν οι όροι. Με αυτήν την έννοια, θέλω να σας πω ότι εμείς είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, στην έναρξη των κεφαλαίων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι. Τα κεφάλαια πρέπει να ανοίξουν όχι για να κλείσουν άμεσα, αλλά για να συζητηθούν οι όροι, να εκπληρωθούν οι όροι και να μπορέσουν, οι απαραίτητες προδιαγραφές και προϋποθέσεις να πληρωθούν, προκειμένου να έχουμε το αμοιβαίο όφελος από την ένταξη της γείτονος χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο. Η Κύπρος, όπως γνωρίζετε, είναι χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει και αυτή ρόλο σημαντικό στις αποφάσεις που, από κοινού, παίρνουν οι 28 εταίροι και φαντάζομαι ότι αυτές οι θέσεις, οι θέσεις της Κύπρου θα συζητηθούν και στο πλαίσιο της επόμενης συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Φαντάζομαι ότι όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Όπου υπάρχει βούληση να γίνουν βήματα, αμοιβαία από όλες τις πλευρές, βρίσκεται και ο τρόπος ώστε τα βήματα αυτά να είναι αποτελεσματικά».

Λευκωσία: Δεν υπάρχει παρερμηνεία

Στην ίδια κατεύθυνση κατευνασμού κινήθηκε από την πλευρά της και η Λευκωσία: «Είμαστε σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, δεν υπάρχει θέμα παρερμηνείας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για άνοιγμα κεφαλαίων και ότι αν υπάρχει θέληση μπορούν να προχωρήσουν αυτά τα κεφάλαια ή τα όποια κεφάλαια. Είναι αυτό που λέμε και εμείς ότι, στην Τουρκία εναπόκειται αν υπάρχει θέληση να προχωρήσουν τα κεφάλαια αυτά» ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη σχετικά με το θέμα.

Πηγή: news.in.gr

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου