Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Η στιγμή της έκρηξης του μεγαλύτερου ηφαιστείου της Νικαράγουα μετά από 100 χρόνια (Φωτό, Βίντεο)

Το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Νικαράγουα εξερράγη μετά από μια περίοδο «υπνηλίας» στην οποία βρισκόταν τα τελευταία 100 χρόνια.

Το ηφαίστειο Momotombo, το οποίο βρίσκεται προς το δυτικό άκρο της χώρας, στην Κεντρική Αμερική, πέταξε λάβα, καπνό και τέφρα, μετά από την έκρηξη το βράδυ της Δευτέρας, 30 Νοεμβρίου. Αυτή είναι η πρώτη έκρηξη που συνέβη από το 1905 και παρόλο που έγινε πριν από μέρες, μπορεί κάποιος να δει ακόμη και σήμερα καπνό να βγαίνει από το ηφαίστειο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο βουνό αισθάνθηκαν τις δονήσεις και παρατήρησαν στο λόφο καπνό που προερχόταν από το ηφαίστειο κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οπότε και υποψιάστηκαν ότι κάτι θα συμβεί. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μάλιστα, ανέβηκαν φωτογραφίες από την έκρηξη του ηφαιστείου που οι κάτοικοι κατάφεραν να «συλλάβουν» με κινητά τηλέφωνα και φωτογραφικές μηχανές.

Πριν από το 1905, το ηφαίστειο Momotombo ήταν πολύ πιο δραστήριο και είχαν σημειωθεί 10 εκρήξεις μεταξύ του 1849 και του 1905. Οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να πουν για ποιο λόγο το ηφαίστειο ήταν σε «ησυχία» για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο βίντεο φαίνεται το ηφαίστειο Motobombo, το οποίο βρίσκεται σε μια σεισμικά ενεργή περιοχή, να αναβλύζει λάβα και σύννεφα αερίου και τέφρας κατά τη διάρκεια έκρηξης. Το βίντεο και οι εικόνες που έχουν ανέβει στα κοινωνικά δίκτυα και έχουν τραβηχτεί από διπλανό χωριό είναι πράγματι εντυπωσιακές, καθώς δεν είναι πολύ συχνό φαινόμενο να καταγραφεί έκρηξη ηφαιστείου σε πραγματικό χρόνο και μάλιστα ενός ηφαιστείου το οποίο ήταν ανενεργό για έναν ολόκληρο αιώνα.

Δείτε τα βίντεο και τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από το ηφαίστειο...





ΠΗΓΗ pronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου