Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Γεμάτη χρυσά νομίσματα ισπανική γαλέρα που βρέθηκε ανοιχτά της Κολομβίας;Εντοπίστηκε ανοιχτά των ακτών της χώρας

Η γαλέρα Σαν Χοσέ είχε βυθιστεί το 1708 - Τι ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος
Τον εντοπισμό ναυαγίου ισπανικής γαλέρας που βυθίστηκε ανοιχτά της Κολομβίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Παρότι ο πρόεδρος δεν προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες, εικάζεται ότι η γαλέρα Σαν Χοσέ, η οποία βυθίστηκε το 1708, ήταν γεμάτη με χρυσά και ασημένια νομίσματα.


«Υπέροχα νέα! Βρήκαμε την γαλέρα Σαν Χοσέ. Αύριο θα δώσουμε λεπτομέρειες σε συνέντευξη Τύπου από την Καρταχένα», ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο πρόεδρος Σάντος στο προσωπικό προφίλ του στο Twitter.

Το μήνυμα του προέδρου της Κολομβίας στο Twitter


Το Σαν Χοσέ ναυάγησε το 1708 στην θάλασσα της Καραϊβικής, κοντά στην περιτειχισμένη πόλη λιμάνι της Καρταχένα. Ήταν μέρος του στόλου του βασιλιά Φιλίππου του Ε', ενώ πολεμούσε ενάντια στους Βρετανούς, στον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής.

Οπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, η ανακοίνωση δεν παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με την νομική διαμάχη δεκαετιών που έχει η κολομβιανή κυβέρνηση με την ναυαγοσωστική εταιρεία Sea Search Armada (SSA), με έδρα στις ΗΠΑ, για την ιδιοκτησία της γαλέρας.

Η εταιρία το 1981 είχε δηλώσει ότι είχε εντοπίσει την περιοχή όπου είχε βυθιστεί η γαλέρα, ενώ τότε η SSA συνεργαζόταν με την κυβέρνηση της Κολομβίας και είχαν συμφωνήσει να μοιραστούν τα όποια έσοδα. Ωστόσο, αργότερα η κυβέρνηση υποστήριξε ότι ο θησαυρός που θα μπορούσε να ανακαλυφθεί, θα ανήκει στην Κολομβία, ενώ το 2011 αμερικανικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η γαλέρα είναι ιδιοκτησία του κολομβιανού κράτους.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου