Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Μπλόκα αγροτών: Αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση - Μαζικοί αποκλεισμοί των δρόμων

Διέκοψαν την κυκλοφορία στα διόδια των Αφιδνών - Συνεδριάζουν εκ νέου οι συντονιστικές οργανώσεις των αγροτών για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Στην σκληρή τους στάση επιμένουν οι αγρότες καθώς επέστρεψαν στα μπλόκα μετά από το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, στην έκθεση της Agrotica.
Οι αγρότες έδωσαν ηχηρό «παρών» στην Θεσσαλονίκη και διαδήλωσαν εναντίον του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.

Παράλληλα οι συντονιστικές οργανώσεις των αγροτών θα αποφασίσουν εκ νέου σήμερα για το πώς και αν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Πριν από λίγο έκλεισαν οι αγρότες και το μπλόκο στις Αφίδνες, στα διόδια, στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στην έξοδο από την Αθήνα προς τη Χαλκίδα. Ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 19:00 και έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τις 21:00.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλα όσα έγιναν στην Θεσσαλονίκη
Διαβάστε εδώ την αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την ματαίωση των εγκαινίων της Agrotica
Έριξαν γάλα και έκαψαν σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του κόμματος στο Ρέθυμνο
Επεισοδιακή ήταν η διαδήλωση των αγροτών στο Ρέθυμνο το μεσημέρι της Παρασκευής.
Εκατοντάδες τρακτέρ και αυτοκίνητα γεμάτα με διαδηλωτές κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης διαμαρτυρόμενοι για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και στη συνέχεια πήγαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου διάβασαν ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο παρέδωσαν σε αντιπροσωπεία της τοπικής κομματικής οργάνωσης.
Η «επίσκεψη» των διαδηλωτών στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο συνεχίστηκε με κάψιμο των κομματικών σημαιών, σπάσιμο κάθε ταμπέλας που έφερε το έμβλημα του κυβερνητικού κόμματος.
a
Αγρότες και κτηνοτρόφοι έριξαν επίσης αβγά και έχυσαν γάλα μέσα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαδήλωση τελείωσε αφού πρώτα οι διαδηλωτές επανέλαβαν τη ρίψη γάλακτος στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, έξω από το μέγαρο της Αντιπεριφέρειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική.
Παράσταση διαμαρτυρίας αγροτών της ΠΑΣΥ στο διοικητήριο Αργολίδας
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι αγρότες της ΠΑΣΥ από το μπλόκο της Δαλαμανάρας στο διοικητήριο της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας, στην παραλιακή Ναυπλίου-Νέας Κίου.
Οι αγρότες έφτασαν στο διοικητήριο με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα και ανήρτησαν πανό στο μπαλκόνι του 2ου ορόφου που έγραφε, «Μπλόκα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική». Παράλληλα, πέταξαν πορτοκάλια στο προαύλιο του διοικητηρίου και έκαψαν συμβολικά ένα ομοίωμα λαιμητόμου, ενώ αντιπροσωπεία συνάντησε τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσο Χειβιδόπουλο και του επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, αποσπώντας τη δέσμευση ότι θα τα μεταφέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Ακόμη συνεχίστηκε με κάψιμο των κομματικών σημαιών, σπάσιμο κάθε ταμπέλας που έφερε το έμβλημα του κυβερνητικού κόμματος. οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα διαμαρτυρίας του Αγροτικού Συλλόγου Λεωνιδίου και συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους στην είσοδο της τσακώνικης πρωτεύουσας όπου πέταξαν κλούβες με πορτοκάλια κι έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα το δρόμο.
Κλείνουν δρόμοι και στην Αττική
Οι αγρότες των Μεσογείων προχώρησαν στον πρώτο συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόροτ Μαρκοπούλου όταν απέκλεισαν το δρόμο στην διασταύρωση προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με περίπου 200 τρακτέρ  για μία περίπου ώρα από τις 12:00 έως τις 13:00 το μεσημέρι.
Όπως διαμηνύουν οι αγρότες δεν θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα, ωστόσο καλούν όλες τις κοινωνικές ομάδες να σταθούν στο πλευρό τους δείχνοντας κατανόηση. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν αγρότες από την Παιανία, τα Σπάτα, το Μαρκόπουλο, την Κερατέα και το Κορωπί.
Τα μπλόκα σε Τέμπη και Νίκαια
Από τις 12:00 έως και τις 18:00 το απόγευμα παρέμεινε κλειστός ο δρόμος με τους αγρότες να καλούν σε παναγροτική συνάντηση το ερχόμενο Σάββατο στις 14:00 το μεσημέρι  προκειμένου να συντονίσουν εκ νέου τις ενέργειές τους. Πάντως, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση, από την ερχόμενη εβδομάδα, προσανατολίζονται να αυξήσουν σταδιακά και σημαντικά τις ώρες αποκλεισμού της Κοιλάδας.
«Οι αγρότες ξέρουμε, από την πείρα μας, ότι η κοινή λαϊκή αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση πολλαπλασιάζει τη δύναμη του αγώνα» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση και τονίζεται: «Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη για την επιβίωσή μας».
Επίσης, όπως αναφέρουν, επόμενος μεγάλος σταθμός στην αγωνιστική πορεία που έχουν χαράξει είναι η πανελλαδική-πανεργατική απεργία την Πέμπτη, 4 Φλεβάρη, οπότε και πρέπει να «νεκρώσουν» τα πάντα, δρόμοι, τελωνεία και λιμάνια να κλείσουν, «για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν η φορολογία από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης».
Μπλόκα Μακεδονίας
Νέο κύκλο συνελεύσεων ξεκίνησαν από το πρωί οι συμμετέχοντες στα μπλόκα που έχουν στηθεί στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και δεν αποκλείουν να ξεκινήσουν από σήμερα κιόλας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, στα περισσότερα μπλόκα θα ισχύει σήμερα η απόφαση της Σίνδου για κλείσιμο των δρόμων, συνόρων και άλλων κομβικών σημείων επί της εθνικής και Εγνατίας οδού στο χρονικό διάστημα 12:00-14:00, ενώ το τι μέλλει γενέσθαι στη διάρκεια της ημέρας θα προκύψει από τις γενικές συνελεύσεις.
Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, κρατάει σε αποκλεισμό την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά. Τα λεωφορεία και τα ΙΧ οχήματα κινούνται ελεύθερα, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βισαλτίας, Στέργιο Λίτο, ο οποίος έκανε γνωστό ότι μηνιαίως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα περνούν περισσότερες από τις 15.000 νταλίκες και φορτηγά. Έκανε δε σαφές ότι τουλάχιστον έως και την προσεχή Τρίτη δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η κατάσταση.
Υπο κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά για περίπου μισή ώρα κάθε φορά.
Στα μπλόκα του στον νομού Δράμας, στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο στον δρόμο προς Καβάλα, στη θέση Μάρμαρα του Σκαρή. Οι εκπρόσωποι του κλάδου συντάσσονται με τη γραμμή της συνάντησης στη Σίνδο.
Στον νομό Κιλκίς, όπου βρίσκονται περισσότερα από 450 τρακτέρ στην εθνική Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου, αποφασίστηκε, όπως είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Λασκάκης, μέρος του μπλόκου να κατευθυνθεί για το τελωνείο Δοϊράνης στις 12:30 και η υπόλοιπη δύναμη να ενισχύσει εκείνο των 180 τρακτέρ που έχουν «κατασκηνώσει» στο τελωνείο των Ευζώνων.
Στον νομό Πέλλας, για τις 13:00 έχει αποφασιστεί γενική συνέλευση όλων των μπλόκων, με σκοπό τη συσπείρωση των δυνάμεων. Έως τις 17:00 δεν προβλέπονται αποκλεισμοί δρόμων. Τονίζεται ότι στον νομό υπάρχουν μπλόκα στη σερβική γέφυρα στην είσοδο των Γιαννιτσών, στο Μελίσσι και στο Μαυροβούνι.
Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, από τις 14:00 θα κλείσει η δίοδος συμβολικά μια ώρα. Υπενθυμίζεται ότι στην Πιερία έχουν στηθεί μπλόκα συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ, στο Αιγίνιο και την Κατερίνη.
Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία, δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής και συσκέπτονται προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Το μπλόκο του κόμβου Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας θα κλείσει τον κόμβο επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας και σε γενική συνέλευση θα αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία του.
Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ, στο Δερβένι και τα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης. Έως τις 14:00 θα προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς. Στο μπλόκο στα «πράσινα φανάρια» -τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»- παραμένουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ, ενώ το μπλόκο που στήθηκε ακριβώς στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα, θα κλείσει το βράδυ για μία ώρα (19:30-20:30).
Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί, για το μεσημέρι, από τις 13:00 και για μία ώρα. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μισαηλίδη, στις 20:00 θα γίνει γενική συνέλευση για επανακαθορισμό των κινήσεων.
Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα κρατούν τον δρόμο κλειστό έως τις 18:00, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Αχιλλέα Καμπούρη.
Εν τω μεταξύ, «ελευθέρας» για τη διέλευση από το μπλόκο των αγροτών στα Μάλγαρα θα έχουν όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν την 26η διεθνή έκθεση γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων AGROTICA της ΔΕΘ-Helexpo AE, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος του εκεί μπλόκου, Δημήτρης Παπαδάκης. 'Οταν το μπλόκο είναι κλειστό, τα λεωφορεία και τα ΙΧ εκτρέπονται ούτως ή άλλως από την τροχαία προς εναλλακτικές οδούς, αλλά όπως σημείωσε ο κ.Παπαδάκης, σε περίπτωση που κάποιο όχημα -ιδίως πούλμαν- με επιβαίνοντας αγρότες βρεθεί μπροστά στο μπλόκο καθ' οδόν προς την AGROTICA, η πρόθεση των αγροτών είναι να του επιτρέψουν τη διέλευση.
Σήμερα η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως τις 19:00. Αύριο Σάββατο το ωράριο λειτουργίας είναι 10:00-20:00 και την Κυριακή, οπότε και ολοκληρώνεται, 10:00-19:00.
Στη Δυτική Μακεδονία, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συντονιστής των μπλόκων, Δημήτρης Μόσχος, κατά τη διάρκεια της μέρας θα γίνονται περιορισμένου χρόνου αποκλεισμοί των δρόμων, ενώ το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής και Νίκης θα μείνει κλειστό ως τις 14:00.
Πελοπόννησος
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Πελοποννήσου σε όλους τους νομούς, ενώ τα μπλόκα ενισχύονται και από άλλες επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται από το ασφαλιστικό.
Από το μεσημέρι της Τρίτης παραμένει κλειστή η νέα εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων του Ισθμού, όπου είναι παραταγμένα πολλά τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ κατά διαστήματα οι αγρότες κλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι, με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστια ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς.
Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία που υφίσταται οι οδηγοί οι οποίοι κινούνται από Τρίπολη προς Κόρινθο και αντίστροφα, αφού είναι κλειστά τα διόδια Νεστάνης από τις 12.00 το μεσημέρι και κινούνται αναγκαστικά από την παλαιά εθνική οδό μέσω Αχλαδόκαμπου. Οι αγρότες δήλωσαν πως θα ανοίξουν το δρόμο στις 4.00 το απόγευμα.
Παραμένουν στα μπλόκα του Κουτσοποδίου και της Δαλαμανάρας οι αγρότες της Αργολίδας ενώ στη Λακωνία, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα των Μολάων, της Λίμνης Γυθείου, των Κροκεών και του Βλαχιώτη με μικρές δυνάμεις, αφού σήμερα το πρωί ενισχυμένοι και από άλλες επαγγελματικές τάξεις, που πλήττονται από το ασφαλιστικό, έχουν μεταφερθεί στον ανισόπεδο κόμβο Μονεμβασιάς επί της εθνικής οδού Σπάρτης - Γυθείου με δύναμη εκατό τρακτέρ, πενήντα αγροτικά αυτοκίνητα και πάνω από διακόσια πενήντα άτομα κι έχουν κλείσει και τους δύο δρόμους αποκόπτοντας κυριολεκτικά όλη τη νότια Λακωνία και προς Μονεμβασιά και προς Μάνη.
Οι αγρότες έκλεισαν το δρόμο στις 11 το πρωί για μία ώρα, ενώ όλη την ημέρα θα ανοίγουν και θα κλείνουν την εθνική οδό ανά μία ώρα.
Αγρότες της Ηλείας έκλεισαν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο κόμβο Κουρτεσίου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 2 μετά το μεσημέρι ενώ οι αγρότες της Αχαΐας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, από 18:00-21:00
Στη δυτική Ελλάδα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, με αποκλεισμούς δρόμων, οι αγρότες οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ σε σημεία των εθνικών οδών Πατρών - Πύργου και Αντιρρίου - Ιωαννίνων.
Οι αγρότες Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο κόμβο του Κεφαλόβρυσου, από 17:00-22:00.
Υπόλοιπη Ελλάδα
Στο Κάστρο Βοιωτίας οι αγρότες έκλεισαν τον δρόμο 11 το πρωί με 2 μετά το μεσημέρι και θα το επαναλάβουν από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ ενώ κλειστή παραμένει από αγρότες η νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού.
Στις 11 το πρωί, στον συγκοινωνιακό κόμβο της Λάρσου, 15 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, συγκεντρώθηκαν οι αγρότες του νησιού διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό, αποκόπτοντας στην ουσία τη συγκοινωνία της πόλης με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Λέσβου. Μαζί με τους αγρότες στη συγκέντρωση θα πάρουν μέρος κι άλλες κοινωνικές ομάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και μέλη επιστημονικών συλλόγων. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί πορεία στην πόλη της Μυτιλήνης.
Παρατεταγμένα και στις δύο πλευρές της εθνικής οδού Τρικάλων-Καρδίτσας, στον κόμβο Καρδίτσας, βρίσκονται τα τρακτέρ αγροτών της ευρύτερης περιοχής, τα οποία συγκεντρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη.
Στους δρόμους για τρίτη ημέρα παραμένουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά. Στο μπλόκο της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνης, στα «Μεγάλα Χωράφια», η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος ανακοίνωσαν πως, σήμερα Παρασκευή, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31, ο δρόμος θα κλείνει για μικρό χρονικό διάστημα από τις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα.
Στο πλευρό των αγροτών και οι επιστημονικοί φορείς
Αντιπροσωπεία των επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών θα βρεθεί σήμερα Παρασκευή στα μπλόκα των αγροτών για συντονισμό της δράσης, όπως έγινε γνωστό σε σχετική ανακοίνωση.
Στο μπλόκο του Κάστρου στις 19:30, θα υπάρξει κοινή συνάντηση του συντονιστικού των επιστημονικών φορέων και των ελευθέρων επαγγελματιών της χώρας, με τους αγρότες από τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα που βρίσκονται εκεί, για τον συντονισμό του αγώνα κατά του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.
Στην αντιπροσωπεία των φορέων των επιστημόνων θα συμμετέχουν γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και οικονομολόγοι.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου