Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Κάμερον: Με δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου θα αποφασιστεί το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ - Πώς αποφεύχθηκε το πολιτικό φιάσκο με το Brexit

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σε διάγγελμά του τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε - Τι πήρε από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ η Βρετανία
Την Πέμπτη 23 Ιουνίου κρίνεται η παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε., καθώς αυτή θα είναι η ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντ. Κάμερον.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Κάμερον τόνισε απευθυνόμενος στους Βρετανούς ότι «η επιλογή είναι τώρα στα δικά σας χέρια, αλλά η δική μου συμβουλή είναι ξεκάθαρη: Πιστεύω ότι η Βρετανία θα είναι ασφαλέστερη, ισχυρότερη και σε καλύτερη κατάσταση εάν παραμένει μέλος της Ε.Ε.».


Έτσι στη βούληση των πολιτών της Βρετανίας πέρασε πλέον η απόφαση εάν η χώρα τους θα παραμείνει ή όχι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ντ. Κάμερον και των υπολοίπων ηγετών της Ε.Ε.

Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Κάμερον κέρδισε πολλά από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις τους με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και όλα δείχνουν -εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου – ότι η Γηραιά Αλβιόνα θα παραμείνει μέλος της Ένωσης, με όλες τις πλευρές να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το τελικό και όπως όλα υποδεικνύουν θετικό αποτέλεσμα.

Τουσκ: Η Ε.Ε. χρειάζεται τη Βρετανία και η Βρετανία την Ε.Ε.

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ο οποίος άλλωστε ήταν και ο άνθρωπος που... τράβηξε τα περισσότερα προκειμένου να καταφθάσει η επίτευξή της.

«Πρόκειται για μια νομικά δεσμευτική και μη αναστρέψιμη απόφαση που έλαβαν και οι 28 ηγέτες», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Στείλαμε έξω το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε μέρος των συμφερόντων μας για το κοινό καλό», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΕ και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύω ακράδαντα ότι η ΕΕ χρειάζεται τη Μ. Βρετανία και η Μ. Βρετανία την ΕΕ. Η τελική απόφαση είναι στα χέρια του βρετανικού λαού. Αγαπώ τη Μ. Βρετανία και αγαπώ τις Βρυξέλλες».

Γιούνκερ: Η Βρετανία παραμένει στην Ε.Ε. με σεβασμό στους κανόνες της

Την ανάγκη να διαβεβαιώσει ότι η Βρετανία μπορεί, μεν, να έχει μία ειδική σχέση, όπως άλλωστε ίσχυε πάντα, με την Ένωση, αλλά αυτή η σχέση σέβεται τις θεμελιώδης αρχές της Ε.Ε., αισθάνθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

«Όλοι έδειξαν καλή θέληση και ελαστικότητα", τόνισε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρωζώνη όσο και ένα ισχυρό Σίτι του Λονδίνου.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν θα δοθεί η δυνατότητα στη Βρετανία να ασκεί βέτο σε αποφάσεις της Ευρωζώνης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 


ΠΗΓΗ protothema 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου