Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Σύνοδος Κορυφής: Νυχτερινές διαπραγματεύσεις για το Brexit - Δείτε το «tweet» του Κάμερον

«Αγκάθι» το βέτο που απειλεί να ασκήσει η Ελλάδα στο τελικό κείμενο - Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χλευάζουν τις «κοσμητικές» μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στη συμφωνία της ΕΕ με τη Βρετανία
Από παράταση σε παράταση πάει η δεύτερη ημέρα διαβουλεύσεων της Συνόδου Κορυφής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς, λόγω της ανάγκης περαιτέρω διαβουλεύσεων γύρω από το ζήτημα της συμφωνίας για το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, το «βρετανικό» πρωινό μετατράπηκε σε γεύμα και τώρα γίνεται δείπνο.


Συνεπώς δεν είναι ξεκάθαρη πλέον η ώρα ολοκλήρωσης της Συνόδου, καθώς ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με άλλους ηγέτες.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε μήνυμά του σε δημοσιογράφους, υπογράμμισε πως η Σύνοδος θα παραταθεί με τη μετατροπή του γεύματος των αρχηγών σε δείπνο και κάλεσε τις εθνικές αποστολές να παρατείνουν την παραμονή τους στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, αιτία της καθυστέρησης είναι οι διχογνωμίες των ηγετών πάνω στο θέμα της Μεγάλης Βρετανίας.



Δίνοντας δραματικές διαστάσεις στις εξελίξεις στη βελγική πρωτεύουσα, ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και, για το λόγο αυτό, δεν είναι δυνατόν να συγκληθεί απόψε το υπουργικό συμβούλιο. «Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αν και όταν υπάρξει συμφωνία» προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον Independent, οι ώρες είναι δραματικές και εξόχως κρίσιμες, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες χλευάζουν τις «διακοσμητικές» μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία και οι οποίες προγραμματίζεται να τεθούν σε δημοψήφισμα από τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί η στάση της Ελλάδας, η οποία απειλεί με βέτο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ρητή δέσμευση όλων των ηγετών της ΕΕ ότι τα σύνορα της χώρας δεν θα κλείσουν, τουλάχιστον μέχρι τις 6 Μαρτίου.

Αυτό σαφώς επηρεάζει και την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, καθώς η Ελλάδα απειλεί να μπλοκάρει και την όποια απόφαση επί του συγκεκριμένου ζητήματος, που θα συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποχώρησαν νωρίτερα -και αναμένεται να επιστρέψουν για το κρίσιμο, όπως εξελίσσεται, δείπνο- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προφανώς για να... κοιμηθούν λίγο, πριν από τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Πηγές κοντά στη βρετανική πλευρά αναφέρουν πως σήμερα γίνεται ένας μαραθώνιος συναντήσεων του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον, που έχει συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και την Πολωνή πρωθυπουργό.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, υπάρχει αισιοδοξία από όλες τις πλευρές για μια συμφωνία σήμερα, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να έχει διμερείς επαφές με τα κράτη-μέλη του Βίσεγκραντ, έτσι ώστε να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες διαφορές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τουσκ δρα ως διαμεσολαβητής μεταξύ όλων των πλευρών, έχοντας συναντηθεί δύο φορές με τον Ντέιβιντ Κάμερον και έπειτα με τον Φρανσουά Ολάντ.

Παρά την αισιοδοξία που υπάρχει, όμως, αναμένεται ότι οι διαβουλεύσεις θα κρατήσουν μέχρι τα ξημερώματα.




ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου