Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Η μαγεία της φύσης σε όλο της το μεγαλείο Φωτογραφία: Αυτό είναι το τελευταίο ηλιοβασίλεμα στην Ανταρκτική (μέχρι τον Οκτώβριο)

Μπορεί εμείς εδώ στο Βόρειο Ημισφαίριο να γιορτάζουμε τον ερχομό της άνοιξης όμως στην Ανταρκτική μόλις είδαν για τελευταία φορά τον ήλιο
Η 21η Μαρτίου, η ημέρα της εαρινής ησημερίας την οποία γιορτάζουμε σε όλο το Βόρειο Ημισφαίριο ως το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης, είναι μία εντελώς αντίστροφη υπόθεση για την Ανταρκτική. Εκεί πλέον ξεκινά ο μακρύς χειμώνας, ο οποίος σε κάποιες περιοχές θα κρατήσει έξι ολόκληρους μήνες.


Οι ερευνητές που βρίσκονται στο Παρατηρητήριο του Νότιου Πόλου (το ΝΟΑΑ) θα παραμείνουν στο απόλυτο σκοτάδι για όλο αυτό το διάστημα. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι εντελώς αφιλόξενες για επιβίωση των ανθρώπων, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν αρκετές ημέρες και κάτω από τους -50°C.

Mάλιστα οι συνθήκες είναι τέτοιες που καθιστούν απαγορευτικές ακόμα και τις πτήσεις αεροπλάνων σ' αυτό το απόμακρο σημείο, και έτσι οι λίγοι επιστήμονες που ζουν στα καταφύγια θα ξαναδούν άνθρωπο από τον υπόλοιπο πλανήτη περίπου στα μέσα Οκτωβρίου.

Για να«γιορτάσουν» την ημέρα, οι επιστήμονες του ΝΟΑΑ έστειλαν στον υπόλοιπο κόσμο το τελευταίο ηλιοβασίλεμα για την φετινή περίοδο. Πάντως η φύση δεν θα τους κρατήσει παραπονεμένους καθώς θα τους προσφέρει ένα μεγαλειώδες θέαμα, το Aurora Australis, κάτι αντίστοιχο με το Βόρειο Σέλας αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό.

ΠΗΓΗ  protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου