Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ OFFSHORE Το πρώτο «θύμα» των Panama Papers -Παραιτήθηκε ο Ισλανδός πρωθυπουργός

Ρούλα Βλασσοπούλου
Από το iefimerida
Μία ημέρα μετά από τις ιστορικές αποκαλύψεις για τη διακίνηση «μαύρου» χρήματος μέσω offshores, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας έγινε το πρώτο «θύμα» των Panama Papers, καθώς παραιτήθηκε.
Ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Σίγκορουρ Ινγκι Γιόχανσον δήλωσε στο RUV ότι ο Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον παραιτήθηκε. Σύμφωνα όμως με τοπικά ΜΜΕ, στην αποχώρησή του πρέπει να συμφωνήσουν τόσο οι κυβερνητικοί εταίροι του, όσο και ο πρόεδρος της χώρας.

Οι πρώτες πληροφορίες από την Ισλανδία αναφέρουν, σύμφωνα με τον Guardian, ότι ο Γκουνλάουγκσον θα παραμείνει πρόεδρος του κόμματος των Προοδευτικών, ενώ ο Γιόχανσον θα τον διαδεχθεί στην πρωθυπουργία.
Νωρίτερα, ο Ισλανδός πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές, αίτημα που απορρίφθηκε.
Από χθες, αντιπολίτευση αλλά και χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν στο Ρέικιαβικ ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού, έπειτα από την αποκάλυψη ότι ο ίδιος και η σύζυγός του έκρυβαν την περιουσία τους μέσω offshore εταιρείας στις Παρθένες Νήσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου