Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Worldfolio: Η Κύπρος, η μόνη σταθερή χώρα στη Μεσόγειο - Τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της χώρας για τους επενδυτές

Λονδίνο: Ως τη μόνη σταθερή χώρα στην ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζει την Κύπρο άρθρο του έγκυρου ιστότοπου διεθνών οικονομικών και πολιτικών αναλύσεων Worldfolio, προσθέτοντας όμως ότι για να έρθουν επενδύσεις θα πρέπει να διαμορφωθεί μία ελκυστική πρόταση για τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα.

Όπως σημειώνεται, μια χώρα που υπέστη μεγάλο πλήγμα ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο βλέποντας τις τράπεζες της να μπαίνουν σε «μηχανική υποστήριξη» έχοντας πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και απεγνωσμένη ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, θα δυσκολευόταν να κρατήσει τις ξένες επιχειρήσεις. Η υπαγωγή δε σε έξωθεν πρόγραμμα βοήθειας δεν ήταν μία ελκυστική προοπτική για νέες επιχειρήσεις.

Παρόλα αυτά, σημειώνει το άρθρο, δυόμισι χρόνια μετά την κρίση η οικονομία της Κύπρου είναι σε πορεία ανάκαμψης, καταγράφοντας μικρή ανάπτυξη επί δύο συναπτά τρίμηνα οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί αν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν υψηλά, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έχουν αρθεί και η κυβέρνηση μπορεί να ξαναδανείζεται από τις αγορές.

Στα αρνητικά της παρούσας κατάστασης αναφέρονται οι δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουν τοπικές επιχειρήσεις. Η πρόθεση της κυβέρνησης, σημειώνεται, είναι η προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει επισκεφθεί πολλές χώρες συνοδευόμενος από επιχειρηματίες, χωρίς πάντως ιδιαίτερη επιτυχία λόγω του ανταγωνισμού.

Εδώ έγκειται η ανάγκη ανάδειξης των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων της Κύπρου που θα ελκύουν τους επενδυτές. «Η κυβέρνηση θα μπορούσε να προβάλλει την Κύπρο ως ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο καθώς ο φόρος για τις επιχειρήσεις παραμένει σχετικά χαμηλός – για αυτό η μαζική έξοδος εταιρειών που φοβούνταν κάποιοι μετά τον Μάρτιο του 2013 δεν υλοποιήθηκε.

»Επίσης θα μπορούσε να προβληθεί ως διεθνές κέντρο λόγω της προσφοράς ενός καλού τρόπου διαβίωσης. Πολλοί ξένοι έχουν τις επιχειρήσεις του εδώ λόγω του lifestyle που μπορούν να απολαμβάνουν», αναφέρει το άρθρο.

Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι οι αποστάσεις στην Κύπρο είναι μικρές, η συνάντηση με φίλους εύκολη, ο καιρός καλός, οι παραλίες σε κοντινή απόσταση από τις πόλεις, τα αγγλόφωνα σχολεία είναι σε κάθε πόλη και το νησί ασφαλές για να μεγαλώσει κανείς τα παιδιά του.

Σε περίπτωση που ευοδωθούν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, τότε θα υπάρχει και ένα δεύτερο ιδιαίτερα ελκυστικό σημείο για τους επενδυτές, καταλήγει η ανάλυση του Worldfolio.

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου