Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Η Τουρκία «αλωνίζει» στο Αιγαίο και στην Ελλάδα... πέρα βρέχει!

Η ΑΓΚΥΡΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ!

Σε μια απίστευτα προκλητική κίνηση προχώρησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Χαλίτ Τσεβίκ, ο οποίος αποφάσισε η χώρα του να οικειοποιηθεί κεκτημένα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και μάλιστα με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης!
Σε έγγραφό που κατέθεσε στον ΟΗΕ τη Δευτέρα (02/05/2016), ο Τούρκος αντιπρόσωπος κατονομάζει ως τουρκική την κυπριακή υφαλοκρηπίδα και της ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου και όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης.
AdTech Ad
Δηλαδή, η Άγκυρα επιχειρεί με κινήσεις – αστραπή να διαδραματίσει ρόλο «περιφερειακού δερβέναγα» σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του Αιγαίου, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της το Δίκαιο της Θάλασσας, διεθνείς συμφωνίες και γεωγραφικά σύνορα που καθορίστηκαν δεκαετίες νωρίτερα.
Επί της ουσίας, οι Τούρκοι δηλώνουν πως είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και ως εκ τούτου έχουν κάθε λόγο να εγείρουν δικαιώματα σε όλη την θαλάσσια περιοχή δυτικά του μεσημβρινού 32°16’18″E, που συμπίπτει ουσιαστικά με το όριο των χωρικών υδάτων της Κύπρου στη δυτική πλευρά της Μεγαλονήσου.
«Τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην θαλάσσια περιοχή συμπίπτουν με την μέση γραμμή μεταξύ των ακτογραμμών της Τουρκίας και της Αιγύπτου και στα δυτικά το όριο της θα είναι το σημείο που θα οριστεί σε συμφωνίες οριοθέτησης στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων χώρων, που θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις σχετικές και ειδικές συνθήκες», αναφέρει – μεταξύ άλλων – το ίδιο έγγραφο.
Το πιο σημαντικό, όμως, σημείο, στην απαράδεκτη έκθεση του κ. Τσεβίκ είναι πως η Άγκυρα έχει «ipso facto (σ.σ. από το γεγονός καθαυτό) και ab initio (σ.σ. εξ αρχής) νόμιμα, κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που εκτείνονται δυτικά του μεσημβρινού 32°16’18″E».
Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά πως οι γείτονες δεν αναγνωρίζουν τίποτε σε ό,τι αφορά τις ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα της Κύπρου και κατ’ επέκταση και της Ελλάδας. Και το ερώτημα παραμένει: Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πού είναι; Το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας πού βρίσκεται; Γιατί τέτοια σιωπή, πόσω δε μάλλον τώρα που ο Τούρκος διπλωμάτης ζητά να δημοσιευθεί το συγκεκριμένο έγγραφο στις επίσημες εκδόσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας (Law of the Sea Bulletin).
Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, ώστε να αρκείται η ελληνική πλευρά σε μια απλή και τυπική σειρά διαβημάτων, τη στιγμή που οι γείτονες επιχειρούν να μετατρέψουν τις βλέψεις τους σε νομοθέτημα, το οποίο θα διέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Ολοένα και πιο προκλητικοί οι γείτονες
Το τελευταίο διάστημα, ιδίως από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης και μετά, οι Τούρκοι επιμένουν στο παιχνίδι των ανοικτών προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας, με φόντο το Αιγαίο.
Το πλέον πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη (11/05/2016), όταν σε απόσταση περίπου ενός μιλίου ανοικτά του λιμανιού της Κω στα Δωδεκάνησα, αναδύθηκε ένα τουρκικό υποβρύχιο.
Λίγες ώρες πριν είχε προηγηθεί η παραβίαση των χωρικών μας υδάτων από αρματαγωγό του τουρκικού ναυτικού (με κινήσεις που θύμιζαν επιχείρηση απόβασης) στις Οινούσσες που αποτελεί και τη βασική περιοχή εκδήλωσης των τουρκικών προκλήσεων.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί πως η Άγκυρα επιδεικνύει τέτοιο θράσος, ώστε έχει απαγορεύσει ακόμη και στα πλοία της νατοϊκής δύναμης που εποπτεύουν τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο να πλησιάζουν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Δωδεκανήσων.

Μια σύντομη αναδρομή στα «θερμά επεισόδια» του 2016
Για να μπορέσει κανείς να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο, ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στα γεγονότα του τελευταίου διμήνου.
Στις 13 Απριλίου, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφοι έκαναν έξι υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά μέσα σε μία μόλις ώρα.
Δύο ημέρες αργότερα, στις 15 Απριλίου, το «θερμό επεισόδιο» λίγο έλειψε να συμβεί, όταν τουρκικό σκάφος εισήλθε παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανοικτά των Οινουσσών και απείλησε με όπλα Έλληνες λιμενικούς που ζητούσαν την άμεση αποχώρησή του.
Την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 16 Απριλίου, κι ενώ στη Μυτιλήνη βρίσκονταν ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τουρκικό περιπολικό σκάφος παραβίαζε για ακόμη μια φορά χωρικά ύδατα στις Οινούσσες.
Στις 29 Απριλίου, νέα κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, καθώς πέρα από τις νέες παραβιάσεις από αέρος που πραγματοποίησαν νωρίτερα τουρκικά μαχητικά, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρησε να συλλάβει Έλληνα ψαρά, το καΐκι του οποίου έπλεε εντός ελληνικών υδάτων κοντά στις Οινούσσες.
Στις 2 Μαΐου, επί δύο ολόκληρες ώρες μπαινόβγαιναν ανενόχλητες στα ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στη νησίδα Παναγιά και τις Οινούσσες τουρκικές ακταιωροί, λίγα εικοσιτετράωρα μετά το επεισόδιο ανάμεσα σε ακταιωρό της τουρκικής ακτοφυλακής και στο ελληνικό αλιευτικό «Άγιος Δημήτριος».
Και μέσα σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το απίστευτο περιστατικό της 6ης Ιανουαρίου, όταν η Τουρκία απαγόρευσε στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος, που θα μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μεταβεί στο Ιράν για επίσημη επίσκεψη, να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό στην Ρόδο!
Από την εθνική κυριαρχία στην εθνική... αφασία!
Φαίνεται, επομένως, ότι οι «φωστήρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ελπίζουν πως, ικανοποιώντας τα όσα παράλογα προτάσσουν οι δανειστές μέσω των Μνημονίων, εκείνοι θα διασφαλίσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ως άλλοι «προστάτες». Αλλοίμονο, όμως! Εάν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος δεν ξυπνήσουν από τον ύπνο του δικαίου, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα.
Η διπλωματική θέση της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία έχει γίνει «κόσκινο», εξαιτίας ακριβώς των πολύ χλιαρών αντιδράσεων που επιδεικνύει η Αθήνα έναντι της Άγκυρας.
Εάν δεν ξεπεραστεί άμεσα και γρήγορα αυτή η ιδιόμορφη «εθνική αφασία» που έχει καταλάβει την «αριστερή διακυβέρνηση», θα βρεθούμε, δυστυχώς, προ δυσάρεστων εθνικών εκπλήξεων, με συνέπειες ολέθριες και ανεπανόρθωτες.

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου