Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Κύπρος:ΠτΔ: Θα διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας - Έκκληση να τηρηθεί στάση ευθύνης, μακριά από κινδυνολογίες

Λευκωσία: Έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα να τηρήσουν μια στάση ευθύνης μακριά από κινδυνολογίες, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικός Αναστασιάδης, με αφορμή τις ανησυχίες που εκφράζονται στο εσωτερικό μέτωπο σχετικά με την απόφαση της Κομισιόν γύρω από το θέμα της βίζας προς τους Τούρκους υπηκόους. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ευρώπη θα κάνει ότι χρειάζεται ώστε υπάρξει λύση στο θέμα που να διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αντιπαράθεση μέσω ΜΜΕ μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ενσυνείδητα επιλέγει να μην εμπλέκεται στις προεκλογικές αντιπαραθέσεις.

Ανέφερε ωστόσο, ότι «αυτό βεβαίως δεν παρεμποδίζει αλλά υπαγορεύει, αντίθετα, στην κυβέρνηση να απαντά σε αστήρικτες επικρίσεις ή μηδενιστική προσέγγιση από πλευράς των κομμάτων.
Αυτό που θέλω να πω είναι για τη δική μας πρόθεση να μην εμπλακούμε με οποιονδήποτε τρόπο, και το έχουμε πράξει μέχρι στιγμής και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε ενσυνείδητα, στις προεκλογικές αντιπαραθέσεις».

Απευθυνόμενος προς τα πολιτικά κόμματα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν και τα κόμματα είναι ότι δεν έχουμε προεδρικές εκλογές ώστε να υπόσχονται υλοποίηση προγραμμάτων. Και συνεπώς θα πρέπει να είναι αντικειμενικοί και στην κριτική που ασκούν προς την κυβέρνηση. Όταν ασκείται μηδενιστική κριτική είναι φυσικό η κυβέρνηση να αντιδρά απαντώντας, όχι με αντιπαραθετικό τρόπο, αλλά για αποκατάσταση της πραγματικότητας. Βιώσαμε και βιώνουμε κάποιες πραγματικότητες. Βιώσαμε το τι παραλάβαμε. Βιώνουμε το τι σήμερα συμβαίνει ως πραγματικότητα».


Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση αδίκως «στήθηκε στον τοίχο» από κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν βλέπω να μπορεί κάποιος να μας "στήσει στον τοίχο" γιατί έτσι νομίζει, όταν ιδιαίτερα ανεδαφικές και μηδενιστικές είναι οι κριτικές. Συνεπώς, αυτό που θα συμβούλευα είναι να επικεντρωθούν στο κοινοβουλευτικό έργο που πρέπει να επιτελέσουν παρά στο να ασχολούνται -ιδιαίτερα κάποια κόμματα με μια μηδενιστική προσέγγιση- με πολιτικές που έχουν αποδώσει, που αποδεδειγμένα έχουν βελτιώσει -δεν λέω ότι έχουν επιλύσει- την κατάσταση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το 2013, με την κατάσταση που σήμερα υπάρχει».

Ερωτηθείς πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση το θέμα της ελευθεροποίησης της βίζας σε Τούρκους υπηκόους, ο ΠτΔ σημείωσε: «Με τον πρέποντα τρόπο και με διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι από την ώρα που δεν έχουμε τον καθοριστικό ρόλο, δηλαδή είναι ειδικές πλειοψηφίες που θα αποφασίσουν, αυτό που εμείς θα επιδιώξουμε είναι να τεθούν τέτοιοι όροι ώστε σε περίπτωση παραβίασης των όσων θα αποφασιστούν να αποτελεί αναστολή και της υλοποίησης των οποιωνδήποτε αποφασιστούν».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι», συνέχισε. «Επειδή ακούω πολλές φορές τούτες τις μέρες ότι τάχα η ελευθεροποίησης της θεώρησης διαβατηρίων θα επιτρέψει σε εκατομμύρια Τούρκους να έρθουν στην Κύπρο, θέλω να επισημάνω ότι τα 79 εκατομμύρια των Τούρκων υπηκόων είχαν την άνεση να επισκέπτονται την Κύπρο παράνομα από τις παράνομες διόδους, είτε λιμάνια είτε αεροδρόμια».

«Συνεπώς», ανέφερε «θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι επικαλούνται την κινδυνολογία ότι, ουδείς Τούρκος υπήκοος που εισέρχεται παράνομα στην κατεχόμενη περιοχή θα είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτός, με βάση την ελευθεροποίηση της βίζας, στην Κυπριακή Δημοκρατία».

«Η κινδυνολογία ότι τάχα θα περνούν μέσα από τη νόμιμη δίοδο για να αποτελέσουν εποίκους στην κατεχόμενη περιοχή δεν νομίζω, με βάση τα γεγονότα, να χρειάστηκε οι έποικοι να περάσουν από τα νόμιμα αεροδρόμια ή τα νόμιμα λιμάνια. Συνεπώς, θέλω να παρακαλέσω όλους να τηρούμε μια στάση ευθύνης μακριά από κινδυνολογίες, μακριά από λαϊκισμούς».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως «η κυπριακή κυβέρνηση θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα σε συνεννόηση με τους εταίρους, παρά τις όποιες εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να διασφαλίσει κατά τον καλύτερο τρόπο την εφαρμογή με την οποία θα αναγνωρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία».
Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως υπάρχει αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες διαφορές, σημειώνοντας ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα.


«Έχουν προγραμματιστεί για το Μάιο εντατικές διαβουλεύσεις των διαπραγματευτών και συνάντηση των ηγετών στις 27 Μαΐου με, οφείλω να πω, ένα θετικό κλίμα και μια αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες διαφορές και δυσκολίες κατά τρόπο που, ενώ θα αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες της κάθε μιας των κοινοτήτων, δεν θα επηρεάζονται την ίδια ώρα τα δικαιώματα της άλλης», συνέχισε.

Ερωτηθείς αν αυτό το θετικό κλίμα μεταφράζεται σε περισσότερες συναντιλήψεις ή συγκλίσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η προσπάθεια προς αυτό το στόχο στοχεύει με την έννοια να επιτύχουμε οριστικές και καταληκτικές συγκλίσεις που να μας οδηγήσουν σε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος εντός του έτους».

Σε ερώτηση αν η κατάσταση στην Τουρκία απασχόλησε τη σημερινή συνάντηση των ηγετών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «βεβαίως, εκφράστηκαν από πλευράς μας κάποιες ανησυχίες, αλλά η διαβεβαίωση είναι ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της πρόθεσης της Τουρκίας να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού».


Πηγή: philenews
Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αντιπαράθεση μέσω ΜΜΕ μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ενσυνείδητα επιλέγει να μην εμπλέκεται σε προεκλογικές αντιπαραθέσεις.

Ανέφερε ωστόσο, πως «θέλω να υπενθυμίσω, πως δεν έχουμε προεδρικές εκλογές για να υπόσχονται υλοποίηση προγραμμάτων. Δεν μπορεί κάποιος να μας στήσει στον τοίχο γιατί έτσι νομίζει, ειδικά όταν πρόκειται για ανεδαφικές ή μηδενιστικές κριτικές».

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου