Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Στα ύψη από σήμερα ο υδράργυρος - «Καυτό» τριήμερο σε όλη την Ελλάδα - Από τη Δευτέρα θα δροσίσει ο καιρός(Βίντεο)

Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει μέχρι και τους 43 βαθμούς - Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ - Πώς θα προστατευθείτε από τον καύσωνα - Επί ποδός η τροχαία για την έξοδο των εκδρομέων
«Καυτό» αναμένεται το Σαββατοκύριακο του Αγίου Πνεύματος, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται σε πολλές περιοχές να ξεπεράσει τους 40 και να φθάσει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου. Το κύμα αφρικανικής ζέστης φαίνεται πως θα στείλει πολύ κόσμο στις παραλίες, καθώς η ατμόσφαιρα αναμένεται αποπνικτική.


Σήμερα Παρασκευή περιμένουμε καλό καιρό σε ολόκληρη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας και πολλή ζέστη.


Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 15 έως 35 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 18 έως 36, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 17 έως 34 βαθμούς, στην Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα από 18 έως 38 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ και τοπικά στα νότια πελάγη ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ.

Στην Αττική θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 38 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις και αρκετή ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 34 βαθμούς Κελσίου.

Όσον αφορά στο τριήμερο που έρχεται, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού, προειδοποιώντας για άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες, σε επίπεδα που θα αγγίξουν ακόμα και τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, το Σάββατο και την Κυριακή στην Ήπειρο και τη Βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία θα φτάσει στους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησος) τους 39 με 40 και πιθανόν τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα (Αγίου Πνεύματος) αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας στη δυτική και βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Την Τρίτη αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ανατολικά.

Επτά οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα

Την προσοχή σε όλους τους πολίτες εφιστά με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει του επερχόμενου καύσωνα.

«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των υψηλών θερμοκρασιών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τον καύσωνα, συνιστάται στους πολίτες:

Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς, μακριά από συνωστισμό.
Να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες.
Να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
Να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες».

Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων 


Έκτακτα μέτρα εν όψει του επερχόμενου καύσωνα λαμβάνει ο δήμος Αθηναίων από αύριο, Παρασκευή. Συγκεκριμένα, οκτώ κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, θα λειτουργήσουν ως σημεία δροσιάς για τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Από αύριο Παρασκευή έως και τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, οι παρακάτω οκτώ Λέσχες Φιλίας θα παραμένουν ανοιχτές από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα:

Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου: Μαμούρη & Δύμης, τηλ. 2108223946
Λέσχη Φιλίας Κουκακίου: Δράκου 26-28, τηλ. 2109232044, 2109200269
Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου: Χελντράιχ 15, τηλ. 2109240403
Λέσχη Φιλίας Άνω Πετραλώνων: Αιξωνέων & Μυρμιδόνων, τηλ. 2103476398
Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς: Αίμωνος 9, τηλ. 2105140877,
Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου: Αχαρνών 372, τηλ. 2102012334
Λέσχη Φιλίας Αγίου Μελετίου: Ξεναγόρα 6, τηλ. 2108674900
Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων: Πανόρμου & Βαθέος, τηλ. 2106459890


Επί ποδός η τροχαία - Μέτρα για την έξοδο των εκδρομέων

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και την καλύτερη διαχείριση και βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας, ενόψει της εορταστικής περιόδου της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος 2016, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω:

1. Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16.00 έως 22.00 και το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 για το ρεύμα εξόδου από ώρα 08.00 έως 13.00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

α) Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών - Κορίνθου - Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου.

β) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).

γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

δ) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου - Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

ε) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης -Καβάλας από το 11ο χλμ (Χ.Θ. 11+340) έως την Χ.Θ. 97+650 (μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα).

2. Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016 για το ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα και από ώρα 16.00 έως 23.00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:

α) Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.

β) Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

δ) Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

ε) Στην Εθνική Οδό Καβάλας- Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι την διασταύρωση Ρεντίνας.

3. Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016, δεν ισχύουν απαγορεύσεις.

4. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:


-Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με το Ν.3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ., τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.
-Tα φορτηγά οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
-Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.
-Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.
-Τα φορτηγά σιλοφόρα οχήματα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Π.Ε.Ο. Αθηνών - Πατρών από τα διόδια Ρίο έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.
-Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκατάσταση εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.
-Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.
-Τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού Οργανισμού «Το χαμόγελο του Παιδιού».
-Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.
-Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.
-Τα μηχανήματα έργου των ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.
-Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν εμπορεύματα τα οποία προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων γραμμών εξωτερικού, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά (συνήθη εμπορικά και τελωνειακά έγγραφα) στα οποία αναφέρεται το όνομα του πλοίου για το οποίο προορίζονται, καθώς και το λιμάνι ελλιμενισμού του.
-Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Δείτε βίντεο: Τριήμερος καύσωνας σε όλη τη χώρα
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου