Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Δεν υπάρχει λύση χωρίς αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων - Τα είπαν Αναστασιάδης - Άιντα

Λευκωσία: Οι εξελίξεις στην Τουρκία επιβεβαιώνουν τη θέση της δικής μας πλευράς όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ότι δεν είναι εφικτό να υπάρξει συνολική λύση του Κυπριακού που να προνοεί την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι κατά τη συνάντηση «έγινε μια παραγωγική συζήτηση την οποίαν απασχόλησαν κατά κύριο λόγο τρία θέματα: η προετοιμασία για την αυριανή συνάντηση των δυο ηγετών, η κατάσταση στην Τουρκία όπως αυτή διαμορφώνεται καθώς επίσης και η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον κ. Άιντα που θα λάβει χώρα την ερχόμενη βδομάδα».
Ερωτηθείς ποια θέματα θα συζητήσουν αύριο οι δύο ηγέτες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θέματα που αφορούν τις τρεις εξουσίες – εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική – και αναμένουμε μέσα από τη συζήτηση να δούμε αν μπορούν να υπάρξουν περαιτέρω συναντιλήψεις ή και συγκλίσεις».

Σε ερώτηση αν στη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Άιντα τέθηκε το κατά πόσο επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις η κατάσταση στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σίγουρα, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν επηρεάζουν το τι γίνεται στο Κυπριακό, ειδικότερα σήμερα που υπάρχει σε εξέλιξη μια εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών.

Εμείς αναμένουμε να δούμε συγκεκριμένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πώς οι εξελίξεις επηρεάζουν την ουσία των συζητήσεων».

Πρόσθεσε ότι «οι εξελίξεις στην Τουρκία επιβεβαιώνουν ή ενισχύουν τη θέση της δικής μας πλευράς όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Δεν είναι εφικτό να υπάρξει συνολική λύση του Κυπριακού που να προνοεί την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή (η κατάσταση) στέλλει και ένα μήνυμα προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε σχέση με το τι μέλλον επιδιώκουν, σε ποιο μέλλον προσδοκούν, είτε συνέχιση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων και πλήρους εξάρτησης από μια χώρα, όπως η Τουρκία με τις εξελίξεις που βλέπουμε να διαμορφώνονται και όχι μόνον σήμερα αλλά και διαχρονικά, ή ένα μέλλον σε μια επανενωμένη πατρίδα, σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στις αρχές και αξίες της ΕΕ».

Διμερείς σχέσεις, Κυπριακό, περιφερειακές εξελίξεις θα συζητήσουν Αναστασιάδης-Νετανιάχου

Ερωτηθείς για τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια υπάρχει συνεχής επαφή τόσο σε τεχνοκρατικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Ισραήλ την Κυριακή, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας».

Πρόσθεσε ότι στην ημερήσια διάταξη κατά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ θα υπάρχουν κατά κύριο λόγο τρία θέματα, «οι διμερείς σχέσεις – υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν θέματα Ασφάλειας, Ενέργειας, Οικονομίας – θα γίνει ενημέρωση από πλευράς Προέδρου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για το τι συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πώς βλέπουμε την πορεία τους, καθώς επίσης και οι περιφερειακές εξελίξεις και σε αυτό το πλαίσιο σίγουρα θα συζητηθεί το τι γίνεται στην Τουρκία και γενικότερα ο μελλοντικός σχεδιασμός για τις τριμερείς συναντήσεις και πώς προχωρούμε».

Κληθείς να πει κατά πόσο θα επισπευτεί η σύναψη συμφωνίας συνεκμετάλλευσης των ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, «υπάρχει συμφωνία με το Ισραήλ, υπάρχει σε εξέλιξη ένας διάλογος ανάμεσα σε τεχνοκράτες για κάποια θέματα που προκύπτουν και ευελπιστούμε ότι το συντομότερο δυνατόν θα γίνει μια ανασκόπηση, σίγουρα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, για το πού βρίσκεται αυτός ο διάλογος και ελπίζουμε το συντομότερο δυνατόν να υπάρχει κατάληξη».

'Εντονο ενδιαφέρον για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης

Ερωτηθείς για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ολοκληρώνεται αύριο ο τρίτος γύρος. Ωστόσο, δεν θα γίνουν αύριο ανακοινώσεις σε σχέση με τις εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Πρώτα θα πρέπει να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως θα γίνουν πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «όλο αυτό το διάστημα υπήρξε ένα έντονο και αυξημένο ενδιαφέρον για τα τεμάχια που έχουν προκηρυχθεί στο πλαίσιο του τρίτου γύρου αδειοδότησης. Ευχή και προσδοκία μας είναι να μετουσιωθεί αυτό το ενδιαφέρον σε πολύ συγκεκριμένες προσφορές».

Στην Αθήνα Κασουλίδης και Χριστοδουλίδης

Κληθείς να αναφερθεί στη μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών και του ιδίου στην Αθήνα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι μεταβαίνουν στην Αθήνα το απόγευμα για να συζητήσουν με την Ελληνική Κυβέρνηση «τις εξελίξεις στο Κυπριακό και πιο συγκεκριμένα για το πού βρίσκεται η εν εξελίξει διαδικασία στο τραπέζι των συνομιλιών σε όλα τα κεφάλαια».

Πρόσθεσε ότι «θα γίνει επίσης συζήτηση για την κατάσταση στην Τουρκία, όπως εκδηλώνεται, καθώς επίσης και για το σχεδιασμό αναφορικά με τις επερχόμενες τριμερείς συναντήσεις. Αναμένεται εντός Φθινοπώρου να πραγματοποιηθούν τριμερείς συναντήσεις υφιστάμενων τριμερών συνεργασιών, ενώ θα γίνει ο σχεδιασμός για τέτοιου είδους συναντήσεις και με άλλα κράτη», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ουδέν σχόλιο για τις αναφορές Χριστόφια για το πραξικόπημα

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν θέλησε να σχολιάσει αναφορές του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, αναφορικά με το πραξικόπημα.

"Κανένα απολύτως σχόλιο", ήταν η απάντηση του κ. Χριστοδουλίδη σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις του κ. Χριστόφια.

ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου