Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Δημοψήφισμα για παραμονή σε ΕΕ και ΝΑΤΟ θέλει ο Τσέχος πρόεδρος. Το αποκλείει ο πρωθυπουργός

Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, ζήτησε δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας του στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Αν και ο ίδιος θεωρεί πως η χώρα θα έπρεπε να παραμείνει και στους δύο οργανισμούς, επιθυμεί το κοινό να έχει την ευκαιρία να εκφραστεί.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Russia Today, ο Τσέχος πρόεδρος δήλωσε στο τσεχικό ραδιόφωνο πως διαφωνεί με αυτούς που είναι υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε., ωστόσο είπε ότι «θα κάνει τα πάντα για να μπορέσουν να έχουν ένα δημοψήφισμα και να μπορέσουν να εκφραστούν. Το ίδιο ισχύει για μια έξοδο από το ΝΑΤΟ».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ο Ζέμαν δεν έχει τη δυνατότητα να καλέσει ο ίδιος δημοψήφισμα. Για να γίνει δημοψήφισμα, θα έπρεπε να υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, που θα απαιτούσαν στήριξη 60% από και τις δύο βουλές. Επίσης, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μποχουσλάβ Σομπότκα, διευκρίνισε- όπως μετέδωσε το Reuters- μέσω ανακοίνωσης του γραφείου του, πως η τσεχική κυβέρνηση δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ, στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος και της νίκης του Brexit.

ΠΗΓΗ huffingtonpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου