Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Θέλουν και δική τους ΑΟΖ οι Τ/κ - Ζητούν να συνάπτουν συμφωνίες με άλλες χώρες, φωτογραφίζοντας την Τουρκία

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος 
Από το philenews
 
Λευκωσία: Να έχει τη δυνατότητα να χαράσσει «κατά μόνας» Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, ζητά η τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, έχουν κατατεθεί απόψεις και θέσεις που όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, ποσώς δεν συνάδουν με λύση που διασφαλίζει την ενότητα της χώρας. Μια από αυτές τις θέσεις είναι και η απαίτηση της τ/κ πλευράς να μπορεί το κρατίδιο να συνάπτει αυτής της μορφής τις συμφωνίες με γειτονικές χώρες.

Στην προκειμένη περίπτωση με την Τουρκία, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων και διαχρονικών σχεδιασμών στην περιοχή. Το θέμα της ΑΟΖ προέκυψε καθώς είναι σαφές πως η Άγκυρα στους σχεδιασμούς της στην Ανατολική Μεσόγειο επιδιώκει να ελέγξει την περιοχή νοτίως της, δηλαδή την Κύπρο και τις θάλασσές της και να δημιουργήσει μια ζώνη υπό τη δικαιοδοσία της που να συνορεύει με την ΑΟΖ της Αιγύπτου. Αυτό εκφράζεται και στις συναντήσεις που πραγματοποιούν Τούρκοι αξιωματούχοι με ξένους, ενώ έχουν κατατεθεί και έγγραφα στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η υφαλοκρηπίδα της Κύπρου είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που παρουσιάζεται να έχει και επιχειρεί να μπει σφήνα δυτικά του νησιού, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Το ζήτημα αυτό γίνεται πιο έντονο από πλευράς Άγκυρας όσο πλησιάζουν αποφασιστικές εξελίξεις στο πεδίο της Ενέργειας. Το 2017 αναμένονται γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ στις 22 Ιουλίου φέτος λήγει η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης.


Σημειώνεται συναφώς ότι η Άγκυρα με επίσημο έγγραφο που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη (TURKUNO DT/4513427) το 2014, γνωστοποιεί τις 27 νέες συντεταγμένες της «οριοθέτησης» της υφαλοκρηπίδας της μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ακτών των κατεχόμενων ζητώντας μάλιστα αυτή η «οριοθέτηση» να δημοσιευθεί επισήμως και στην περιοδική έκδοση του Δικαίου της Θάλασσας (Law of the Sea Bulletin) και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του DOALOS που περιλαμβάνει τις «θαλάσσιες οριοθετήσεις, τις θαλάσσιες ζώνες και περιοχές». Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 10 Απριλίου 2014 και γίνεται αναφορά στον σχετικό τουρκικό νόμο με τον οποίο η Τουρκία «επικύρωσε τη συμφωνία οριοθέτησης, που καθόρισε τις συγκεκριμένες συντεταγμένες».

Παραπέμπει, μάλιστα, στην ιστοσελίδα της τουρκικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Ουσιαστικά αναφέρεται στη «συμφωνία» της Τουρκίας με το ψευδοκράτος το 2011, που υπέγραψαν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντερβίς Έρογλου στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Είναι σαφές πως από την «οριοθέτηση» αυτή η Άγκυρα πήρε τη μερίδα του λέοντος.

Η τ/κ απαίτηση για να αποκτήσει δικαίωμα χάραξης ΑΟΖ έχει προκαλέσει την αντίδραση της Λευκωσίας, η οποία όπως συναφώς πληροφορούμαστε έχει ενημερώσει σχετικά και ξένες κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν πως οι τ/κ θέσεις τέθηκαν ενώπιον των Αμερικανών, στους οποίους κατέστη σαφές πως δεν μπορεί η κυπριακή κυβέρνηση να συζητά στη λογική δύο χωριστών κρατών, ούτε και προσεγγίσεις που ουσιαστικά εξυπηρετούν τρίτες χώρες, στην προκειμένη περίπτωση την Τουρκία.


Νούλαντ: Είναι στην περιοχή, θα έλθει και Κύπρο

Νέα επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στη Λευκωσία η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, στην οποία χρεώνεται η συμφωνία Αναστασιάδη- Έρογλου, τον Φεβρουάριο του 2014, καθώς πρωταγωνίστησε καταλυτικά στη διαμόρφωση του κειμένου, έχει εντάξει στην περιοδεία της στην περιοχή και τη Λευκωσία. Θα πραγματοποιήσει –ίσως– την τελευταία της επίσκεψη στο νησί πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Η Βικτώρια Νούλαντ θα έλθει στο νησί την ερχόμενη Τρίτη, 12 Ιουλίου και θα συναντηθεί χωριστά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί καθώς και με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Στη Λευκωσία δεν έχουν ακόμη εικόνα για την ατζέντα των συζητήσεων της κ. Νούλαντ και αναμένουν να την ακούσουν.

Σημειώνεται συναφώς ότι πρόσφατα ήταν στην Ουάσινγκτον για επαφές ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου