Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

ΗΠΑ προς Τουρκία: Η σύγκρουση με τους Κούρδους στη Συρία πρέπει να σταματήσει - ΚΟΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ISIS

Η Τουρκία και οι υποστηριζόμενοι από αυτήν «μετριοπαθείς» τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και της Αλ Κάιντα έχουν ξεκινήσει πόλεμο κανονικό ενάντια στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στη δυτική όχθη του ποταμού Ευφράτη στη βορειοδυτική Συρία.


Οι Τούρκοι και οι τζιχαντιστές μισθοφόροι τους, που πραγματοποιούν την επιχείριση «Ασπίδα του Ευφράτη», αντί να πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), επιτίθενται στις υπό κουρδική ηγεσία αραβοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), πράγμα που ανησυχεί έντονα πλέον την Ουάσιγκτον.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), που αποτελεί μισθοφορικό βραχίονα της Τουρκίας, δεν είναι μυστικό ότι στο παρελθόν είχε υποστηριχθεί από τη CIA, ενώ οι SDF συνεργάζονται με το Πεντάγωνο και τον Λευκό Οίκο.

Ο Πίτερ Κουκ, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Πενταγώνου, έγραψε σε ένα email την Κυριακή σύμφωνα με τους New York Times:

«Ενώ παρακολουθούμε από κοντά τις αναφορές για συγκρούσεις νότια της Τζαραμπλούς -όπου το Ισλαμικό Κράτος πλέον δεν υφίσταται- ανάμεσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ορισμένες ομάδες της αντιπολίτευσης και μονάδες που σχετίζονται με τις SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο ότι βρίσκουμε αυτές τις συγκρούσεις απαράδεκτες».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα ήδη ένα συνωστισμένο πεδίο μάχης. Επομένως, καλούμε όλους τους ένοπλους παίκτες να αποσυρθούν άμεσα και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα να απεμπλακούν».

Την Κυριακή οι Τούρκοι και οι μισθοφόροι τους επιτέθηκαν στη δυτική όχθη του Ευφράτη καταλαμβάνοντας από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) τα χωριά Τζιμπ Αλ Κούσα και Αμάρνα, τα οποία βομβαρδίστηκαν από τα τουρκικά αεροπλάνα.

Οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι συνολικά πήραν 10 χωριά από τις SDF και 4 από το Ισλαμικό Κράτος.

Από τον αριθμό των χωριών και μόνο αποδεικνύεται ότι στόχος των Τούρκων είναι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ενώ είναι γνωστό ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν πολεμά τους Τούρκους. Τους παραδίδει τα χωριά και οι τζιχαντιστές του εντάσσονται στην τουρκική εκστρατεία «Ασπίδα του Ευφράτη» αλλάζοντας και φορώντας τουρκικές στολές.

Πολλοί Κούρδοι κατηγορούν τις ΗΠΑ για «προδοσία», επειδή επέτρεψαν στους Τούρκους να εισβάλουν στη βορειοδυτική Συρία την Τετάρτη 24 Αυγούστου.

Τώρα οι Τούρκοι και οι συμμορίτες μισθοφόροι τους απειλούν να επιτεθούν στη Μανμπίτζ, την Ιεράπολη, που οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις απελευθέρωσαν στις 12 Αυγούστου από το Ισλαμικό Κράτος μετά από πολιορκία δυόμιση μηνών και με τη βοήθεια των Αμερικανών.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι μισθοφόροι των Τούρκων που θέλουν να πολεμήσουν τους Κούρδους.

Οι πιο φανατικοί λένε ότι θέλουν να διώξουν τους Κούρδους από αραβικά εδάφη που κατέλαβαν τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, άλλοι δηλώνουν ότι θεωρούν εχθρούς μόνο το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Αχμάντ Κάντζο, οπλαρχηγός που μάχεται υπό τουρκικές διαταγές, δήλωσε ότι αναγκάστηκε να πολεμήσει τους Κούρδους επειδή δέχτηκε επίθεση. Ωστόσο, δεν αποσαφήνισε γιατί ο ίδιος εισέβαλε σε εδάφη των SDF.

«Δεν σχεδιάζαμε να ανοίξουμε μέτωπο μαζί τους», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι οι SDF χτύπησαν ένα τουρκικό τανκ και επιβεβαίωσε ότι ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις από τους άνδρες του.

«Είμαστε χαμένοι», είπε σε τηλεφωνική του συνέντευξη. «Εχθρός μου υποτίθεται ότι είναι το Ισλαμικό Κράτος και το καθεστώς, αλλά οι Κούρδοι μου επιτίθενται από πίσω. Δεν ξέρω ποιος βομβαρδίζει ποιον», είπε.

Εάν κοιτάξει τον χάρτη ίσως να συνειδητοποιήσει ότι εισέβαλε σε εδάφη που ελέγχουν οι SDF και τότε ίσως να πάρει τις απαντήσεις του.

ΠΗΓΗ tilegrafima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου