Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Moody's: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές των κυπριακών τραπεζών - Αναμένει επιστροφή σε μια μέτρια κερδοφορία

Λευκωσία: Σε θετικές από σταθερές αναβάθμισε τις προοπτικές του κυπριακού τραπεζικού συστήματος ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Moody`s, καθώς αναμένει επιστροφή σε μια μέτρια κερδοφορία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας Επενδυτών του Οίκου (Investors Service), η αναβάθμιση αυτή αντανακλά την άποψη του Οίκου ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας θα αποκαταστήσει την κερδοφορία των τραπεζών και θα βελτιώσει την ποιότητα του αδύναμου ενεργητικού του. Η προοπτική εκφράζει την προσδοκία των Moody`s όσον αφορά τον τρόπο εξέλιξης της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών στην Κύπρο κατά τους επόμενους 12-18 μήνες.

Η έκθεση των Moody`s τιτλοφορείται “Προοπτική Τραπεζικού Συστήματος – Κύπρος: Οικονομική ανάκαμψη και Αναδιαρθρώσεις Δανείων οδηγούν σε θετική προοπτική” και σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Οίκου, η αναλύτρια και συντάκτρια της έκθεσης, Μελίνα Σκουρίδου, δήλωσε ότι “ύστερα από πέντε έτη ζημιών, αναμένουμε τις τράπεζες στην Κύπρο να είναι κερδοφόρες το 2016 και προβλέπουμε μια ήπια 0,3% - 0,5% απόδοση ενεργητικού”.

Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης της Κύπρου, ωθούμενη από την αναζωογόνηση του τουρισμού, την ενίσχυση του τομέα των επιχειρηματικών υπηρεσιών και την αυξημένη καταναλωτική δαπάνη, θα δώσει ώθηση στην αναδιάρθρωση των δανείων των τραπεζών και θα δημιουργήσει νέες εργασίες για τις τράπεζες, πρόσθεσε η κ. Σκουρίδου, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Ο οίκος Moody`s προβλέπει βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού των εγχώριων τραπεζών της Κύπρου, ως αποτέλεσμα της ενδυνάμωσης των συνθηκών λειτουργίας, με το δείκτη προβληματικών έναντι ακάθαρτων δανείων να συνεχίζει να μειώνεται στο 43%-45% μέχρι το τέλος του 2016, αν και παραμένει ψηλός παρά το ότι είναι χαμηλότερος από το υψηλό Σεπτεμβρίου 2015 που ήταν 55%.

Σημειώνει ότι η διαδικασία αποκατάστασης του ισολογισμού των κυπριακών τραπεζών θα είναι μακρά, δεδομένης της μεγάλης περιόδου αποχαρακτηρισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξυπηρετούμενα, των ακόμη μεγάλων ποσών προβληματικών δανείων που πρέπει να αντιμετωπίσουν και των περιορισμένων συναλλαγών στον τομέα των ακινήτων.

Με το συνολικό Δείκτη Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET 1) στο 14,03% για τις κύριες εγχώριες τράπεζες, το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτουν οι τράπεζες είναι επαρκές, εκτιμά ο διεθνής οίκος, σύμφωνα με το βασικό του σενάριο.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η φερεγγυότητα των τραπεζών παραμένει ευάλωτη, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται στο τέλος του Δεκεμβρίου 2015 στο 141% των ιδίων κεφαλαίων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις των εγχώριων τραπεζών.

Επιπλέον, ο οίκος Moody`s αναμένει ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών και επισημαίνει ότι οι εγχώριες καταθέσεις “θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αντανακλώντας τις βελτιωμένες οικονομικές συνθήκες”.

Αναφέρει επίσης ότι “έχει ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών τα τελευταία τρίμηνα, “επιτρέποντας στην Τράπεζα Κύπρου, την μόνη τράπεζα που στηρίζεται στην χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA)”, να μειώσει τον Ιούλιο του 2016 τη χρήση του ELA σε €2,0 δισεκατομμύρια, από τα υψηλότερα επίπεδα των €9,4 δισ. τον Απρίλιο του 2013.

“Αναμένουμε ότι η Τράπεζα Κύπρου θα εξοφλήσει πλήρως τον ELA στη διάρκεια του 2017”, αναφέρει η κ. Σκουρίδου.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον Moody`s, η εμπιστοσύνη των καταθετών παραμένει ευαίσθητη στη φερεγγυότητα των τραπεζών.

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου