Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Κοσσυφοπέδιο: Οι Αλβανοί επιδιώκουν δημοψήφισμα για ένωση με την Αλβανία

Στα δυτικά Βαλκάνια άνοιξε ένα νέο σημείο τριβής. Οι Αλβανοί ομιλούν για δημοψήφισμα με το ερώτημα της ένωσης του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία, γράφει σερβικό δημοσίευμα.

Οι Αλβανοί πολιτικοί στο Κοσσυφοπέδιο επιδιώκουν για ένα δημοψήφισμα, ενώ ην ίδια στιγμή η Σερβία λέει ότι οι Αλβανοί απειλούν με άδειο όπλο.

Ο Ναΐτ Χασάνι, αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου από το Δημοκρατικό Κόμμα, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπε να χρησιμοποιήσει το συνταγματικό του δικαίωμα να ψηφίσει έναν νόμο για ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα της ένωσης με την Αλβανία.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός της Σερβίας με αρμοδιότητα το Κοσσυφοπέδιο, Αλεξαντάρ Βούλιν δήλωσε ότι στις δηλώσεις αυτές που έχουν κυκλοφορήσει σε όλες τις ηλεκτρονικές πύλες του Κοσσυφοπεδίου, η αποστολή EULEX και η UNMΙK αποσιωπούν και αυτό είναι ένα επικίνδυνο σημείο.

«Η πολιτική των αλβανικών κομμάτων συζητούν για ενοποίηση του Κοσσυφοπεδόυ με την Αλβανία. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τις αποστολές EULEX και η UNMΙK οι πρεσβείες των χωρών που έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Η σιωπή είναι επικίνδυνη και ανησυχητική, μιλούν για αλλαγή των συνόρων. Τα θεσμικά όργανα των Σέρβων στην Πρίστινα πρέπει να αντιταχθούν και να ζητήσουν εξηγήσεις από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Βούλιν.

Ο Μίλοβαν Ντρετσούν, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι πεπεισμένος ότι η ιδέα ενός δημοψηφίσματος είναι μόνο για εσωτερική χρήση.
«Η Σερβία ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών, έχει διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα και δεν έχει σημασία ότι εκατό χώρες έχουν αναγνωρίσει ένα είδους κράτος, το οποίο δεν ακυρώνει τα υφιστάμενα σύνορα», πρόσθεσε ότι όλα όσα ενδεχομένως θα γίνουν είναι παράνομα.

Θα πει ακόμη ότι παρά το ότι οι Αλβανοί είναι τα χαϊδεμένα παιδιά της Δύσης, δεν μπορεί να γίνει ένα τέτοιο δημοψήφισμα που θα οδηγήσει σε μια βίαιη επαναχάραξη των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων στα Βαλκάνια.
--
The Hellenic Information Team

Το παρόν άρθρο μεταφράστηκε και επιμελήθηκε από το © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr

ΠΗΓΗ echedoros-a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου