Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Πάμε για 28,7% στο εδαφικό-Κοντά η συμφωνία

Όλα είναι έτοιμα για να κλείσει οριστικά το εδαφικό. Η σημερινή και αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών στο Μοντ Πελεράν αναμένεται να σφραγίσει την ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σε μια από τις πιο σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, η οποία θα ανοίξει και τον δρόμο για καθορισμό ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Το τελευταίο, δηλαδή, στάδιο πριν από την οριστική κατάληξη στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού.
Μόνο μια αναπάντεχη ανατροπή θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να διαφοροποιήσει τα δεδομένα, καθώς στην πρώτη φάση του Μοντ Πελεράν οι δύο πλευρές έφθασαν σε ακτίνα συμφωνίας, που μόνο η πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία ανέβαλε. Σήμερα και αύριο, λοιπόν, Αναστασιάδης και Ακιντζί αναμένεται να καταλήξουν στο θέμα του εδάφους και την ίδια στιγμή να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για την πολυμερή διάσκεψη. Σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει στο τέλος της διαπραγμάτευσης ο Έσπερ Μπαρθ Άιντε εκ μέρους των δύο ηγετών.

Αυτό που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η ημερομηνία της πολυμερούς. Στο τραπέζι υπάρχουν δύο ημερομηνίες: 12 ή 17 Δεκεμβρίου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ωστόσο επιθυμεί να παραπέμψει για αρχές Ιανουαρίου τη σύγκληση της πολυμερούς, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν αρκετά άλλα ζητήματα που εκκρεμούν και τα οποία αφορούν κυρίως την οικονομική προσαρμογή (τράπεζες και ευρωπαϊκό κεκτημένο) στις κατεχόμενες περιοχές. Την ίδια στιγμή, ο χρόνος αυτός θα αξιοποιηθεί για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε διάφορα επίπεδα, ούτως ώστε να υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, πριν φθάσουμε στην πολυμερή.


Πού βρισκόμαστε

Με ποια δεδομένα όμως επαναρχίζει σήμερα η διαπραγμάτευση στο Μοντ Πελεράν; Τα όσα συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη φάση δίνουν την ασφαλή εντύπωση ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν αυτές τις δύο μέρες σε αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα:

ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΔΑΦΟΥΣ: Μετά από έντονη διαπραγμάτευση, η οποία ξεκίνησε από το 32% που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά, Αναστασιάδης και Ακιντζί έβαλαν στο τραπέζι το τελευταίο ποσοστό που θα ήταν διατεθειμένοι να αποδεχτούν. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όρισε το 28,2% και ο κ. Ακιντζί το 29,2%. Η απόσταση μιας ποσοστιαίας μονάδας δείχνει ότι η σύγκλιση είναι πολύ κοντά σε ένα ποσοστό κοντά σε εκείνο που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν (28,7%).

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: Κεφαλαιώδες θέμα στην όλη συζήτηση υπήρξε ο αριθμός των προσφύγων που θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Και εδώ η συζήτηση άρχισε από τουρκοκυπριακής πλευράς πολύ χαμηλά (45.000). Στην εξέλιξή της ωστόσο διαμορφώθηκε σε πολύ πιο λογικά επίπεδα. Σήμερα ο κ. Ακιντζί προσέρχεται στις συνομιλίες με τη θέση ότι θα πρέπει να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση λιγότεροι από 80.000 πρόσφυγες και ο κ. Αναστασιάδης με τη θέση ότι το λιγότερο που μπορεί να αποδεχτεί είναι οι 90.000. Είναι προφανές πως κάπου στη μέση θα υπάρξει τελικά η κατάληξη.

ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: Αυτή τη στιγμή η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει σημαντική πλειοψηφία στην ακτογραμμή. Στο σχέδιο Ανάν η τουρκοκυπριακή πλευρά διατηρούσε το 55% και η ελληνοκυπριακή το 45%. Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν και εφόσον υπάρξει κατάληξη και στο θέμα των «ομοσπονδιακών πάρκων», το ποσοστό ακτογραμμής θα διαμορφωθεί στο 50:50.

«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΑ ΠΑΡΚΑ»: Ένα νέο στοιχείο που προέκυψε στη συζήτηση είναι τα λεγόμενα «ομοσπονδιακά πάρκα». Πρόκειται για περιοχές που θα υπόκεινται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όχι στις δύο πολιτείες. Η ιδέα που συζητήθηκε είναι να δημιουργηθεί ένα τέτοιο πάρκο στην περιοχή των μαρωνίτικων χωριών (Κορμακίτης) το οποίο θα φθάνει μέχρι τη θάλασσα. Άρα θα περιορίζει και την ακτογραμμή της τ/κ πολιτείας. Ένα δεύτερο θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Καρπασίας και θα περιλαμβάνει τα τέσσερα χωριά (Γιαλούσα, Ριζοκάρπασο, Αγία Τριάδα, Μελάναρκα). Και πάλι θα έχει ακτογραμμή. Το θέμα των «ομοσπονδιακών πάρκων» δεν έχει κλείσει στην προηγούμενη διαπραγμάτευση, θεωρείται ωστόσο πολύ προχωρημένο. Η δε ελληνοκυπριακή πλευρά διεκδικεί συμπερίληψη και άλλων περιοχών στο ομοσπονδιακό αυτό πάρκο, έτσι ώστε ακτογραμμή να εξασφαλίζεται και από την κάτω πλευρά της χερσονήσου. Στις περιοχές αυτές θα μπορούν να επιστρέψουν με όλα τους τα δικαιώματα οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες.

Χάρτης και Μόρφου

Συγκεκριμένη συζήτηση για τη Μόρφου δεν έγινε στο πρώτο Μοντ Πελεράν. Όλες οι ενδείξεις ωστόσο, και κυρίως η σύγκλιση που υπάρχει στα ποσοστά εδάφους και στον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, παραπέμπει στην επιστροφή της κωμόπολής στην ε/κ πλευρά. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε ειδικές ρυθμίσεις στο περιουσιακό για τους σημερινούς κατοίκους της Μόρφου, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούν να παραμείνουν εκείνοι που έχουν κάνει ουσιαστική επένδυση σε ε/κ περιουσίες.

Θα προκύψει χάρτης τις δύο αυτές μέρες; Αυτό είναι αμφίβολο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δημόσιες ανακοινώσεις. Άλλωστε ο Μουσταφά Ακιντζί το έχει κάνει γνωστό σε όλους τους τόνους ότι θα ήθελε ο τελικός χάρτης του εδαφικού να βγει μέσα από την πολυμερή διάσκεψη, έτσι που την ευθύνη να αναλάβει η Τουρκία. Θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι αντιδράσεις εκείνων που υποχρεωτικά θα μετακινηθούν από την περιοχή και θα είναι πιο εύκολη η έγκριση της λύσης στο δημοψήφισμα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αναμένεται να φέρει ένσταση σε αυτό, εφόσον όμως είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ρυθμιστεί το εδαφικό.

Εκτιμάται ότι στο τέλος του Μοντ Πελεράν 2, οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν χάρτες, χωρίς όμως αυτό να ανακοινωθεί. Δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι η τελική γραμμή επί του χάρτου θα σχεδιαστεί στην πολυμερή διάσκεψη.

ΠΗΓΗ politis.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου